Maria Marian şi 5 secrete ale unei mame celebre

Maria Marian şi 5 secrete ale unei mame celebre

Pe Maria Marian o cunoaștem în asociere cu emisiunea “Acasă Devreme” de la Jurnal TV. Dar dincolo de activitatea pe care o desfășoară, Maria este mama lui Cristian, un băiețel de aproape 2 ani care, cu siguranță i-a moștenit frumusețea.

Maria Marian

Am rugat-o pe Maria să ne împărtășească, din experiența ei de mamă, care sunt cele mai importante 5 aspecte bine de știut înainte şi după ce ai devenit mămică. Iată recomandările sale:

1. Alăptarea este cel mai bun start în viață

Orice femeie trebuie să se informeze și să se documenteze din surse sigure despre tot ce presupune alăptarea în primele zile și luni de viață ale copilului. Mituri precum "trebuie să storci sânul până la golire după fiecare alăptare ca să ai lapte", "trebuie să consumi nuci cu miere ca să ai lapte" sau "copilul meu a lăsat sânul pentru că am laptele prea slab" trebuie să înceteze să persiste în societatea noastră. Există acum o sumedenie de surse sigure de informare referitor la alăptare şi în timpul gravidității ar trebui să citim mult, foarte mult.

2. Tatăl copilului trebuie să ia parte absolut în tot ce ține de îngrijirea copilului

Credeți-mă! Tot ce poate să facă o mamă pentru bebe, poate şi tatăl. Lăsați-l să doarmă cu dvs. la maternitate, dacă e posibil, încurajați-l să vă fie alături în orice clipă, spuneți-i cât mai des că fără el nu vă descurcați, că bebe îl vrea pe tăticul lui aproape, faceți o tradiție din înbrățişări în trei, chiar delegați-i câteva dintre ritualurile zilnice de îngrijire ale bebelușului şi convingeți-l că mai bine ca el nu le face nimeni. În acest mod vă apropiați şi mai mult ca şi cuplu şi vă fortificați ca familie. Tatăl este indispensabil copilului.

3. A fi mamă nu înseamnă a-ți abandona visele şi cariera

Evident, pentru o perioadă suntem nevoite să ne axăm exclusiv pe creşterea armonioasă a copilaşului. Dar, odată ce el se dezvoltă firesc, capătă abilitătile necesare, încet-încet putem reveni la gândurile şi aspirațiile profesionale. A fi mamă nu e mai puțin important decât orice meserie sau carieră. Doar în completare reuşim să avem acel echilibru în viață pe care şi-l doreşte fiecare femeie.

4. Iubeşte-ți copilul necondiționat, ai răbdare cu el şi vei primi înmiit înapoi

Țot de ce are nevoie un copil este dragostea părinților şi a celor apropiați lui. Îmbrațişați-vă copilul cât mai des, spuneți-i că este cel mai iubit dintre pământeni, este cel mai brav şi ascultator copil, este cel mai scump și dorit. Oferiți-i dragoste, multă-multă dragoste şi afecțiune, el simte absolut tot.

5. Cel mai bun exemplu pentru bebe eşti tu

Degeaba încerci să-l înveți ceva dacă tu nu faci astfel. Arată-i copilului că eşti responsabil, amabil cu cei din jur, binevoitor şi străduitor. Aşa va fi şi el. Pentru copil, părintele său este atotştiutor şi atotputernic. Fii un exemplu demn de urmat.
Și nu, în ultimul rând, comunică cu el, chiar dacă este în burtica mamei sau abia gângurește. Copilul întelege absolut tot. Fii mereu explicit, ai răbdare, chiar dacă greșește, îndrumă-l și învață-l la tot pasul. Oferă-i atenție, grijă și tandrețe.

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală, eumama.md, mamicaalapteaza.md

Recomandări