La bojdeuca lui Creangă

La bojdeuca lui Creangă

Am văzut Iaşiul pentru prima oară prin clasa a noua, ţin minte bine excursia aia. Tot atunci am fost şi la Bojdeuca lui Ion Creangă, iar în weekend-ul acesta mi-a venit mie rândul să-l duc pe fiul meu la Căsuţa din Ţicăul de Sus.

Căsuţa-muzeu a fost deschisă pentru public în 1915, acum face parte din Muzeul Literaturii Ieşene

Căsuţa din Ţicăul de Sus, mahala a Iaşilor de odinioară, a fost construită în 1842, pe un loc ce aparţinuse de Biserica „Bunavestire”. Are două odăi mici, o tindă şi un cerdac. Aici a trăit Ion Creangă ultimii 18 ani din viaţă, aici au fost scrise toate Poveştile şi Amintirile din Copilărie, la îndemnul lui Mihai Eminescu.
De altfel, pragul casei era trecut de mai mulţi junimişti, de Vasile Conta, Veronica Micle şi, desigur, Mihai Eminescu, care a trăit şi el o vreme în bojdeucă. Stăteau vara pe cerdac şi priveau dealurile Ciric şi Şorogani şi „cerul plin cu minunăţii”.

În interior, veţi găsi foarte multe obiecte care au aparţinut lui Ion Creangă. Este emoţionant să vezi cu ochii tăi măsuţa de brad, lampa, manuscrisul, ceasul de argint, tabachera, toate-martori când s-au scris poveştile care le învăţăm din fragedă copilărie.
Bojdeuca, nu în zădar e numită aşa, este destul de modestă şi scundă, nu am idee cum trăia Creangă acolo, el fiind peste suta de kilograme şi peste 1.80 m.


De altfel, pe perete veţi vedea şi un portret, care a fost făcut cu puţin timp înainte de moarte, este cel mai veridic portret al scriitorului.
Ultima reconstrucţie a căsuţei e făcută în 1984, podeaua au dres-o cu lemn, iar cerdacului i-au pus geamuri să nu mai bată ploaia. Oricum, este copia fidelă ale acelor vremuri.
Este un loc frumos, mai ales pentru copii. Aşa că dacă ajungeţi pe la mall, musai să faceţi un popas şi la Bojdeuca lui Ion Creangă.

Text:Viorica Tarlapan-Ataman, travelblog.md

Recomandări