Ionela Advahov: “Îi vom oferi fiului toate oportunităţile pentru o carieră de viorist!”

Ionela Advahov: “Îi vom oferi fiului toate oportunităţile pentru o carieră de viorist!”

1 Iunie 2013 va rămâne pentru totdeauna cu roşu în calendarul familiei Advahov şi asta pentru că în această zi fiul mai mare, Daniel, a evoluat pentru prima dată alături de tatăl său, renumitul viorist Vasile Advahov, pe scena Palatului Naţional. Despre emoţiile pe care le-a trăit întreaga familie în acele clipe, despre primele impresii ale lui Daniel după ce a ieşit de pe scenă, dar şi despre multe altele ne-a povestit Ionela Advahov.

Dragă Ionela, aşadar, vă putem felicita cu debutul lui Daniel pe marea scenă în cadrul concertului “Copii cuminţi cu vedete părinţi”. A avut o prestaţie excelentă pentru un copil de vârsta lui. Şi totuşi, nu v-a fost frică că în ultimul moment Dănuţ ar fi putut renunţa. Niciodată nu ştii ce se petrece în mintea unui copil de trei anişori?

Desigur că ne-a fost frică. Ba mai mult chiar, atunci când a apărut această propunere nu am ştiut dacă Dănuţ va accepta provocarea. Chiar dacă a mers la repetiţii în dimineaţa de 1 iunie şi s-a descurcat foarte bine, am aşteptat seara cu sufletul la gură.

Şi seara…

Seara, în timp ce verişorul său Cătălin a ieşit pe scenă pentru a interpeta piesa „Lupul”, noi eram în sală. Când l-a văzut, Dănuţ a zbughit-o pe scenă, strigând „Cătălin, eu sunt aici!”. Nu ne-a rămas decât să îl urcăm pe scenă şi el, foarte serios, a pus vioara la umăr şi a început să tragă cu arcuşul. Mai departe aţi văzut şi singuri...

Probabil a înţeles importanţa evenimentului!

Sinceră să fiu nu ştiu dacă Dănuţ a înţeles ceva, cert e că i-a plăcut şi atunci când a coborit de pe scena a zis doar atât: „Mai vreau o dată!”

În timp ce Daniel era pe scenă intuiesc că emoţiile voastre erau mai mari decât ale lui

Da! Să stai pe scena în faţa a peste două mii de spectatori nu e chiar atât de uşor. Şi un profesionist în domeniu are emoţii, dar ce să mai zici de un copil. Şi totuşi, Dănuţ s-a descurcat de minune. A fost foarte bravo! 

Ce planuri de viitor aveţi vis-à-vis de fiul mai mare, după evoluarea în scenă de pe 1 iunie?

Suntem de părere că Dănuţ e prea mic pentru a participa la alte concerte sau evenimente. E devreme şi pentru a-l înscrie la ore particulare de muzică. Nu vrem să îl grăbim şi nici nu insistăm. Momentan ne mulţumim cu faptul că el exersează, mai mult în formă de joacă, ce-i drept, dar Dănuţ ştie deja să ţină vioara corect. Soţul spune că dacă şi pe viitor va fi la fel de ataşat de acest instrument o să îi oferim toate oportunităţile pentru o carieră de viorist.

Vioara cu care a ieşit Daniel în scenă este una adevărată?

Da. Am procurat-o acum câteva săptămâni din America. Este o vioară adevărată, cu arcuş bun, cu husă şi Dănuţ o iubeşte ca pe ochii din cap. Are mare grijă de ea şi face ceea ce vede la tata, adică exersează zilnic împreună – dimineaţa şi seara câte un pic.

Apropo de călătoria voastră în America. Deşi sună banal, nu pot să nu vă întreb cum a fost?

Impresionant este puţin spus. În SUA am fost în vizită la sora mea, care stă în Orlando, Florida. Totodată am profitat de ocazie şi am „tras o fugă” până în New York, pentru trei zile.

Prin ce v-a impresionat New York-ul?

New York-ul e un oraş extrem de frumos, dar în acelaşi timp foarte aglomerat şi zgomotos. Oamenii sunt într-un permanent dute-vino, mereu foarte grăbiţi, zâmbesc rar şi sunt reci cu cei din jur. În schimb, Orlando mi s-a părut o ţară din poveste. Totul organizat şi bine amenajat: cu multă verdeaţă, multe lacuri, sute de parcuri de distracţie. În jur - o curăţenie impecabilă. Dar cel mai important, oamenii sunt foarte politicoşi. Dacă în timpul scurtei noastre călătorii în New York Dănuţ se cam plictisise, atunci în Orlando el a rămas pur şi simplu impresionat de tot ce a văzut acolo.

Ce i-a plăcut cel mai mult?

Totul - „Seaworld”, locaţia unde se desfăşoară show-uri cu delfini şi balene. A rămas extrem de încântat pentru că a avut ocazia să hrănească delfinii. I-a plăcut „Busch gardens”. Noi l-am numit locul unde intri adult şi ieşi copil. Este un fel de menajerie şi grădina botanică la un loc, cu diverse atracţii şi locuri de joacă pentru copii.

Soţul a fost cel mai activ la toate caruselele care erau acolo. Am vizitat „Disneyland-ul” la Magic Kingdom unde i-am făcut cunoştinţă lui Dan cu Mickey Mouse. Am mers la castelul Cenuşăresei, unde am privit un show-ul extraordinar, cu lumini, muzică şi focuri de artificii.

Călătoria noastră în SUA a fost nu numai o vacanţă, ci şi o lecţie de viaţă. Am cunoscut persoane foarte sincere şi educate, care nu fac diferenţă între oameni după modul cum se îmbracă şi de unde vin. Am rămas plăcut impresionaţi de tot ce am văzut acolo!

Fotografii din vacanţa familiei Advahov în America

Mulţumesc pentru interviu

Text: Daniela Borodachi
Foto: arhivă personală

Recomandări