Maria Miron, fetița-minune! La 4 ani uimește prin calități intelectuale excepționale

Maria Miron, fetița-minune! La 4 ani uimește prin calități intelectuale excepționale

Un copil minune! Așa o putem numi pe Maria Miron, o fetiță în vârstă de patru ani din Strășeni, care este înzestrată cu calități intelectuale ieșite din comun pentru vârsta ei.

Deși, la prima vedere, Maria este un copil ca oricare altul, căreia îi place să se joace cu păpușile și care adoră muzica și dansul, ea dă semne clare că ar putea fi un copil supradotat. Inteligența, mintea ageră, memoria neobișnuită și talentul indică clar că vorbim de un copil cu potențial enorm și o provocare pentru părinți de a-i valorifica abilitățile.

Măriuca şi-a manifestat mult prea devreme curiozitatea şi setea de cunoaştere. Şi-a surprins părinţii încă de la șase luni, când îi plăcea să stea cu cartea în mână, alături de mama sa, care învăța pentru examenele de la facultate.

La patru ani cunoaște harta lumii în totalitate, de parcă ar fi fost prin mai multe țări și acum, cu mare ușurință, le găsește cu privirea. Ajunge, cât ai clipi din ochi, din Italia și până în Arabia Saudită, și din Japonia - înapoi.

De la geografie trece lejer la o altă disciplină, demonstrând că are cunoștinte vaste și în biologie. Identifică din cărți, cu ușurință, organele principale ale corpului, amintitind și de funcțiile pe care le are fiecare.

Măriuca este sociabilă, carismatică şi niciodată nu se plictiseşte să înveţe lucruri noi. Am provocat-o la joacă, dar n-a durat prea mult, pentru că începuse ora de literatură română. Cunoaște multe poezii, unele cu zeci de rânduri, pe care le recită fără greșeli. Cea mai recentă poezie învățată are 14 strofe. Le-a memorat în trei zile, repetând doar dimineața și seara.

Maria de micuță a arătat că are capacități speciale și o memorie ca a unui matur, iar părinții au avut grijă ca performanțele ei să înceapă încă din momentul în care a rostit primele cuvinte.

Alexandra Miron, mama fetiței, spune ca e conștientă de darul pe care Dumnezeu i l-a dat fiicei sale, și susține că fetița învață în joacă și că niciodată nu a obligat-o să învețe.

“De la șase luni, când eu învățam pentru examene, ea stătea cu cărticica ei în rând cu mine. Am remarcat că învață poezii foarte repede, dar cel mai mult îi place să le compună. Unele din ele au și rimă. Are și auz muzical foarte bun. Îi place și geografia, știe toate țările, care și lângă cine sunt situate. Are o memorie vizuală extraordinară, de fapt, din orice domeniu învață ușor, important să-i placă, să-i capteze atenția. Îi plac cărțile cu prinți și prințese, obișnuiește să construiască puzzle-uri, și adoră să se joace cu păpușile. Are câte una preferată pe săptămână cu care doarme și zice că ea e mămica lor”, ne-a declarat Alexandra Miron, mama fetiței, care este profesoară de limbă franceză și absolventă a facultății de Drept și a unui masterat în domeniu.

În prezent tânăra mămică se află în concediu de îngrijire a copilului, pentru că Măriuca are și o soră mai mică, Sofia, care îi calcă pe urme. Cel puțin la capitolul literatură ne-a arătat ca are perfomanțe. Știe poezii mari, le recită cu expresivitate, deși ai impresia ca o spune în altă limbă, decât cea română.

Și asta nu e tot! Când ni s-a părut ca a încheiat lecțiile pentru ziua respectivă, a mai apărut ceva opțional, așa că revenim la ora de geografie ca să ne amintim de straturile atmosferei și de planete. Doar știm – repetiția e mama cunoștințelor.

“Nu o să insist să facă ce vreau eu, pentru că nu va face. I-am arătat pianul și i-am explicat despre el și ea a zis că își dorește să studieze vioara”, mai spune mama Mariucăi.

Și parcă nu era de ajuns, aflăm că Maria studiază și limba franceză. În vocabularul ei se regăsesc deja 50 de cuvinte în franceză și pare că nu se va opri aici.

Părinții nu știu ce vor deveni Maria și Sofia când vor fi mari, deocamdată preferă să le dea timp să se bucure de copilărie. Iar ei le vor fi alături pentru a le ajuta să atingă potenţialul maxim şi să le transforme precocitatea într-un atu.

Text: Elena STEGARI
Foto: arhivă personală

Recomandări