Mănăstirea cu cea mai înaltă clopotniţă din ţară!

Mănăstirea cu cea mai înaltă clopotniţă din ţară!

Mănăstirea “Sfintei Înălţări a Domnului, Noul Neamţ”este moştenitoarea tradiţiilor lavrei de la Neamţ, un centru religios şi spiritual al Moldovei de odinioară. În articolul meu de astăzi vă povestesc câteva impresii şi informaţii din excursia care am făcut-o la mănăstire.

Lăcaşul se află în satul Chiţcani, pe malul drept al Nistrului, în apropiere de oraşul Tighina şi Tiraspol

 

Pe teritoriul Mănăstirii sunt patru biserici, în centru se înalţă Soborul Înălţării Domnului , în stânga acestuia se află biserica veche, ridicată în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae Făcătorul de Minuni.


Vis-a-vis se află biserica trapezală, a Înălţării Sfintei Cruci. Biserica Adormirii Maicii Domnului se încădrează armonios cu cele cinci cupole ale ei în priveliştea de ansamblu a Mănăstirii.

Clopotniţa este cea care se vede din depărtare, este cea mai înaltă clopotniţă din ţară, peste 70 de metri, alcătuită în 5 nivele.

Mănăstirea are o istorie tumultuoasă, îşi are începturile în reformele lui A.I.Cuza la Mănăstirea Neamţ din România. Toate astea a tensionat mult viaţa monahală din mănăstire şi mulţi călugări au luat drumul pribegiei. O parte au mers în Basarabia alţii la Athos.

“ La 26 septembrie anul 1861, 10 călugări, în frunte cu ieromonahul Andronic trec peste rîul Prut pentru a înfiinţa o nouă mănăstire în Basarabia. Mai apoi au mai venit alţi 22 de fraţi de peste Prut. Aici, cu binecuvîntarea Arhiepiscopului de Chişinău Antonie, mica obşte se aşeză în una din moşiile mănăstireşti – Nemţeni, unde au format o obşte monahală. Trăiau şi lucrau în strîmtorări şi neajunsuri, în două case. Lavra Neamţ deţinea în Basarabia 13 moşii, pînă la care mîinile noilor guvernatori n-au reuşit să ajungă uşor. Dintre acestea pentru noi prezintă interes moşiile Copanca şi Chiţcan....”

Spuneam că a avut perioade de înflorire dar şi negre mai ales în perioada sovietică. Recomand să citiţi mai multe pe site-ul oficial al mănăstirii

Pe mine m-a impresionat mult interiorul Soborului Înălţării Domnului. Are un decor floral de un verde pal, foarte plăcut ochiului şi deosebit pentru o biserică ortodoxă. Mi-a adus aminte de decorurile islamice şi de arhitectura maură.

Vedeţi mai jos mai multe fotografii, o motivaţie să o vizitaţi în timpul apropiat.

[woman_slider id=12971]

Text: Viorica ATAMAN, travelblog.md

Recomandări