La Chișinău va avea loc o acțiune de conștientizare asupra problematicii hepatitei. Vino și tu!

La Chișinău va avea loc o acțiune de conștientizare asupra problematicii hepatitei. Vino și tu!

Asociația Obștească ”Hepavit” continuă și în 2016 acțiunile de informare, conştientizare și educare în rândul populaţiei asupra riscurilor infectării cu virusurile hepatice A, B, C, D, E şi, în general, asupra problematicii afecţiunilor hepatice.

hepatite

Astfel, în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în toată lumea în data de 28 iulie, la Chișinău va avea loc o acțiune care urmărește educarea, conștientizarea și informarea publicului larg asupra riscurilor infecției cu virusurile hepatice, precum și măsurile de prevenție pentru toate publicurile țintă: copii, tineri și adulți.

Nume cunoscute din spațiul public, precum doctor habilitat, profesor universitar, Vlada-Tatiana Dumbravă, președinta Asociației Obștești ”Hepavit”, dna Ludmila Casian, președintele Asociației de pacienţi “SanoHep” România, dl. Gheorghe Ionescu, precum și medici, reprezentanți ai direcțiilor de profil, se vor alătura cauzei, pentru a transmite publicului mesajele importante din campanie.

Acțiunea cu genericul „Promovarea modului sănătos de viață și mecanisme de prevenire a hepatitelor virale” va ave a loc pe 28 iulie 2015, la ora 15.00, în incinta Spitalului Clinic Republican, str. N. Testemiţanu, 29, Chișinău.

Un alt element specific al acţiunii va fi lansarea baloanelor umplute cu heliu.

ludmila casian

“Scopul acestei acțiuni, desfășurată cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, este acela de a atenționa asupra problematicii pe care o au pacienții cu hepatită, de a atenționa asupra faptului că ne confruntăm cu o afecțiune pe care o poate avea fiecare dintre noi, fără a avea simptome. Pentru a cunoaște aceste lucruri trebuie ca fiecare dintre noi să se testeze, și dacă are hepatită trebuie să știe că poate fi ajutat. Vrem să atragem atenţia tuturor asupra existenţei virusurilor hepatice şi să îi îndemnăm să se gândească de două ori înainte de a întreprinde o acţiune care îi expun la riscul de infectare, ca de exemplu, tatuarea, actul sexual pasager neprotejat, folosirea în comun a acelor sau a obiectelor tăietoare, care facilitează contactul cu sângele infectat etc”, ne-a declarant Ludmila Casian, președinta Asociației Obștești ”Hepavit” și organizatoarea evenimentului.

Statistici îngrijorătoare

• Potrivit estimărilor OMS, circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatita de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii de persoane în întreaga lume.

• Pentru R. Moldova, statisticile oficiale sunt extrem de îngirjorătoare. Numărul persoanelor infectate cu hepatite virale depășește 35.000 de bolnavi.

Text: Alina MATEI

Recomandări