Kristina Dobă, artist handmade: “Activitatea mea a pornit de la plăcerea de a crea ceva frumos și inedit!”

Kristina Dobă, artist handmade: “Activitatea mea a pornit de la plăcerea de a crea ceva frumos și inedit!”

De meserie economist, cu o carieră în contabilitate, Kristina Dobă începea, acum câţiva ani, o poveste parfumată cu cărţi şi articole handmade, cu inspirație și generozitate, care urma să cucerească foarte multă lume.

Inspirată de fiica sa, a decis să meșterească ceva manual, folosind ceea ce avea la îndemână, fără să știe că punea la cale cel mai frumos plan al vieții sale. Puțină dantelă, niște lemn natural, flori şi alte materiale eco, dar şi multă creativitate – de atât a fost nevoie pentru a crea produse spectaculoase și originale. Vă invit să o cunoașteți!

Cristina, cum și când ai început să fii preocupată de handmade?

Întotdeauna mi-au plăcut lucrurile frumoase și eram cu ochii pe persoanele care făceau lucruri handmade, urmărindu-i cu nesaț. Nu știam că, peste un timp, voi ajunge să fac şi eu câte ceva. Totul a început de la grădinița unde merge fiica mea, ni s-a dat o temă pentru acasă, să cream ceva împreună. Am făcut mărțișoare balerine pentru expoziția de primăvară și atunci am înțeles că îmi place și mă relaxează procesul creării lor. Ulterior au venit și comenzile de la prieteni, colegi, cunoscuți.

Ce produse handmade creezi?

Activitatea mea în cea mai mare parte constă în confecționarea unor produse handmade, printre care mărțişoare decorative precum balerine, sirene, zâne; rame personalizate cu citate şi fustițe colorate; conuri și brăduți decorativi pentru sărbătorile de iarnă, împachetări personalizate de carte; invitații și mărturii pentru evenimente; buchețele din flori vii şi uscate.

Ce fel de materiale folosești?

Mă străduiesc să folosesc materiale de calitate, dacă este vorba de rame, atunci doar din lemn natural, dacă folosesc flori pentru buchețele, atunci să fie naturale, uscate, dantelele și stofele alese variază în funcție de culori, stări și, respective, preferințe.

De unde ai învățat să le faci pe toate?

Încă învăț. În fiecare zi. Nu am urmat cursuri în acest sens, nu am primit lecții de la nimeni. Le fac așa cum simt. Ce iese bine, se vede, ce nu iese, se aruncă. Mă ajută tare mult mama, care a lucrat toată viața în acest domeniu.

De unde te inspiri?

După facultate, când mă angajasem la primul meu job, am primit de la o doamnă mai în vârstă un sfat tare bun și după care mă conduc mereu: să fiu ca un burete, să absorb cât mai multă informație. Inspirația mea vine din ceea ce mă înconjoară, văd ceva care îmi atrage atenția sau prind o idee despre ceva ce aș putea face la un moment dat, salvez informația vizual și, la momentul și în locul potrivit, iese la suprafață și o folosesc, modificând-o așa cum o văd eu.

Dar cea mai credibilă și sigură sursă de inspirație rămâne fiica mea, ea aprobă și dezaprobă tot ce fac eu. Ea fiind pasionată de balerine, sirene, zâne și prinţese, m-a determinat și pe mine să-mi încep activitatea pornind de la această lume colorată a basmelor.

Cine cumpără produsele tale? Pentru ce ocazii?

Marea parte a clientelei mele sunt doamnele, domnișoarele, iar ocaziile sunt toate cele posibile: zi de naștere, nuntă, cumetrie, cuconadă, sfârșit de an școlar, finisarea studiilor, casă nouă, Crăciun, Revelion, 1 martie, 8 martie, 1 iunie, 14 februarie...

Am avut comenzi de rame care au fost oferite cu mesaje de dragoste sau sub formă de invitații de a participa la ceremonii în calitate de nași, nani de botez, domnișoare de onoare, invitații mai speciale pentru părinți la nunta copiilor.

Ce bucurii ai în urma acestei îndeletniciri? Este handmade-ul o activitate care poate aduce profit? Sau e mai mult o metodă de relaxare, de meditație?

O să răspund la această întrebare printr-un citat de Ion Agârbiceanu: “Să-ţi placă lucrul pe care îl faci. Să-ţi iubeşti meseria. Să pui o parte din sufletul tău în muncă. Să nu faci nimic din datorie, numai că trebuie să faci. Numai atunci munca te uzează şi te schimbă în maşină de muncit. Dacă pui suflet, e altceva”.

În cazul meu totul a pornit de la plăcerea de a crea ceva frumos și deosebit, dar și pentru că aveam nevoie să-mi transform ideile și energia în ceva care să poată fi undeva aranjat, agățat.. pe perete, pe noptieră, pe masa de lucru. Apoi au venit comenzile. Și încercările de a face din pasiune o afacere care să aducă profit. Deci, da, activitatea mea handmade îmi aduce și bucurii, și este o metodă de relaxare, de meditație, dar și o activitate care poate aduce profit.

