Marina Filipovici: câtă iubire încape în inima unei mame cu 3 băieți!

Marina Filipovici: câtă iubire încape în inima unei mame cu 3 băieți!

Marina Filipovici este o mămică fericită care descoperă în fiecare zi noi aventuri împreună cu cei trei băieţi ai săi. Interpreta de muzică populară este plină de energie şi are un tonus extraordinar, chiar dacă, profesional, n-are timp nici să respire.

Marina Filipovici ne-a dezvăluit despre cum este să fii mamă a trei copii, despre legătură sa cu ei, despre cum îi învaţă să respecte reguli care să îi ajute în viaţă, despre provocările zilnice și despre lecțiile pe care își dorește să le însușească cei trei băieți - Alexandru (12 ani), Bogdan (11 ani) și Răzvan (9 ani).

Dna Marina Filipovici, sunteți mamă a trei băieți adorabili. Să povestim puțin despre ei, ce personalitate are fiecare?

Îmi este complicat să vorbesc despre ei pentru că sunt foarte diferiți. Alexandru este cel mai responsabil, intelectualul casei, așa cum îi spun eu, cel care ascultă părerea tuturor și apoi își face o concluzie, cel care face compromisuri. Este pasionat de computere și tot ce ține de gadget-uri și tehnologii informaționale.

Bogdan e băiatul mijlociu și e fix ca în poveste, drăgălaș și inocent. E mult mai liniștit, mai retras, are capacități artistice. Este cel mai prietenos și e ca o lipitoare, pupăcios, te îmbrățișează și te sărută mereu. Ar trebui să vedeți ce minunății face cu ajutorul plastelinei. Poate să stea și o zi întreagă la o lucrare și nu se lasă până nu o finisează. Îl văd un bun familist și, totodată, un om de artă, poate va fi un sculptor sau un profesor dedicat, pentru că adoră copiii.

Răzvan este mult mai impulsiv, mai energic și, de multe ori, întâi face și apoi gândește. Dar eu văd și o parte bună, în sensul că nu așteaptă să vină apa la moară, ci se apucă, din propria inițiativă, să facă lucrurile. Este pasionat de muzică, îi place să cânte, face înot de performanță și își dorește să practice taekwondo. Visează să devină polițist sau militar, încă nu e decis.

Copiii sunt îndeajuns de mari să înțeleagă că mămica lor este o persoană publică. Ce vă spun cel mai des cu referire la activitatea dvs? Își doresc să vă urmeze în carieră?

Da, ei mă admiră, mă urmăresc la televizor și mereu îmi urează succes. Să știți că la mine în casă nimeni nu se atinge de pian. Și, gândesc eu, că dacă niciun copil nu cântă la el, e primul semn că nu trebuie să insist la capitolul muzică. Plus că ei sunt viitori bărbați, iar un bărbat trebuie să întrețină familia, să fie bine aranjați la capitolul financiar, iar din muzică nu prea ai cum să te descurci. Eu întotdeauna le explic băieților mei că familia, dacă nu are o bază financiară, practic nu poate exista.

Cum credeți că trebuie să creștem și să educăm băieții, astfel încât aceștia să devină bărbaţi respectuoşi și iubitori? Pe ce puneți dvs. accent?

Părinții de băieți, în special mamele, au un rol foarte important în felul în care îi cresc ca să devină bărbați buni și să aibă o familie frumoasă. Mamele, practic, sunt cele care clădesc caractere de bărbaţi puternici, apţi să-şi exprime sentimentele, să lupte pentru principii şi valori. Eu discut foarte mult cu băieții mei despre cum vor crește, cum vor avea soție și copii, cât de important este să-ți iubești familia, să ai grijă de ea, să-i dăruiești soției flori și le explic că o familie fericită este o familie cu bunăstare.

În plus, ei învață și din exemplul nostru, eu și cu tatăl lor avem o relație bună, bazată pe dragoste, soțul meu este un tată responsabil care își sacrifică timpul muncind peste hotare, doar ca la sfârșitul lunii să nu ne gândim că nu avem cu ce achita facturile.

Îmi educ copiii astfel încât să știe că cea mai importantă valoare este familia și apoi profesia. Pentru că și eu așa am fost educată. Prin anii 2005 aveam o carieră foarte reușită, lansasem două CD-uri, mă cunoștea lumea, aveam casa mea, dar când ajungeam seara acasă înțelegeam că nu sunt împlinită în totalitate. Mai ales că fetele de vârsta mea aveau deja copilași în clasa întâi iar pe mine mă omora liniștea din casă. Și atunci am zis că sunt pregătită să renunț la multe lucruri, dar îmi realizez visul de a deveni mireasă, soție, mamă, bună gospodină. Și iată că de 13 ani am o familie minunată și mulțumesc Domnului că mi-a dat răbdare - și mie, și soțului - să depășim toate greutățile.

Ca părinți suntem responsabili pentru starea de bine a copiilor, atât din punct de vedere al sănătății, educației, cât și ca echilibru emotional. Ce credeţi că ar mai trebui să le asigure părinţii copiilor lor pentru o copilărie fericită?

Educație și iubire. Să îi iubeşti necondiţionat, chiar şi atunci când greşesc. Tot ce îi învăț eu pe copii are la bază dragostea, în primul rând. Noi mereu ne spunem te iubesc. Cu cât mai des îi spui copilului te iubesc, cu atât mai ușor el intră în lumea asta mare a adulților. Unii spun că nu trebuie să le spunem cuvinte drăgăstoase băieților, că trebuie să-i educăm mai dur. Nu sunt de acord cu această metodă, chiar există și o vorbă în popor care spune că “din om bun faci rău oricând, dar din rău – bun nu faci niciodată”.

Încă de mici îi învăț educație financiară. Ei trebuie să știe că există un buget lunar și că, la un moment dat, banul se termină. Sau, dacă se depășește bugetul, se taie din luna viitoare. Noi chiar avem un caiețel în care fiecare notează data la care a primit banii și cât a cheltuit. Consider că trebuie să-i învățăm să cheltuiască banii rațional și că totul are o limită. Eu îi pun mereu să gândească, să calculeze: de exemplu, o ciocolată de 100 de grame costă 30 de lei, înseamnă că 1 kg costă 300 lei. Câte putem noi să cumpărăm cu 300 de lei!? Se merită să cumpărăm ciocolata aceea zilnic? Nu! Eu cred că, învățând educație financiară, le va fi ușor în viață.

Și la mine în familie a fost la fel, niciodată nu am avut restricții la ceva, inclusiv la bani, dar am fost educată de părinți să drămuiesc banii pe care îi primeam. Îmi amintesc că atunci când am venit la studii la Colegiul “Ștefan Neaga” mi s-au dat 10 ruble rusești și trebuia să-i impart în așa fel, încât să-mi ajungă de mâncare și să-mi rămână de bilet la tren, înapoi acasă. Uneori îmi reușea să mai și pun deoparte niște bani.

Care este regula de aur care se respectă în casa dvs?

O regulă care se respectă cu sfințenie este să se pregătească, de cu seară, hainele și ghiozdanul pentru a doua zi.

Obișnuiți să participați la seminare de parenting?

Nu, am citit foarte multe cărți ce țin de dezvoltarea și educația copiilor. Prima sarcină mi-a permis, ca timp, să citesc foarte mult. Odată cu creșterea copiilor am învățat și eu multe lucruri din mers.

Sunteți foarte activă și, în același timp, protectoare cu familia dvs. Cum reușiți să aveți o relaţie sănătoasă cu copiii?

Mă strădui să nu iubesc pe cineva mai mult și pe altcineva mai puțin. Din păcate, problema numărul unu în familiile moldovenești este că fac diferența între copii. Cu fiecare sarcină nouă eu îmi repetam în gând că “pe ăsta o să-l iubesc la fel de mult ca pe primul”. Și mi-a reușit. Credeți-mă că copiii simt totul și suferă foarte mult.

Apoi, mă strădui să fiu o mamă model, să merg cu ei la evenimente, la distracții, să fiu pe o undă cu ei. Uneori îmi povestesc informații de care eu chiar nu am nevoie, dar prefer să îi ascult cu atenție, iar asta e important pentru ei: capătă încredere și știu că, indifferent cât de greu nu le-ar fi, este cineva care o să-i asculte mereu. Cât voi fi în viață mă voi strădui să nu le neglijez gusturile și părerile.

În general, nu sunt strictă și severă, sunt mai mult permisivă, nu pot să le refuz ceva, mi se rupe sufletul când sunt pusă în această dilemă.

Aveți și momente când obosiți?

Obosesc. Este foarte greu, dar, în acelaşi timp, şi satisfacţiile sunt enorme. De fiecare dată când mă trezesc dimineața mă bucur că sunt sănătoasă, că îmi sunt copiii sănătoși, că Petru, soțul meu, este cu noi și, chiar dacă nu este aproape, ne sunăm în fiecare zi să ne urăm o zi frumoasă. Când simt că obosesc mai tare, încetinesc ritmul. Îmi reîncarc bateriile în vacanță. Noi obișnuim să mergem cu soțul iarna în vacanță, iar vara mergem împreună cu copiii.

Cum vă distrați, ce activităţi preferate aveţi?

Ne place să mergem la cinema împreună, la spectacole pentru copii, să ne distrăm la rollerdrome. Acum, de exemplu, copiii își doresc foarte mult să vadă “Chirița în provincie”. În general, cu copiii bine educați e foarte comod în societate. Băieții mei știu că niciodată nu se vorbește cu voce tare în public, nu se strigă, nu se arată cu degetul, întotdeauna se cere frumos, se ascultă, se mulțumește etc.


Povestiți-ne și despre cum v-ați cunoscut cu soțul?

Ne-am cunoscut prin intermediul unor prieteni comuni, am vorbit foarte mult la telefon, pentru că el era stabilit peste hotare și când ne-am întâlnit am știut că vom fi împreună. Practic, noi într-o marți ne-am văzut și vineri ne-am căsătorit. Ne-am cununat și ne-am înscris la Starea Civilă. Fără limuzine, fără mare fast, eram atât de emoționați și fericiți încât, atunci când am ieșit din scară, ne-am dat seama că nici taxi-ul nu am chemat. Nunta am făcut-o peste două luni. Și uite că deja se împlinesc 13 ani de căsnicie. În general, dacă cineva spune că totul e perfect în familia lui eu nu-l cred. Suntem oameni, avem păreri fierite, suntem educați în familii diferite, avem diverse obiceiuri, dar pe parcurs începem să ne adaptăm unul la celălalt și la viața de cuplu.

Uite-așa ne-am căsătorit noi în trei zile, marți ne-am întâlnit și vineri ne-am căsătorit. Și suntem o familie fericită!

Vă mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor!

Interviu realizat de Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări