Învaţă copilul despre igienă: ce trebuie să ştie?

Învaţă copilul despre igienă: ce trebuie să ştie?

Copiii, mai ales cei mici, uită să se spele pe mâini atunci când vin de afară, înainte d efiecare masă sau când trag apa de la toaletă, prin urmare ei sunt un magnet pentru microbi. Obiceiurile sănătoase de igienă se dobândesc în timp şi este datoria părinților să îi înveţe cum să-şi protejeze sănătatea.

 

 

Iată cele mai importante reguli de igienă pe care trebuie să le respecte copilul:

1. O igienă corectă începe de acasă. Este foarte important să-i învățăm pe cei mici să se spele pe mâini, față și dinți imediat ce s-au trezit.

 

 

2. Banalul spălat pe mâini este cea mai puternică armă cu care luptăm împotriva microbilor. Așadar, copiii trebuie să se spele pe mâini înainte și după fiecare masă, după folosirea toaletei sau după ce au venit de afară.

Este foarte important să se spele corect pe mâini. Folosiți apă caldă și spălați mâinile cu săpun, insistând câte 20 de secunde pe fiecare mână, acordând o atenție mai mare zonelor dintre degete, de sub unghii și încheieturilor.

Clătirea mâinilor se face cu apă caldă.

3. Dacă spălatul pe mâini nu este întotdeauna posibil, alege un gel antibacterial pentru copii pe care să-l folosească atunci când este nevoie. Acesta nu trebuie folosit în exces, nu înlocuiește complet spălatul pe mâini, dar este foarte util pentru mici urgențe.

4. Din ghiozdănelul lor nu ar trebui să lipsească nici șervețelele umede și uscate.

5. Copiii trebuie să știe că nu au voie să împartă cu alte persoane sticla cu apă sau sandwich-ul din care au mușcat.

 

 

Pentru că toate obiectele pe care le atingem ne fac să intrăm în contact cu microbii este important să-i învățăm că nu au voie să bage degetele în ochi, în nas sau în gură și să nu împrumute colegilor creioane sau pixurile, principalele rechizite pe care copiii au tendința să le bage în gură.

6. La fel de important este și biroul la care stau, așa că e important ca acesta să fie foarte bine șters.

7. Dacă sunt răciți, cel mai bine ar fi să stea acasă o perioadă, pentru că, altfel, treptat, se vor îmbolnăvi toți colegii. Dacă nu e posibil, învață-l pe cel mic să tușească și să strănute într-un șervețel. Dacă nu îl au la îndemână nu trebuie să strănute în pumn, acoperindu-și nasul și gura, ci spre umăr sau cot.

8. Odată ajuns acasă, copilul trebuie să-și schimbe hăinuțele de școală și să se spele bine pe mâini.

 

 

9. Înainte de somn, se face baie și se spală pe dinți.

Text: Sabina NICOLAEV

Citește doar ceea ce merită. Urmărește-ne și pe Facebook!

Recomandări