Irina Madan transformă rochiile în opere de artă!

Irina Madan transformă rochiile în opere de artă!

Irina Madan este cunoscută pentru rochiile pictate manual asupra cărora și-a pus amprenta, atât de apreciate de fashioniste și de vedete deopotrivă.

Irina Madan

Pictoriță și designer vestimentar de succes, Irina nu are nevoie decât de o pensulă și vopsea pentru a transforma o rochie într-o operă de artă.

Irina, de când ai început să pictezi pe haine și cum ți-a venit ideea să îți încerci norocul și în fashion?

Am început să pictez pe haine la începutul anului 2013, în timp ce cream colecția de licență. Îmi doream nespus de mult să creez o colecție inspirată din arhitectura venețiană cu elemente etnice românești și, neavând astfel de stofe, am început să le obțin singură cu pensula. Pânza pictată devenea ulterior haină.

Când ți-ai dat seama că ai talent la pictură? Ce studii ai facut în acest sens?

Am absolvit Academia de Arte din Chișinău, unde am studiat design vestimentar timp de 4 ani. Am desenat toată copilăria și adolescența, dar am început să învăț pictura și desenul profesionist abia la 19 ani, în timpul orelor de la facultate. De mică știam că voi deveni designer versimentar și niciodată nu am uitat acest vis, deși pe atunci nu prea înțelegeam ce presupune această specialitate.

Îți mai amintești care a fost prima ta creație?

Prima mea creație pictată manual a fost o jachetă artistică care avea tot detaliul părții din față pictat manual cu arhitectura Veneției. Pictura de pe o mânecă era decorată cu nasturi colorați și broderie manuală. A fost o ținută din colecția de licență (2013). La prima mea încercare m-am regăsit total în această tehnică și nu am încetat de atunci să pictez pe stofă.

Articolele vestimentare create de tine sunt feminine si speciale. Cărui tip de femei te adresezi? Cine sunt clientele tale?

Hainele pe care le creez sunt destinate femeilor care, în primul rând, apreciază arta. Înainte de a deveni haine, creațiile mele sunt picturi care, în loc să fie puse în ramă, sunt croite și cusute pe fiecare siluetă în parte. Femeile care comandă o haină pictată sunt artistice, le plac culorile frumoase și tind să fie individuale. Uneori comandă și bărbații haine pictate manual.

Câte colecșii ai realizat până în acest moment și ce mesaj ai vrut să transmiți prin intermediul lor?

Până acum am creat 4 colecții: Burano (2013), Lelița (2014), Păsări (2015) și La cingătoare (2015). Majoritatea hainelor au fost create la comandă, în total fiind peste 130.
Mesajul pe care am vrut să-l transmit prin intermediul hainelor pe care le creez este că inspirația o putem găsi în natură și în interiorul nostru.

Din ce materiale sunt realizate?

Stofele pe care le utilizez sunt bumbacul natural, tricotul și dantela naturală. Fiecare haine în parte este prevăzută cu căptușeală naturală pe interior, pentru a oferi calitate și comoditate la purtat. Pictez doar pe bumbacul natural alb. Deseori sunt nevoită să acoper prin pictură tot fondul unei lucrări.
Alte materiale necesare în procesul de creare a hainelor sunt: pensule, creioane, culori, paletă, ață de brodat.

Cum trebuie îngrijită o astfel de piesă vestimentară, ce instrucțiuni trebuie să urmăm? Cât de rezistente sunt desenele?

Instrucțiunile de îngrijire a hainei sunt extreme de simple. Haina poate fi îmbrăcată în fiecare zi sau la ocazii speciale și fiind spălată mai des, culorile nu se vor decolora. Este necesară spălarea manual, într-un vas cu apă rece și șampon. Ulterior se pune la uscat pe un umeraș.

Care sunt prețurile creațiilor tale?

Prețurile variază în funcție de pictură, broderia manuală și modelul hainei pe care o cos. Stabilesc prețurile individual, hainele fiind de cele mai multe ori personalizate, create într-un singur exemplar.

Am remarcat că nu ești doar o femeie talentată, ci și foarte frumoasă. Spune-ne mai multe despre tine și pasiunile tale. Cum te-ai prezenta celor care nu au auzit de tine până acum?

Mulțumesc! Pasiunile și visele mele sunt în strânsă legătură cu hainele pictate pe care le creez, pentru care îmi dedic practic tot timpul.
Admir corectitudinea, simplitatea și decența. Consider că cea mai valoroasă calitate a oamenilor e sinceritatea.

Cum ți-ai descrie brandul fondat de tine?

Brandul Irina Madan este relativ nou lansat pe piață, are o activitate de 2 ani. Îmi doresc nespus de mult ca hainele pe care le creez să fie universal valabile în timp, astfel încât să devină din ce în ce mai valoroase pe măsura trecerii timpului, precum picturile și iile. În timp ce creez hainele nu mă conduc după tendințele modei, ci după trăirile interioare și pun în prim-plan principiul originalității.

Care este pasul următor pentru tine?

Îmi doresc să particip și în continuare în cadrul diferitor evenimente de modă peste hotare, acesta fiind obiectivul numărul unu pentru viitorul apropiat.

Îți mulțumesc și îți doresc succes!

Dacă doriţi să vedeţi ce minunăţii ies din mâinile şi imaginaţia Irinei puteţi accesa acest link.

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări