Maricica Caraman, despre secretele pâinii cu maia. Învață să-ți faci singură pâinea acasă!

Maricica Caraman, despre secretele pâinii cu maia. Învață să-ți faci singură pâinea acasă!

Painea cu maia, extrem de aspectuoasă și de gustoasă, este cea mai veche formă de pâine obținută prin fermentarea naturală, lentă, a unui amestec de apă cu făină. Pâinea cu maia are multe beneficii pentru sănătate, iar odată ce guşti din ea îţi vine greu să te întorci la pâinea albă şi pufoasă din comerț.

Maricica Caraman este pasionată de pâinea cu maia, iar dorința ei de a face cea mai bună pâine a motivat-o să învețe de la cei mai buni artizani ai pâinii.

Pe 21 aprilie 2018 Maricica Caraman va susține un “Atelier de pâine cu maia” în care vei avea posibilitatea să înveți să-ți faci singură pâinea acasă. Vor fi 4 ore pline de informații și miros ademenitor de pâine coaptă, timp în care fiecare participant va face un aluat de pâine cu maia de la zero și va trece cu el prin toate fazele tehnologice necesare maturării lui. Doar coacerea se va întâmpla acasă, în cuptorul propriu.

Într-un cuvânt, vei găsi îndrumări clare și precise, și răspunsuri la toate întrebările despre cantitățile exacte de maia, apă și făină integrală. Fiecare etapă în parte va fi detaliată și discutată, inclusiv modul de întreținere și beneficiile pe care le aduce maia în pâine.

În cadrul Atelierului va fi prezentat și minunatul aparat Thermomix, vei degusta diferite feluri de pâine cu maia realizate de Marcica, iar Lucia Gavriliță, fondatoarea comunității “Sănătate’n Verde Viu”, te va servi cu o supă vegană delicoasă.

Dar să îți povestim mai multe despre pâinea cu maia…

Maricica, ce este maiaua și cum o putem obține?

Pe scurt, maiaua este un agent de fermentare și dospire, care se folosește în aluaturile cu făină. Maiaua care se foloseşte la pâinea cu maia este o cultură obţinută pe cale natural, din amestecul apei cu făină şi trecută printr-un proces de fermentare. Cu puțină răbdare și cu respectarea anumitor pași, timp de 5-7 zile poți obține maiaua proprie. Acest proces presupune împrospătări ale amestecului la intervale regulate de timp, astfel se obţine o cultură de drojdii naturale şi de bacterii care trăiesc într-o simbioză perfectă.

Mai simplu ar fi de luat maiaua de la un brutar amator sau gospodină. Maiaua pentru pâine este ceva asemănător cu turtițele pe care le foloseau bunicile de la ţară ca să facă pâine, numai că maiaua se păstrează lichidă în borcane. În rest reprezintă acelaşi lucru, un agent de fermentare 100% natural.

Din ce este făcută pâinea cu maia?

În primul rând, pâinea se face cu bună dispoziție, cu liniște în casă și în suflet. Ea este un organism viu, care percepe energia noastră. Pâinea pentru consum zilnic, făcută cu maia, are în componenţă doar făină, apă şi sare. Desigur, o pâine sănătoasă și nutritivă depinde în mare măsură și de calitatea ingredientelor. Preferabil de folosit apă bună de băut, curată și fără clor, făina să fie ecologică, de dorit integrală și sare neiodată.

Pâinea cu maia poate fi variată: albă sau integrală, de grâu sau secară, din mix de făinuri, cu adaosuri de semințe, legume, fructe, ierburi, adică pentru toate gusturile.

Gustul pâinii cu maia este ușor acru si are o aromă specifică datorită prezenței acizilor lactici și acetici.

Ce deosebiri există între pâinea cu maia și cea obținută din drojdie comercială?

Drojdiile prezente în maia sunt diferite faţă de drojdia comercială, au origini şi proprietăţi diferite, astfel şi pâinea cu folosirea maielei naturale drept agent de creştere este o pâine deosebită faţă de pâinea comercială cu drojdie. Diferă atât prin gust, calităţi nutritive, cât şi prin timpul destul de mare necesar pentru obţinerea ei.

Dospirea lentă a pâinii cu maia favorizează neutralizarea proteinei de gluten și, astfel, previne intoleranța la gluten.

Datorită bacteriilor benefice dezvoltate în aluat, pâinea cu maia permite oprirea dezvoltării candidei, pe când drojdia comercială o favorizează.

Pâinea cu maia are un nivel glicemic mai mic decât cel din drojdie.

Maiaua neutralizează acidul fitic din cereale, care împiedică absorbția mineralelor de corpul uman.

Pâinea dospită cu maia ajută la repopularea tractului intestinal cu bacterii bune.

Pâinea cu drojdie comercială începe să se altereze după ce a fost scoasă din cuptor, pe când pâinea cu maia continuă pentru câteva zile să se îmbunătățească nutritiv, deoarece drojdia naturală din interiorul ei încă mai lucrează.

Ce beneficii are pentru sănătate pâinea cu maia? Ce motive am avea ca să optăm pentru o astfel de pâine?

Pâinea cu maia nu balonează, nu îngraşă şi nu îţi lasă senzaţia de stomac greu. E săţioasă şi hrănitoare. E foarte gustoasă și aromată. Îşi păstrează proprietăţile mai mult timp, iar peste 2-3 zile parcă e mai bună decât atunci când e proaspătă. Nu mucegăiește.

Ce ne puteți spune despre procesul de preparare a pâinii cu maia? Este diferit față de coacerea pâinii obișnuite?

Cea mai mare deosebire constă în durata timpului necesar pentru prepararea pâinii. Pâinea cu maia necesită de la 10 până la 24 ore și mai mult timp de preparare. Maiaua este foarte săracă în drojdie, spre deosebire de drojdia comercială. Astfel, timpul necesar dospirii este mult mai lung. Procesul tehnologic de preparare a pâinii cu maia, de fapt, e același și include pregătirea prefermentului, autoliza, frământarea, fermentarea, preformarea și formarea pâinii, dospirea și coacerea.

Pâinea cu maia poate fi făcută în orice bucătărie sau e nevoie de dotări speciale, de o pregătire specială? Orice gospodină ar putea învăța să facă pâine cu maia?

Da, oricine poate invăța să facă pâine cu maia acasă. Nu este nimic complicat și nu-i nevoie de dotări speciale. Este sufficient să ai dorintă și să fii bine documentată despre procesele de pregătire a pâinii cu maia. Există multă informație pe internet, sunt cărți, se organizează ateliere în acest sens.

Și dvs. veți susține un Atelier de pâine cu maia foarte curând. Ce vom învăța în cadrul acestui Atelier?

Este un Atelier de inițiere în prepararea pâinii integrale cu maia. Participanții vor afla din tainele maielei, întreținerea și folosirea ei, vor fi explicate etapele de pregătire a pâinii cu maia și le vom aplica în practică, vom stabili organizarea eficientă a timpului de preparare a pâinii cu maia. Fiecare va pleca acasă cu o porție de maia și cu pâinică facută de ei pentru a fi coaptă acasă. La prânz vom degusta diferite feluri de pâini cu maia, iar Lucia Gavrilită ne va servi cu o supiță vegană delicioasă.

Îi invit la Atelier pe 21 aprilie, începând cu ora 10.00, pe toți cei interesați de pâinea cu maia, pe cei care își doresc o pâine sănătoasă pentru familia lor, cei care până acum nu au avut curajul să coacă singuri pâine cu maia, cei care adoră mirosul de pâine în casă și sunt recunoscători naturii pentru tot ce ne oferă.

Cum și de la cine ați învățat din secretele pâinii cu maia?

Eu am început să prepar pâinea cu maia după un atelier organizat de Natalia Perjan, o persoană pasionată de ceea ce face. Acesta a fost un început de drum în lumea fascinantă a pâinii cu maia. Tot de la atelier am făcut rost de maia, pe care o îngrijesc până acum și o folosesc. Dar cel mai bun învățător rămâne practica. Aluatul trebuie simțit și înțeles. Eu și acum învăț multe lucruri și acesta e un proces continuu.

De cât timp consumați acest tip de pâine?

Consum această pâine de când am început să o pregătesc acasă, adică de aproape 4 ani. Până atunci renunțasem total la pâine, cunoscând efectele nocive a drojdiei comerciale. Dar dorul de pâine persistă mereu, nu degeaba în tradiția noastră pâinea e un străvechi simbol al vieții. Amintirile din copilărie, când în fiecare sâmbătă bunelul ne aducea o pâine mare și aromată, coaptă în cuptor de către bunica, nu se uită. Acum, de fiecare dată când se umple casa cu miros de pâine coaptă, parcă mă întorc în copilărie, la bunici.

Cred că nu exagerez deloc dacă spun că întreg procesul de a face pâine cu maia e o artă! Vă mulțumesc pentru aceste detalii prețioase!

Mai multe detalii despre Atelierul de pâine cu maia pe care îl va ține Maricica Caraman găsiți AICI și pe pagina de Facebook "Sănătate’n Verde Viu". Numarul de locuri fiind limitat, participarea se face numai pe baza rezervării prealabile.

Interviu realizat de Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări