Lecţia de citire. Învăţaţi copilul să iubească lectura

Lecţia de citire. Învăţaţi copilul să iubească lectura

Într-o lume a noilor tehnologii, lectura este considerată de către copiii din ziua de azi o activitate de modă veche. Dar educaţia primită încă de la primele luni de viață va face o diferență în modul copilului de a privi lucrurile.

lectura

Unul dintre rolurile părintelui este acela de a-i insufla copilului pasiuni care să îl motiveze și să-i dezvolte intelectul. Lectura este una dintre aceste activități benefice atât pentru îmbogățirea vocabularului cât și pentru stimularea unor deprinderi.

Nu trebuie să așteptați o anumită vârstă a copilului pentru a-l învăța că lectura este importantă și distractivă. Încă din primele luni de viață puteți să îi citiți câte o poveste în fiecare seara. Pentru a-i atrage atenția puteți chiar să înterpretați anumite roluri și să vă schimbați vocea la fiecare personaj.

După ce copilul începe să vorbească și să pună întrebări, ascultați cu atenție întrebarea și, chiar dacă știți răspunsul, încercați să îl găsiți împreună cu el din cărți. Astfel copilul va înțelege rolul și importanța cărților. Pentru ca totul să fie mai dinamic întrebați-vă copilul ce parte din poveste i-a plăcut cel mai mult sau care este personajul lui preferat.

Când simțiți că e momentul potrivit puneți-vă copilul să vă spună el o poveste. Cereți lămuriri și mai multe detalii, puneți întrebări al căror răspuns să fie mai mult decât un „nu” sau „da”. Astfel îl ajutați să își dezvolte imaginația dar și abilitățile de comunicare.

Chiar înainte de a începe școala învățați-l alfabetul, sau cel puțin literele din care este compus numele lui. Veți vedea că va fi foarte fascinant pentru el să își poată semna cu numele desenele și picturile proprii.

Sursa: 2.ed.gov

Recomandări