Mandarina, fructul de sezon care alcalinizează şi detoxifică organismul

Mandarina, fructul de sezon care alcalinizează şi detoxifică organismul

De cele mai multe ori mandarinele ne trezesc amintiri legate de sărbătorile de iarnă. Chiar şi mirosul lor puternic ne duce cu gândul la copilărie, când erau unul dintre fructele omniprezente în lunile geroase.

Surorile mai mici ale portocalelor, pe numele lor oficial Citrus Reticulata, mandarinele, constituie fructele emblematice ale Chinei de Sud-Est, ocupând un loc aparte în tradiţiile multor ţări din Asia de Sud-Est. Printre beneficiile minunatelor fructe amintim:

- Mandarinele conţin o gamă impresionantă de antioxidanţi, precum carotenoizi, zeaxantină, luteină şi hesperidină, ce duc o puternică luptă împotriva radicalilor liberi şi ne protejează organismul de toxine. Mai mult de atât, concentraţia de antioxidanţi din mandarine este chiar mai mare decât cea din portocale.

- Sunt o sursă preţioasă de vitamina C, cel mai puternic antioxidant liposolubil, care ne regenerează pielea, ajută la producţia de colagen şi sprijină funcţiile imunitare. Vitamina C este esenţială pentru organismul uman! Iar acum, că ne aflăm în sezonul rece, trebuie să încercăm să încorporăm în dietă cât mai multe alimente bogate în această vitamină, pentru a înlocui gama vastă de legume şi fructele consumate vara. O sigură mandarină aduce 45% din necesarul zilnic de vitamina C.

- Previn depunerea colesterolului şi ajută la normalizarea digestiei, deoarece conţin o combinaţie ideală de fibre şi pectine.

- Contribuie la alcalinizarea organismului. La fel ca multe alte citrice, mandarinele, odată digerate, au un efect alcalinizant asupra organismului. Alimentele alcalinizante ajută la balansarea pH-ului în corp, combat aciditatea excesivă şi favorizează alcalinizarea treptată. Într-un mediu alcalin nu pot supravieţui majoritatea bacteriilor şi fungilor responsabili pentru dereglarea sistemului nostru imunitar. De asemenea, pe fondul acidităţii excesive, pot apărea probleme cardiovasculare, respiratorii şi obezitatea. Mandarinele sunt fructe venerate de civilizaţiile asiatice, în medicina tradiţională chinezească ele fiind recomandate pentru reglarea energiei vitale.

Iar în medicina ayurvedică uleiul cojilor de mandarine este folosit pentru a elimina stresul, a ameliora insomnia şi pentru a induce starea de calm şi vitalitate.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări