Interviu cu Alex Morgoci, unul dintre cei mai apreciați fotografi de nuntă. Secretele unor imagini memorabile!

Interviu cu Alex Morgoci, unul dintre cei mai apreciați fotografi de nuntă. Secretele unor imagini memorabile!

Alex Morgoci este unul dintre cei mai apreciați fotografi din Moldova! Pasionat de fotografie, în special cea de nuntă și eveniment, Alex are regulile lui și nu merge întotdeauna după trenduri. Este sigur pe el și talentul său și demonstrează mereu maximă implicare atunci când dă acordul pentru o colaborare, iar asta îl definește ca profesionist.

Alex ne-a dezvăluit care sunt ingredientele unei imagini cu impact, capabilă să trezească emoție, dar și ce ar trebui să cunoască mirii atunci când caută un fotograf profesionist pentru nunta lor!

Alex, când ai început să faci fotografie?

De multe ori primesc întrebarea asta: Alex ce școală de fotografie ai făcut?! Răspunsul e simplu, profesorii mei au fost și sunt Google și YouTube. Nu aveam bani pentru a achita cursurile de fotografie, dar îmi doream foarte mult să învăț a fotografia. Nu am avut drept scop să ajung fotograf profesionist, pur și simplu acest lucru s-a datorat celor 7 ani de experiență. Sunt genul de persoană care în permanență dorește să evolueze, să afle lucruri noi.

Îți amintești care a fost prima fotografie pe care ai realizat-o și ce reprezenta ea?

Greu de răspuns la această întrebare! Într-o zi, din curiozitate, încercam să calculez câte fotografii am făcut în ultimii ani. Aproximativ un milion :). De prima fotografie realizată chiar nu-mi amintesc.

Care e secretul unei fotografii reușite? Ce face o poză să fie extraordinar de frumoasă?

Secretul este secret :) O fotografie extraordinar de frumoasă depinde de foarte mulți factori: de personaj, locație, dar, în primul rând, de ochiul fotografului.

De când eşti fotograf profesionist de nunţi?

Am început a fotografia de pe băncile universității. Dar am început a fotografia nunți din simplă curiozitate, gândindu-mă că trebuie să trec la altă etapă. Chiar și acum îmi amintesc bine prima nuntă fotografiată. A fi fotograf profesionist înseamnă a depune mult efort și suflet.

Ce ar trebui să cunoască mirii atunci când caută un fotograf profesionist pentru nunta lor? Exista reguli legate de alegerea fotografului pentru evenimentul lor?

Atunci când viitorii miri sunt în căutarea unui fotograf de nuntă e bine să-i analizeze fotografului, detaliat, prortofoliul, pentru a-i înțelege stilul de lucru. De obicei, le recomand mirilor să privească o nuntă sau chiar mai multe nunți, cap-coadă.

Ce trebuie să ştie un fotograf despre cei doi miri înainte de nuntă? Ce informații îți sunt necesare înainte să dai acordul la colaborare?

Eu îi zic chimie. Chimie între mine și miri :) De obicei insist să ne vedem de două ori până la marele eveniment. Excepție o fac mirii care locuiesc în afara țării, dar oricum ne vedem până la eveniment, atunci când facem planul nunții, ceea ce vom face exact în ziua nunții.

De obicei, câte fotografii faci la o nuntă?

De multe ori mirii îmi adresează această întrebare. Nu am pus niciodată o limită a numărului de poze. Fac poze atât cât este posibil. De obicei, totul depinde de dinamica celor prezenți la eveniment.

Care sunt tendințele din acest an în materie de fotografii de nuntă?

Tendințe sunt foarte multe, însă eu o să vorbesc de mine. E foarte important pentru mine ca echipamentul foto să mă reprezinte (ceva bun și scump). E tare important pentru mine ca mirii, în final, să ramână satisfăcuți de produsul primit și să rămînă cu un album de amintire în brațe.

În ultima vreme a devenit o tendință ca la nuntă mirii să facă o ședință foto. Ce sfaturi ai pentru miri în acest sens?

Pentru mine e foarte importantă această etapă a nunții și chiar insist ca ședința foto să o petrecem în altă zi. Deoarece lumina ideală pentru portrete și fotografii reușite este atunci când “soarele nu face umbre urâte pe față”, adică între orele 16:30 și orele 21, în funcție de anotimp, acest interval poate varia. Durata unei ședințe foto depinde de fotogenia mirilor și de numărul de locații în care trebuie să facem fotografii.

Care este cea mai frumoasă parte a nunții pe care îți place să o fotografiezi?

Nu m-am gândit niciodată la asta. Pentru mine e importantă fiecare etapă. Fiecare etapă își are magia sa :).

Ce ar putea strica o fotografie de nuntă?

Cred că iresponsabilitatea și neglijența fotografului față de materialul obținut.

Cât de important este echipamentul atunci când vrei să faci poze?

Sunt mereu cu ochii pe noile tendințe în ceea ce ține de echipamentul foto. Chiar zilele astea urmează să-mi achiziționez o nouă cameră foto, ceea ce mi se părea, acum câțva ani, un vis irealizabil.

Se știe că munca unui fotograf nu se termină odată cu petrecerea. Editarea fotografiilor de nuntă și integrarea lor într-un album de amintiri care să arate impecabil reprezintă, probabil, unul dintre cele mai importante aspecte din munca ta. Povestește-ne despre importanța și durata acestui proces

Ținând cont că nu mă limitez la numărul fotografiilor din timpul evenimentului, la finalul evenimentului mă aleg cu cel puțin 3-4 mii de poze. Cea mai dificilă parte este selecția lor. Care îmi ia o mare parte a timpul organizat pentru editarea unei nunți. După asta urmează etapa elaborării albumului foto. Care se face împreună cu mirii.

Ce nuntă ți-a rămas în memorie? Ce instantanee neobișnuite ai surprins la o nuntă și care persistă în memoria ta?

Îmi amintesc de fiecare nuntă în parte. Excepție a fost o etapă a nunții (sesiunea foto), de anul trecut, petrecută în munții Transfăgărășan din România, unde sesiunea foto a durat doar 15 minute, după care a început o ploaie “ciobănească” de lungă durată. Dar, oricum, împreună cu Daniela și Ilie am reușit să facem ceva interesant.

 

Îți mulţumesc, Alex! Îți doresc și în continuare mult succes!

Interviu realizat de Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări