Iubeşte româneşte de Dragobete!

Iubeşte româneşte de Dragobete!

Încă din cele mai vechi timpuri, românii au sărbătorit Ziua Îndăgostiţilor. Nu este vorba despre manifestările de astăzi, dominate de materialismul societăţii de consum, ci despre tradiţia autentică, sărbătorită sub numele de Dragobete.

dragobete (1)

Asociat cu perioada de trecere de la iarnă la primăvară, Dragobetele coincide cu momentul când păsările se strâng în stoluri, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile. El se sărbătoreşte pe 24 februarie şi simbolizează trezirea naturii la viaţă, dragostea curată şi buna dispoziţie. Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu” ‒ drag și „bîti” – a fi (deci a fi drag).

Diferite credinţe populare îi atribuie Dragobetelui însuşiri asemănătoare zeului dragostei, Eros (Cupidon). El este înfăţişat ca un zeu tânar, după unele legende, fiu al Dochiei (alt personaj mitologic propriu panteonului românesc).

dragobete1

Potrivit tradiţiei, fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească în această zi pentru a fi îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. Pretutindeni se auzea zicala: “Dragobetele sărută fetele!”. Dacă timpul era favorabil, tinerii se adunau în grupuri şi ieşeau pe câmp sau la pădure, culegeau flori (viorele şi tămâioare, care conform legendelor ar fi flori surori, vitregite de natură să nu se întâlnească niciodată. Adunarea lor laolaltă în buchete echivala cu o faptă bună, care avea să fie răsplătită.

Tot de Dragobete, fetele şi nevestele tinere adunau zăpada netopită până atunci şi îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru a-şi păstra frumuseţea.

Până nu de mult, generaţii întregi de îndrăgostiţi sărbătoreau această zi. Însă dictatura comunistă şi mai apoi obiceiurile kitsch importate fără discernământ din occident au eliminat încetul cu încetul sărbătoarea Dragobetelui, cum au eliminat şi alte tradiţii româneşti, aşternând peste ele uitarea.

Dragostea nu se bazează pe bani, cadouri scumpe şi produse la modă, ci pe sensibilitate, sinceritate şi trăire autentică. Nu ai nevoie de spoturi publicitare şi vedete care să vă spuna când şi cum să iubești. Răspunsul e mai aproape de tine decât crezi.

Nu lăsa ca aceste obiceiuri să se piardă! Iubeşte româneşte!

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări