Lucia Gavriliță: cele mai importante lecții despre stilul de viață și alimentație raw vegan! Partea 1

Lucia Gavriliță: cele mai importante lecții despre stilul de viață și alimentație raw vegan! Partea 1

Se poate „măsura în audienţă” cu moderatoarele tv, cu actriţe sau cântăreţi. Şi asta pentru că Lucia Gavriliță, expert practician în alimentație vie, certificată internațional, fondatoarea comunității „Sănătate’n verde viu” și a Atelierelor de nutriție și hrană vie, duce o viaţă complexă, în care reuşeşte să-şi găsească atât motivaţia şi sursa de energie, cât şi împlinirea. Acum 10 ani, Lucia Gavriliță și-a resetat complet viața, ierarhia de priorități și cariera. A ales stilul de alimentație raw vegan și bine a făcut.

Despre stilul de alimentație raw vegan, despre beneficiile acestui tip de hrană, despre sănătate, despre verde și viu, și despre cum și-a schimbat viața veți afla din interviul de mai jos, realizat cu ocazia celor 10 ani de alimentație și stil de viață raw vegan!

Dna Lucia, de 10 ani ați ales un stil de viață raw vegan. Să explicăm mai întâi ce înseamnă o alimentație vegană și ce v-a determinat să faceți această schimbare?

O alimentație vegană este o alimentaţie bazată pe plante, pomușoare, alge marine, germeni și vlăstari, nuci şi seminţe, şi tot ce ne poate dărui natura. În aprilie 2019 facem 10 ani de sănătate și stare de bine, de care am dori să aibă parte fiecare. Atunci când am decis să îmbrățișăm acest mod de viață nu am avut multe opțiuni. Viața ne-a pus într-o situație în care am avut o singură ușă deschisă și anume ușa spre o alimentație vegană, pe care am intrat neîncrezători, dar cu mari speranțe.

După adoptarea acestui stil de viață am înțeles rapid că doar acest drum poate răspunde la foarte multe întrebări legate de sănătate. Motivul pricncipal pentru care ne-am adresat la Domnul Doctor Pop Radu-Valeriu din Dej, România și pentru care am ales acest stil de alimentație a fost să o ajutăm pe fiica noastră, însă foarte curând ne-am dat seama și noi, ceilalți membri ai familiei, că ne simțim altfel, mai plini de energie, mai tonifiați, dispăruseră niște disconforturi pe care le aveam de când ne țineam minte și credeam că așa trebuie să fie. Abia atunci am înțeles cât de bine e să scapi de toate incomoditățile și, pur și simplu, să te bucuri de sănătate în plinătatea ei.

Lucia Gavriliță și fiica sa, Elena, alături de Dr. Radu Valer Pop, unul dintre cei mai apreciați medici din România

Dieta vegană a devenit populară după anii 2010, când mai multe personalităţi au anunţat că au adoptat acest stil de viaţă pentru a se vindeca de diverse boli, pentru a scăpa de kilograme în plus și pentru a trăi pur și simplu mai calitativ.

Ce beneficii aduce consumul de alimente crude?

Studiile au arătat că alimentația raw vegană poate aduce îmbunătățiri considerabile a sănătății, iar în unele situații în care medicina alopată capitulează, alimentația raw vegană devine soluția. Cel mai prețios lucru al unui produs natural este enzima, partea vie, cea dătătoare de viață. Enzima este foarte sensibilă, ea poate fi distrusă la temperaturi mai mari de 40 grade C și la temperaturi cu minus.

Alimentația raw vegană este indicată pentru persoanele de toate vârstele, chiar şi pentru copiii în creştere, femeile gravide sau cele care alăptează, precum şi pentru sportivii extrem de activi sau persoanele în etate. Beneficiile sunt foarte multe, atât în ceea ce priveşte corpul, cât şi mintea. Alimentația crudă, neprocesată termic suplinește toate nevoile nutriționale ale organismului, îi oferă energie, vigoare, claritate în gândire și te ține departe de medicamente. Familia noastră nu a mai intrat în farmacie și nu a mai folosit niciun medicament din moment ce a adoptat acest stil de viață.

Ce schimbări concrete ați experimentat dvs după ce ați adoptat acest stil de viață?

Medicii nu-i dădeau nicio șansă fetiței noastre. Când spun “medicii”, mă refer la medicii din cele mai avansate spitale și unități de cercetare din Europa și SUA. Din momentul adoptării stilului nou de viață, în mai puțin de 10 luni, starea ei de sănătate s-a normalizat și îi mulțumim Lui Dumnezeu că este și azi cu noi. Soțul era diagnosticat cu Gută, iar în momentul începerii regimului alimentar nivelul acidului uric era de câteva zeci de ori mai ridicat decât norma. Acesta s-a reglat în mai puțin de trei luni. Eu eram diagnosticată cu tiroidită autoimună și primeam deja de ceva timp tratament hormonal. Ușor-ușor am micșorat doza și, în mai puțin de 2 luni, nu am mai avut nevoie de “pastiluțele zilnice”. Faptul că am trecut la regimul raw vegan a fost cea mai înțeleaptă decizie și cel mai minunat lucru care ni se putea întâmpla, pentru că a adus multă sănătate și stare de bine întregii familii.

Care a fost cea mai mare provocare pe parcursul schimbării alimentației și a stilului de viață?

Cea mai mare provocare a fost la început, pentru că nu știam de la ce să pornesc, de unde să găsesc produse, ce să prepar din ele, astfel încât mâncarea să aibă gust. Mereu aveam senzația de foame și de mâncare negustoasă. Am fost foarte îngrijorată când am descoperit că nu puteam procura aproape nimic din magazine. Am citit zeci de etichete și am făcut descoperiri de care înainte nici nu bănuiam. De exemplu, niciodată nu mi-a trecut prin minte că anumite condimente ar fi putut conține urme de pulbere de ou sau lapte. Cerealele, chiar și cele de pe raftul BIO, conțineau conservanți. Eram pur și simplu uimită cum de totul poate fi atât de grav.

Am o curiozitate: v-a fost vreodată poftă de mâncarea tradițională?

La început - cam vreo 6 luni, iar pentru unele gusturi am avut “pofte” chiar și un an, ca mai apoi să constat că acestea sunt provocate de carențe de micro sau macronutrienți. Pofta de dulce ascunde o carenţă de crom, carbon, fosfor. Fructele proaspete, broccoli, condimente precum coriandru sau busuioc ar putea soluționa această problemă.
Pofta exclusiv de ciocolată arată o lipsă de magneziu, cele mai sănătoase surse fiind alunele, seminţele de in și dovleac, susan etc.

În general cea mai mare „poftă” și gustul care mi-a rămas foarte mult timp a fost gustul de cafea naturală. Am impresia că nu i-am uitat gustul nici acum și tocmai din acest motiv obișnuiesc să zic că SĂNĂTATEA mai înseamnă și disciplină și perseverență. După aceste acte de stoicism crește respectul de sine și starea de satisfacție că nu cedezi la prima provocare.

Cum trebuie să se facă trecerea de la alimentația clasică la raw vegană, fără riscuri pentru sănătate?

Dacă nu ești obligat de circumstanțe, atunci este bine să faci o trecere lentă la un nou stil de alimentație. Multe persoane au renunțat înainte de toate la carne, apoi la produsele de origine animală, apoi au introdus cât mai multe crudități în alimentație. Fiecare trebuie să-și aleagă prorpiul drum pe care îl va parcurge. Important în acest drum este să nu dea înapoi. Te poți opri pentru o perioadă acolo unde ești. Dar e foarte bine să nu dai înapoi pentru că, odată învățate unele deprinderi, este mult mai ușor de menținut decât să o iei de la capăt.

Ceea ce am văzut că funcționează în mai multe cazuri e să se stabilească scopuri foarte mici și realizabile. De exemplu, putem începe prin a mări consumul de apă cu un pahar față de cantitatea pe care o consumăm acum. O altă schimbare sau poate îmbunătățire a stilului de viață ar fi să mergi cu 15 minute mai devreme la culcare față de timpul la care mergi acum. Totul este posibil.

Ați fondat proiectul „Sănătate’n verde viu”, prin care promovați nutriția raw vegană și modul sănătos de viață, susțineți cursuri educaționale. Sunt moldovenii interesați de acest stil de viață? Cine sunt cei care vin la cursuri?

Majoritatea persoanelor care au participat la aceste cursuri, rămân fideli comunității și renunță la obiceiurile pe care le-au avut înainte de curs. Sunt vieți schimbate și oameni cu o gândire deschisă. La început au fost mai mulți interesați de acest mod de alimentație, dar cei care participau nu erau atât de informați și pregătiți în comparație cu persoanele care participă acum. Este o tendință privind informarea oamenilor care caută o schimbare.

Totuși, rezultatul acestor instruiri rămâne a fi implementarea celor învățate, de aceea declarația pe care o face fiecare participant privind angajamentele pe care și le ia, ca urmare a acestui curs, și apoi activitatea de Follow-up, responsabilizează participanții în acest sens. Cei care au participat acum doi ani revin și spun că au de învățat ori de câte ori repetă cursul, pentru că informația este îmbunătățită și reînoită continuu, dar și nivelul lor de înțelegere și informare este vizibil crescut.

În cadrul Centrului "Speranța" ați pus pe picioare o afacere socială "DENS". Ce presupune acest proiect?

Proiectul "DENS" a apărut ca o șansă de a oferi mai multe locuri de muncă tinerilor cu dizabilități, de a susține proiectele Centrului "Speranța", dar mai ales pentru a cultiva principiile unei alimentații sănătoase unui public mai larg. Ceea ce se crează la "DENS" sunt produse 100% naturale, raw vegane, implică doar muncă manuală și dragoste pentru hrana vie. Semințele pe care le folosim sunt gerninate, astfel acestea își cresc valoarea nutritivă de câteva ori și răspund la principiul "Mai puțin înseamnă mai mult", adică, consumând puțin, aducem un aport nutritiv mai mare decât dacă am consuma hrană convențională.

De la "nașterea" proiectului "DENS" am expus produsele noastre la expoziții, evenimente private, târguri/piețe și am lansat și serviciul de livrare. Care este unul simplu: clientul alege produsele, ne contactează pe Facebook sau la telefon, indică o adresă de livrare și are produsul pe masă.

Totodată, ați descoperit oportunitatea de a crește germeni, vlăstari, iarba de grâu în condiții de casă. Ce ar trebui să știm despre microplante ca să ne convingă să le includem în alimentație?

Semințele prin înmuiere, încolțire, produc reacții chimice ce activează enzimele gata să ne protejeze de boli. Prin pre-digerare, rup structura nutrițională complex, fiind gata de asimilare. Nutrienții se desfac și se simplifică, devenind foarte ușor de asimilat și digerat. Proteinele se transformă astfel în amino-acizi, grăsimile în acizi grași esențiali. Proteinele, vitaminele, enzimele și urmele de minerale se multiplică de la 300% până la 1200%.

Vlăstarii sunt centrale energetice de nutrienți și forță vitală. Conțin un nivel ridicat de enzime, de sute de ori mai multe vitamine ușor de digerat, minerale, antioxidanți și amino-acizi (proteine) decât conține planta în varianta matură. Este cea mai proaspătă și organică hrană. Semințele își cresc volumul în vlăstari între 3-20 ori. Îți poți hrăni familia cu cel mai prețios și organic produs de pe planetă cu mai puțin de 20 de lei pe zi. Poți cultiva apr. 3 kg de vlăstari într-un spațiu de 0,5m2 în propria bucătărie. Peste 7000 de semințe/nuci pot fi germinate. Îți poți organiza meniuri unice și crea propriile rețete culinare.

Spuneți-ne și despre programul de detox bazat exclusiv pe smoothie-uri verzi. Cum poate influența un astfel de program starea de sănătate? Cine poate beneficia de acest concept?

Programul de DETOXIFIERE cu smoothie verde (clorofilă) este un concept în pionerat pentru această zonă, rezultat în urma studiilor din cadrul Institutului Hippocrates din SUA, a consultărilor cu promotorii alimentației vii recunoscuți la nivel mondial. Însănătoșirea are loc din interior spre exterior. Datorită nutrienților și fibrelor pe care le conține un smoothie, acesta este sațios și te ajută să respecți regulile generale ale programului, fără a avea senzația de foame. Ajută la buna funcționare a intestinelor, astfel se poate consuma pe termen foarte îndelungat. Programul de DETOXIFIERE cu smoothie verde se portiveste oricui care dorește să devină mai sănătos, să scadă în greutate, să își detoxifice la nivel celular organizmul, să își întinereasă și tonifice pielea. Este un adjuvant pentru orice tratament medicamentos.

Se poate slăbi cu ajutorul alimentației raw-vegane?

Da se poate, doar că este un altfel de slăbire. De multe ori le spun participanților la programele de detoxifiere că slăbirea este un bonus pentru eforturile depuse în a HRĂNI organizmul și a însănătoși celula. Prin hrănire cu nutrienți adevărați și alimente dense în nutrienți, celulele se eliberează singure de toxinele pe care le rețin “conștient” de ani de zile în schimbul nutrienților adevărați. Atunci când se produce schimbul, atunci are loc și miracolul.

În cazul în care o persoană vrea să facă o schimbare în bine a stilului de viață: cu ce începe?

- excluderea celor 4 produse albe: zahăr, sare, făină, orez;

- consumarea cantității de apă necesară organizmului;

- înlocuirea deserturilor cu fructe;

- consumarea zilnică a sucurilor, smoothie-urilor verzi precum și a vlăstarilor și crudităților;

- Combinarea corectă a alimentelor.

Pe lângă alimentația raw-vegană, ce altceva mai este important ca să ai o viață plină de sănătate și longevitate?

Alimentația este destul de importantă, dar nu singura pentru a ne bucura de o sănătate perfectă. Sunt foarte mulți factori care contribuie la starea de bine și face ca sistemul nostru imunitar să țină piept oricăror provocări. Am găsit mai multe clasificări pe care aș putea să le grupez în trei categorii mari și anume: CORP, MINTE, SUFLET.

• Ce ține de corp ne referim la: apa pe care o consumăm, aer, alimentație, mișcare, terapii complementare non-invazive etc.

• Ce ține de aspectul emoțional ne referim la: managementul stresului, gândirea pozitivă, rezolvarea conflictelor interioare etc.

• Ce ține de suflet, ne referim la aspectul spiritual: conectarea la o forță supremă, în dependență de credințele fiecărui individ.

Dacă se menține un echilibru între sănătatea minții, a trupului și a sufletului, cu siguranță te vei bucura de o viață sănătoasă!

Continuarea interviului o găsiți aici

Interviu realizat de Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări