Lucia Maxim, psiholog: Cum pregătim copilul pentru  grădiniță

Lucia Maxim, psiholog: Cum pregătim copilul pentru grădiniță

Intrarea în colectivitate, fie că vorbim de creșă sau grădiniță, este o etapă noua în viața copilului, dar și o experiență interesantă pentru părinți. Este primul pas al copilului de a fi independent, perioadă în care el trebuie să se descurce fără ajutorul părinților. Astfel, adaptarea copilului la grădiniță este un proces care durează în timp și este individual, de la copil la copil. 

În această perioadă părinții sunt cei care trebuie să manifeste multă răbdare, toleranță, empatie și să ofere suport pentru copilul lor. În același timp, informarea și cunoașterea temeinică a întreg procesului va face adaptarea și integrarea copilului la grădiniță mult mai ușoară. 

În cele ce urmeză, vă ofer câteva informații care pot fi aplicate în perioada premergatoare începerii grădiniței sau creșei, pentru a-l ajuta pe micuț să se acomodeze mai ușor la noul mediu, dar și pentru părinți, pentru a se adapta la separarea de copilul lor. 

1. Pregătirea copilului pentru grădiniță este o etapă importantă și premergătoare frecventării grădiniței. Este recomandat părinților să pună accent pe pregătirea psihologică a copilului, cât și pe respectarea regimului zilei, călire, autonomie și socializare. Voi detalia fiecare aspect în cele ce urmează. 

Pregătirea psihologică include comunicarea copilului despre ce urmează pentru el, descrierea a ceea ce va avea el de cunoscut, gestionat, cât și motivarea lui pentru a merge la grădiniță. Copilului trebuie să-i fie prezentate beneficiile de pe urma frecventării grădiniței. Pot fi enumerate activitățile ce îl așteaptă, jocurile ce le va avea cu copiii, prietenii și partenerii noi de joc ce urmează sa-i cunoască, jucăriile interesante care sunt la grădiniță și, nu în ultimul rând, educatoarea care îi va fi o a doua mamă, oferindu-i atenție, acceptare, ajutor și dragoste. 

De asemenea,  i se poate comunica copilului despre ce va avea de câștigat de la lucrurile enumerate mai sus: cunoaștere, descoperire, bucurie, mulțumire, satisfacție, prietenie, animare, dezvoltare, creștere și maturizare etc.

Regimul zilei este un alt aspect care merită a fi luat în considerare și mai exact de a-l apropia de cel care se respectă la grădiniță:

• Deșteptarea la o oră matinală;

• Rutina de dimineață, timp în care copilului să i se ofere posibilitatea să-și manifeste autonomia, adică să facă singur ceea ce poate face el și să fie încurajat să facă ceva mai mult;

• Prânzul și somnul de după să aibă loc la fel la ora adecvată vârstei copilului;

• Mersul la culcare să fie respectat din punct de vedere al timpului.

Călirea copilului este un proces foarte valoros care pregătește copilul pentru a face față unui mediu nou. Atunci când începe să frecventeze grădinița, organismul copilului este supus stresului adaptării, ceea ce îi slăbește imunitatea, astfel, un copil călit va continua să frecventeze grădinița, fapt ce îl va ajuta să se adapteze mai rapid și mai ușor. Privitor la acest aspect, vă puteți consulta cu medicul pediatru și utiliza alte surse sigure. 

Autonomia copilului merită a fi dezvoltată pentru a-i oferi posibilitatea copilului să devină independent și să-și rezolve necesitățile de bază, precum încălțat - descălțat, îmbrăcat - dezbrăcat, spălatul pe mâini, luarea mesei, mersul la toaletă etc. Aceste abilități îi servesc copilului pentru a se descurca la grădiniță, ușurează sarcinile dvs. cât și ale educatoarei și, nu în ultimul rând, oferă copilului încredere în forțele proprii, făcându-l să se simtă puternic, descurcăreț și mulțumit de sine.

Socializarea copilului este la fel de importantă ca și celelalte aspecte, deoarece copilul la grădiniță, în paralel cu activitățile cognitive, comunică, colaborează și socializează frecvent atât cu copiii, cât și cu maturii. Pentru a-i cultiva abilități de socializare este recomandat să mergeți cu copilul în diverse locuri publice, în vizite, să-l încurajați să se joace cu copiii din curte, sa invitați în vizită copii, să frecventați cluburi de dezvoltare etc. Copilul care știe să comunice și să coopereze cu semenii și cu maturii va veni cu plăcere și se va integra mai ușor în colectivitate.

2. În paralel cu pregătirea copilului pentru grădiniță este binevenită și pregătirea psihologică a părinților. Un părinte care este motivat și echilibrat va reuși să-i ofere copilului echilibru, motivare, suport și încurajare în această perioadă. Sunt sigură că aproape fiecare părinte își dorește pentru copilul său o adaptare ușoară dar nu fiecare este conștient de pregătirea sa psihologică, nu fiecare cunoaște legătura directă dintre emoțiile și atitudinea sa vis-a-vis de grădiniță cu emoțiile și atitudinea copilului pentru grădiniță. La vârste mici copiii rezonează foarte mult cu emoțiile părinților, în special ale mamei.

Ce ar ajuta un părinte să-și păstreze calmul, răbdarea, să poată empatiza cu copilul său fără a fi copleșit de emoții?

• Cunoașterea copilului său;

• Motivarea pentru a duce copilul la grădiniță;

• Pregătirea copilului pentru grădiniță;

• Alegerea grădiniței;

• Încrederea în calitatea serviciilor ce se oferă la grădiniță;

• Colaborarea cu pedagogii.

Recomandările enumerate mai sus sunt foarte utile pentru ca părintele să se echilibreze emoțional privitor la a-și lăsa copilul pentru o zi întreagă departe de el. Sunt momente când părintele ia în considerare aceste aspecte, dar oricum nu reușește sa-și gestioneze emoțiile. Consecințele în asemenea situații sunt următoarele: se desparte greu de copil, copilul plânge intens la separare, nu se poate desprinde de părinte, pe parcursul zilei este indispus, frecvent plânge, nu colaborează, refuză mesele și activitățile etc. În astfel de situații părinții au nevoie de suport psihologic pentru a depăși mai ușor acestă fază și a facilita procesul adaptării copilului. Astfel, fie că apelează la psihologul grădiniței, fie consultă un alt psiholog.

Text: Lucia Maxim, psiholog cu o experiență de peste 10 ani în domeniul psihologiei copilului și adultului. Oferă consiliere și terapie pentru copii, adulți și cupluri. 

Vă îndemn să fiți grijulii cu nevoile proprii, dar și cu cele ale copiilor. Dacă aveți nevoie de ajutor va pot oferi, cu drag, suport și recomandări.

Psihologul Lucia Maxim poate fi contactată la numărul de telefon 069728465 sau pe email: lucia_maxim@yahoo.com

Recomandări