Care este povestea Elibraria.eu. Povestește-ne cum ai ajuns să vinzi cărți, cum s-a născut ideea de a fonda o librarie online și cum ai reuşit să o dezvolți în timp?

Elibraria.eu este pentru mine ca un al doilea copil. A apărut cam îndată după nașterea fiicei și le cresc împreună. A apărut spontan, cumva fără prea mult stat pe gânduri. Aveam o ofertă de carte din România, apoi am apelat și la editurile noastre din Chișinău, am strâns câteva sute de titluri de cărți și le-am adunat pe site-ul www.elibraria.eu. Nu știu dacă am reușit să o dezvolt atât cât aș fi vrut sau dacă am făcut tot ce se putea. Uitându-mă în urmă, văd că mai am mult de muncit. Și de învățat. Ceea ce fac. Învăț în fiecare zi cum să vinzi online, cum să îți creezi o bază de clienți fideli, cum să livrezi frumos, colorat, aromat și rapid, cum să nu îți dezamăgești cititorii, autorii, cum să reușești să muncești eficient și calitativ, realizând în 24 ore atât cât ai putea face în 36 ore.

Cum e să lucrezi cu cărțile? Ce gen de carte se vinde cel mai bine?

E frumos să lucrezi cu cărțile. La fel de frumos cum e să lucrezi cu oamenii care citesc și scriu cărți. Cu riscul de a mă repeta, dar cartea adună în jurul ei cei mai frumoși oameni. Și talentați.

Ce ține despre vânzările de carte, e diferit. Și imprevizibil uneori. Nu tot timpul se vinde ceea ce am dori noi să vindem. Bucură faptul că în ultima perioadă se citesc mai mult cărțile autorilor autohtoni contemporani. La mare căutare au fost și sunt cărțile motivaționale, cele de dezvoltare personală, de business și economie.

Am remarcat că obișnuiești să livrezi fiecare carte într-un ambalaj creativ și foarte frumos. Cât de mult contează pentru consumatorii de carte acest aspect? Ce reacții/păreri primești de la ei?

Da, așa e, ne străduim să livrăm cărțile Elibraria.eu și Bookisesc.eu împachetate frumos și parfumat, pentru că pornim de la ideea că o carte este cel mai bun cadou, iar o carte împachetată personalizat e cadoul ideal. Când avem comenzi de livrări-surpriză de carte, acordăm atenție maximă la detalii și ţinem cont de preferinţele persoanei respective, astfel încât să putem transmite cât mai bine acea doză de dragoste care vine de la persoana care comandă surpriza. Ne place să credem că suntem mai mult decât o librărie sau o altfel de librărie, pentru că punem accent și pe aspectul estetic al livrării. Încercăm să oferim aceleași cărți, dar în alt mod, mai parfumat!

Ce cărți citești tu, Cristina?

Nu am anumite criterii de selecție, pot alege lecturile conform recomandărilor prietenilor, recenziilor citite, unui titlu intrigant sau unei coperți interesante. Dacă îmi place un autor, fac rost de toate cărțile scrise de el. Încerc să țin pasul tuturor noutăților literare și să citesc autorii autohtoni. Pot reciti cu mare plăcere cărțile din programa școlară și literatura clasică.

Ce alte pasiuni mai ai?

Îmi place să gătesc, dar din lipsă de timp nu o fac prea des. Colecționez păpuși și semne de carte. Ador călătoriile. Îmi place să fac poze și îmi doresc să merg la cursuri de artă fotografică.

Pentru că e vară, care este destinația preferată de vacanţă și ce cărți îți place să citești în această perioadă?

Dacă e vacanța de vară, atunci destinația perfectă trebuie să aibă o bucată de plajă, nisip, mare și soare. De obicei iau cu mine în vacanță cărți care să conțină și ele o bucată de plajă, nisip, mare și soare.

Spune-ne mai multe despre tine. Dă-ne câteva repere biografice, familie, copii etc…

Căsătorită cu un bărbat frumos și tare răbdător. Am cel mai frumos și minunat copil- Evelina. Mama e cel mai mare ajutor al meu când vine vorba de mărțișoare și balerine. Și nu numai. Cel mai mare fan al lucrărilor mele handmade e nepoțica mea Laura. De luni până vineri, de la 8:00 la 17:00, muncesc în calitate de operator- contabil.
După 17:00 începe al doilea serviciu. Pasiunile mele colorate și livrările Elibraria. De profesie sunt economist și sper într-o zi să îmi pot folosi toate cunoștințele și abilitățile, administrând propriul magazin de cărți și cadouri.

Îți mulțumesc şi îţi doresc mult succes, Cristina!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări