Maratonistul Radu Budan inspiră și motivează oamenii să facă mișcare: efectele benefice la nivel mental și fizic ale alergării sunt remarcabile!

Maratonistul Radu Budan inspiră și motivează oamenii să facă mișcare: efectele benefice la nivel mental și fizic ale alergării sunt remarcabile!

Radu Budan este un moldovean stabilit în Elveția, care inspiră și motivează oamenii să facă schimbări pozitive în viețile lor. 

Nu e ușor să ieși din zona de confort, să îți depășești limitele fizice și psihice, dar odată ce începi să crești pe plan personal, să trăiești conștient, descoperi lucruri minunate despre tine, despre natură, despre alții. Radu s-a orientat către alergare și, în particular, către maraton. A alergat până în prezent în peste 10 țări, s-a implicat în numeroase proiecte sociale și are încă multe aspirații. 

Timp de 14 ani a lucrat la McDonald's Chișinău, este vegetarian, practică yoga și meditația. De aproape trei ani muncește în Elveția, însă este hotărât să revină în Moldova după un timp. 

Radu, de ce îți place alergarea? Când ai început să alergi și ce te-a inspirat?

Atunci când am început să alerg aveam o mare dilemă și anume că toată viața conștientă am trăit-o convins fiind că sunt inapt de a practica sportul. De la vârsta de 8 luni am fost bolnav de pneumonie cronică care îmi impunea niște limite. De exemplu, pentru a ajunge la școală, în fiecare dimineata, trebuia să mă odihnesc de căteva ori pe drum. Asta ca să vă faceți o idee despre starea pe care o aveam.

La vârsta de 25 ani am găsit un Guru care a activat în multe domenii, precum pictură, muzică, spiritualitate, filosofie, este autor de cărți și, nu în ultimul rând, a practicat sportul. El Sri Chinmoy spune că sportul ajută foarte mult în viața spirituală. În ciuda faptului că toată viața am crezut că nu sunt bun de nimic în sport, am început să alerg. 

De ce anume alergare? Pentru că este o activitate fizică ce te menține în formă și care implică, ca și înotul, folosirea tuturor tipurilor de mușchi. Alergarea este, însă, mai puțin costisitoare. Nu îți trebuie ceva deosebit pentru a face asta, nu ai nevoie de echipament sofisticat. Eu, de exemplu, sunt adeptul minimalismului. Am cu mine doar pantaloni scurți, tricou, ghete, cheile și telefonul, care înregistrează datele alergării.

În același timp cred că toate tipurile de sport sunt benefice și eficiente.

Povestește-ne cum ai început să alergi cursele de maraton?

Am început cu alergări de 3 km și, când am simțit că deja stăpânesc această distanță, am trecut la 5 km, însă am participat și la câteva competiții de 10 km. Următorul obiectiv a fost participarea la semimaratonul de 21 km și, exact peste un an, am alergat primul maraton de 42 km. După acest maraton am înțeles că deja următoarele vor veni una dupa alta și doar timpul va hotărî când. 

Primul ultra-maraton de 12 ore l-am alergat la Valea Morilor, în jurul iazului. 

Ce satisfacții îți aduce alergarea la o cursă de maraton?

Cred ca la fiecare ultramaraton ai clipe când crezi că dacă mai faci un pas –vei muri și ai clipe când crezi că la următorul pas îți vei lua zborul. 
Întâi de toate, e obligatoriu să fii bine pregătit fizic pentru un maraton, iar asta se poate face în diferite moduri. La urmă, însă, mai ales dacă vrei să câștigi o medalie sau să obții o performanță, e nevoie și de o bună pregătire mentală. 

Eu cred că la fiecare maraton sau ultra-maraton pe care îl alerg mai trăiesc încă o viață și încă una. Starea ți se schimbă la fiecare oră, uneori la fiecare pas care îl faci. Este o viață de om concentrată în câteva ore. E foarte intens totul. Ai parte de lupta (transformarea) cu fizicul tău, cu emoționalul tău, cu mentalul tău și cu toate barierele pe care le ai.

Uneori simți că ai picioare de lemn, uneori de vată, ești sleit de puteri și peste ceva timp - plin de energie și invincibil. Foarte des șimți starea de flow.

Cum a fost experienţa primei curse de alergare? 

Cred că primul maraton a avut loc cu mai mult de 10 ani în urmă. Fiecare maraton vine cu pachetul său de dureri și transformări. Maratonul sau ultramaratonul sunt competiții la care participi rar și sunt departe peste antrenamentele zilnice. Dacă se poate de comparat, este ca și cum după un timp îndelungat nu ai mers la sală. Începi antrenamentul în sală, entuziasmat, și crezi că vei întoarce munții. Spre final, simți durerea din mușchi, dar este o durere ce îți aduce bucurie. Dacă ai depus efort cu adevărat, vei ieși de acolo epuizat, dar cu zâmbetul pe buze.

În câte maratoane ai participat până acum și ce anume a constituit o mare provocare pentru tine? 

Am alergat, până în acest moment, în peste 10 țări, la competiții și alergări simple. Respectiv, peste 10 ultramaratoane, în care intră 50km, 12h , 24h , 48h alergare. Am câteva recorduri personale: 42km – 3.54h, 12h-101km, 24h-136km, 48h-213 km, dintre care doar cel de 48h a fost peste hotare.

Cum este în timpul cursei? Te gândești la ceva anume?

Una din regulile de bază este: “Când ai făcut o distanță, să știi că ești gata pentru următoarea”. Cam așa fac și eu – în momentul în care finisez o cursă record pentru mine, la ultimii kilometri deja îmi stabilesc scopuri pentru următoarea competiție. 

Cum arată o săptămână obișnuită de antrenament? Câți kilometri alergi, spre exemplu?

Eu, în general, încerc să alerg cât de des pot. Mă strădui, săptămânal, să depășesc 42 km în total. Din păcate, programul de muncă nu îmi permite să alerg mai mult, adesea alerg chiar după 10 noaptea. Apropo, cu cât mai multe ore muncești, cu atât mai mult reziști să alergi la ultramaraton. Și cu cât mai multe competiții de ultramaraton ai la activ, cu atât mai rezistent ești la muncă.

E costisitor acest hobby?

Costisitoare sunt doar competițiile, în rest eu cred că este cel mai necostisitor sport. Un avantaj ar fi faptul că poți îmbina competițiile cu călătoriile. Alerg în diferite țări și orașe noi, în care mă strădui să rămân cel puțin o zi în plus, pentru a cutreiera locurile. În acest an voi alerga în Portugalia, Anglia, Moldova, Elveția, România, Austria, Germania, Franța.

Ce efecte benefice are alergatul la nivel mental și fizic?

Aici ar fi foarte mult de vorbit și scris. În acest sens recomand câteva cărți din care am aflat foarte multă informație despre beneficiile alergării. Deci, recomand “Născuți pentru a alerga”, de McDougall; “Arta fugii”, de Haruki Murakami. Mai mult despre sănătate și cum să ne protejăm de boli - “Studiul China”, de Colin Campbell. 

Un proverb grec spune: “Dacă dorești să fii frumos - aleargă. Dacă dorești să fii deștept - aleargă. Dacă dorești să fii șănătos - aleargă”.

Ce obiective noi ți-ai fixat? Ce planuri ai în perioada următoare?

În acest an mai am în plan să alerg cu torța în Moldova, prin diferite localități, în perioada 16-19 septembrie la Alergarea pentru Pace “Peace Run”. 
Am aplicat pentru 21 septembrie 2019 la alergarea din Londra 24h, dar încă nu am un răspuns afirmativ de la ei. Am aplicat de două ori să alerg 6zile în NewYork, însă Ambasada nu mi-a oferit viza necesară, așa că acest obiectiv încă rămâne pe agendă, pentru anii viitori.

Ce ai învățat din toată această experiență? 

Sportul nu este un trend, nu este o modă, nu este un hobby, nu este o obligație, nu este un moft. Sportul este o normalitate. Și în momentul în care începem să trăim această stare de normalitate, începe și un nou capitol în viața noastră!

Îți mulțumesc Radu!

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări