În contextul panicii generate de coronavirus, echipa emisiunii Bună dimineața de la TV Moldova 1 a decis să lanseze, cu ajutorul câtorva interpreți, o campanie de conștientizare și responsabilizare a cetățenilor. Astfel, vedetele au transmis sfaturi și încurajări și ne-au încurajat să respectăm îndrumările autorităților, să nu intrăm în panică, să nu ne abatem de la regulile de igienă, să stăm acasă și să ne păstrăm optimismul!
Marina Filipovici: ”Vă recomand să îndrumați copiii să citească!”
Dragi părinți! Întreruperea studiilor ca măsură de prevenție și limitare a răspândirii infecției cu Covid-19 nu înseamnă vacanță pentru copii. E foarte important să înțelegem că acasă înseamnă chiar spațiul casei, curat și aerisit! Este recomandat să evităm locurile de joacă destinate copiilor, care pot fi adevărate focare de infecție, să nu mergem cu copiii la mall sau la cinematograf! Putem face, în schimb, plimbări în aer liber, în zonele neaglomerate.
Acum, mai mult ca niciodată, suntem răspunzători ca procesul de învățare să continue la domiciliu. Copiii au manuale pe care le pot citi mai departe singuri sau, în funcție de vârstă, sprijiniți de un adult. Nu uitați că orice învățător sau profesor poate fi apelat la telefon pentru eventuale întrebări. Vă recomand să îndrumați copiii să citească cărți. Fiți alături de ei, citind și voi, și povestiți împreună lucrurile pe care le descoperiți. Explorați împreună fascinantele canale educaționale de pe internet și descoperiți resursele educaționale disponibile online.
Cu înțelepciune și responsabilitate, s-ar putea să ieșim mai câștigați din criza asta!
Valentina Volontir: ”E mai ușor să previi decât să tratezi!”
Purtarea unei măști medicale este una dintre măsurile de prevenție menite să limiteze transmiterea infecției determinată de noul Coronavirus. Când cineva vorbește, tușește sau strănută, în aer se eliberează picături cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur. Măștile medicale sunt echipate cu un dispozitiv de filtrare a particulelor nocive și, astfel, se poate preveni contaminarea altor persoane. Așadar, utilizați masca de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că ați fost contaminat cu noul Coronavirus și prezentați simptome de tuse, strănut sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată.
Totuși, trebuie să știți că masca nu este etanşă și, prin purtarea ei, nu sunteți complet protejaţi. Recomandat este să utilizați masca de protecție împreună cu celelalte măsuri de prevenție, printre care respectarea normelor de igienă și să evitați sau să limitați ieșirile în spațiul public la strictul necesar.
Rețineți faptul că e mai ușor să previi decât să tratezi! Fiți responsabili!
Frații Irina și Anatol Bivol: ”Cultivarea gândurilor și a emoțiilor pozitive ne poate ajuta să devenim mai rezistenți în fața crizelor”
Dragii mei! V-ați gândit vreodată că frica, panica, stresul ne poate afecta sănătatea fizică și emoțională? S-a dovedit științific că emoțiile negative slăbesc sistemul imunitar, ceea ce face ca organismal nostru să fie mai vulnerabil în fața bolilor. Și atunci, cultivarea gândurilor și a emoțiilor pozitive ne poate ajuta să devenim mai rezistenți în fața crizelor de orice fel și a stresului.
De ce să nu alegem să depășim această perioadă cu calm, cu gânduri pozitive, încrezători și optimiști!? Vă încurajez, în aceste zile intense, să respectați cu strictețe și măsurile de igienă, cele de prevenție, împotriva infectării cu noul Coronavirus, să fiți responsabili și veți vedea că nu aveți motive de îngrijorare.
Sunt șanse ca după toată această situație să rămânem cu niște lecții învățate, destul de prețioase, să devenim mai responsabili, mai conștienți și mai pregătiți de provocările ce ne așteaptă.
Sănătate și armonie!
Doina Arseni-Grigoraș: ”Spălarea corectă a mâinilor elimină virusul!”
Reține: principala caracteristică a infecției cu noul Coronavirus este că se transmite foarte ușor, pentru că este o infecție virală contagioasă față de care noi nu avem imunitatea foarte bine consolidată! Ca urmare, este bine să respectăm cu strictețe o serie de măsuri de prevenție, comunicate la nivel național. Una dintre ele și, poate, cea mai importantă este spălatul, cât mai des și foarte bine, pe mâini. Cred că trebuie să fim mai mult decât conștienți că aici avem o problemă enormă ca popor. Trebuie să învățăm să ne spălăm corect pe mâini cu apă și săpun după ce folosim batista, dacă tușim, dacă strănutăm, obligatoriu înainte să mâncăm.
Vă încurajez, dragii mei, să vă spălați pe mâini cu treabă și fără treabă! Spălați-vă corect, cu apă caldă și săpun, cel puțin 30 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool. Spălarea corectă a mâinilor elimină virusul! Aveți grijă să reamintiți acest lucru și copiilor! Cea mai eficientă metodă este prevenția! Să fim sănătoși și să ne revedem cu bine!
Mihai Ciobanu: ”Evitați aglomerațiile și reuniunile de orice fel”!
În aceste zile mai complicate eu am luat atitudine și vă îndemn și pe dvs să faceți la fel. Știu că suntem obișnuiți să ne întâlnim, să ne îmbrățișăm, să dăm mâna și chiar să ne sărutăm, prietenește, pe obraz. Acum, nu e cazul! S-a demonstrat că acest virus, Covid-19, se transmite prin particule mici, emanate în timpul vorbitului, tusei și strănutului, sau prin obiectele utilizate de o persoană infectată. De aceea, ESTE IMPORTANT ca atunci când tușim sau strănutăm să folosim o batistă de unică folosință pe care să o aruncăm imediat după folosire și să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. Dacă nu avem batistă, trebuie să tușim sau să strănutăm în antebraț. Aveți grijă să nu vă atingeți fața, nasul și ochii!
Dragii mei! Evitați reuniunile cu rudele și petrecerile de orice fel. Evitați aglomerațiile sau spațiile închise. Mențineți, pe cât este posibil, o distanță de un metru față de persoanele din jur și, cu puțin efort și responsabilitate, vom depăși și acest moment.
Luați-vă toate măsurile de prevenție, fiți responsabili și veți vedea că nu aveți motive de îngrijorare!
Ioana Căpraru: ”Cea mai înțeleaptă decizie este să nu intrați în panică!”
Principalele simptome ale infectării cu Coronavirus sunt tusea, febra şi dificultăţile de respiraţie, iar vindecarea depinde cel mai mult de sistemul imunitar al persoanei afectate. 95 la sută dintre îmbolnăvirile cu noul virus sunt cazuri ușoare, similare cu o simplă răceală sau viroză. Ca să evităm răspândirea virusului Covid-19, trebuie să respectăm cu strictețe toate măsurile de prevenție. În cazul în care suspectați că sunteți infectat sau dacă ați intrat în contact cu o persoană care a venit din zonele cu risc, nu trebuie să ascundeți acest lucru! Cea mai înțeleaptă decizie este să nu intrați în panică, ci să vă autoizolați și să sunați la medicul de familie sau la Serviciul 112 și să anunțați imediat toate detaliile sau simptomele de boală, dacă acestea există, mai ales că perioada de incubație a virusului este de 14 zile.
Este esențial și absolut OBLIGATORIU să anunțați și dacă cunoașteți persoane care ar trebui să fie în autoizolare și nu respectă acest lucru. Trebuie să fim corecți cu noi și cu ceilalți! Sănătatea e mai presus de toate!
Trupa Akord: ”Echilibrul psihologic, pofta şi bucuria de a trăi, ne susțin imunitatea!”
O imunitate crescută e cea mai bună barieră în calea virusurilor, inclusiv a noului Coronavirus, care face ravagii acum peste tot în lume. Recuperarea în caz de Coronavirus depinde foarte mult și de sistemul imunitar propriu, care trebuie să fie în cea mai bună formă zilele acestea. Cu cât suntem mai sănătoși și mai pregătiți, cu atât suntem mai feriți de eventualele situatii neplăcute. Oamenii au nevoie de la 7 la 14 zile pentru a dezvolta imunitatea. O bună conduită, o viață echilibrată, odihna, o dietă corectă și practicarea sportului sunt ingredientele unei bune imunități. Așadar, odihniți-vă bine, hrăniți-vă cât mai variată și fără excese.
Foarte important pentru un sistem imunitar puternic este și sportul. Orice fel de mișcare este bună, fie și în casă sau apartament. Somnul, de asemenea, este recomandat. Somnul de calitate și, de cel puțin 8 ore pe noapte, este un bonus, pentru că organismul obosit este mai expus la infecții. Un alt sfat al specialiștilor este reducerea consumului de alcool, pentru că, se știe, alcoolul compromite funcția imună. Pentru o hidratare corectă, puteți în schimb să consumați mai multă apă!
Echilibrul psihologic, pofta şi bucuria de a trăi, de asemenea, ne susțin imunitatea! Faceți plimbări în aer liber, ieșiti la soare, pentru o doză bună de vitamina D, dar evitați locurile aglomerate și situatiile de risc pentru sănătate.
Toate cele menționate, împreună cu respectarea măsurile de prevenție instituite la nivel național, nu fac decât să ajute organsimul să lupte cu orice: fie că e vorba de o răceală sau un virus, ca cel de acum!
Tatiana Heghea: ”Una din măsurile de prevenție este igienizarea!”
Dat fiind faptul că epidemia de Covid-19 poate sa ne facă rău nouă, tuturor, vă i reamintim că una dintre măsurile de prevenție a răspândirii infecției cu noul Coronavirus este igienizarea spaţiilor - atât acasă, cât și acolo unde vă desfășurați activitatea. Așadar, spălați și dezinfectați cu substanțe specifice pe bază de clor sau alcool spațiul din casă cel mai des folosit, precum bucătăria, baia sau grupul sanitar. Nu uitați de mânerele ușilor și a dulapurilor, de telecomanda televizorului sau de tastatura compiuterului. Un alt detaliu extrem de important este să vă dezinfectați zilnic și în totalitate toate accesoriile pe care le folosiți cel mai des, precum telefonul, laptopul sau tableta. Nu uitați și de masa din birou sau de spațiul în care lucrați.
Știu că nu este confortabil pentru nimeni, dar trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și să avem încredere că aceste măsuri de protecție sunt necesare și utile!
Igor Cuciuc: ”Vă îndemn să aveți la îndemână kit-ul de supraviețuire în caz de calamitate”
În cazul unei carantine sau izolări la domiciliu, sunt câteva lucruri sau obiecte pe care un om prevăzător ar fi bine să le aibă întotdeauna la îndemână. Ele formează kit-ul de supraviețuire în caz de calamitate, epidemie sau pandemie!
Așadar, fără panică și doar cu puțină planificare, puteți face provizii de bun-simț, astfel încât să vă puteți alimenta normal dacă veți fi nevoit să treceți printr-o astfel de situație. Nu cumpărați în cantități uriașe! E suficient să faceți provizii pentru 2 săptămâni. Cam aceasta este și durata perioadei de carantină. Puteți fi siguri că familia, vecinii, prietenii sau chiar autoritățile vor găsi o cale să facă aprovizionarea celor izolați dacă stocul se termină.
Vă recomand să aaveți în casă alimente neperisabile, o rezervă de apă, trusă de prim ajutor cu medicamente, dezinfectant, mască sterilă, lanternă, baterie externă pentru telefon – în general, mici provizii care v-ar asigura un confort mental.
E puțin probabil ca situația să devină extremă, dar totuși este mai bine să fiți prevăzători!
#staiacasa
Sursa foto: Facebook
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK