Moldova, sufocată cu deșeuri de plastic: o fotografă a surprins imagini copleșitoare!

Moldova, sufocată cu deșeuri de plastic: o fotografă a surprins imagini copleșitoare!

Încet, dar sigur, Moldova este invadată de deşeuri, fie că vorbim de resturi menajere sau bucăţi de plastic. Inna Cerga, o fotografă din Moldova, a găsit o metodă inedită pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește efectele devastatoare ale poluării cu plastic. Ea a realizat un proiect fotografic prin care urmărește să ne facă și mai conștienți de această problemă.

O serie de fotografii copleșitoare ce imortalizează tone de deșuri, printre care se regăsesc și pungi din plastic, au fost realizate de Inna Cerga în zona de centru a Moldovei, pe traseul Chișinău - Căușeni. 

"Am început să fotografiez consecințele utilizării pungilor de plastic, să prind această problemă în imagini care, sper eu, că vor trezi conștiința oamenilor. Unora le pare că noi nu ne confruntăm cu așa ceva, că se întâmplă totul peste hotarele țării, dar eu vreau să arăt prin fotografii actuale care e situația reală. După cum vedeți în fotografii, gunoiul s-a îmbinat cu natura și nu mai e nicio graniță. Totul e lăsat vraiște, de izbeliște. Se vede o indiferență totală, distrugătoare, un ciclu al vieții dezechilibrat, afectat negativ de propriile noastre deprinderi. Vedem un orizont care nu ne mai aduce soare sau speranță, ci un orizont al mizeriei creat de oameni", ne-a declarat autoarea proiectului fotografic.

Murdăria din suflet ajunge afară, răutatea noastră distruge lumea înconjurătoare. Trebuie urgent să acționăm pentru că, altfel, riscăm să ne sufocăm!

"Presupun că nu toți știu ce impact au pungile din plastic asupra mediului. La prima vedere, e doar un lucru făcut dintr-un material ușor, comod pentru diferite trebuințe. Problema pungilor de plastic este actuală în R. Moldova și crește pe zi ce trece. Ni se poate părea ceva banal, mai ales că fiecare dintre noi folosește sau a folosit pungi în viața cotidiană, dar plasticul e mai dăunător decât pare. Majoritatea moldovenilor aruncă pungile la deșeuri menajere, chiar dacă există puncte speciale de colectare a plasticului. În consecință, aceste deșeuri sunt transportate la gunoiști, de unde vântul le duce pe străzi, în zonele locative și în parcuri. Acest subiect ar trebui să ne pună pe gânduri. Ca locuitor al acestui oraș, al acestei țări, îmi pasă de mediul în care trăiesc și de ce se întâmplă în jurul meu. Am realizat problema asta de mai mult timp, dar e destul de greu de unul singur să începi să faci o schimbare. Totuși, am deja jumătate de an de când am început să mă informez cu deplină seriozitate asupra acestei probleme și am găsit alternative pentru a evita utilizarea plasticului și pentru a-mi schimba modul de viață. Și caut în continuare", mai susține Inna Cerga.

Totodată, fotografa și autoarea proiectului susține că fiecare poate face mici schimbări în obiceiurile de zi cu zi care pot reduce semnificativ poluarea mediului cu plastic. Iată ce schimbări a făcut ea pentru un mediu mai curat:

Sortez gunoiul, plastic la plastic, sticlă la sticlă, hârtie la hârtie, deșeuri menajere separat etc. 

Nu mai folosesc pungi de plastic când merg la cumpărături, ci o sacoșă textilă, din material biodegradabil. E mult mai rezistentă, comodă și, odată procurată, o poți folosi mai mult timp. În plus, economisești bani.

La market nu folosesc pungi pentru fiecare legumă sau fruct, pot pune eticheta direct pe produs.

Nu folosesc paiuri din plastic și veselă de unică folosință. Mai ales că acum, vara, oamenii petrecând mai mult timp în sânul naturii, nu strâng deșeurile, iar această veselă e cel mai des folosită. Da, e foarte comod că nu trebuie să o speli, dar măcar de-ar fi dusă la punctele de colectare a plasticului. În schimb, rămâne acolo, în parc sau pădure, și împânzește solul. Trebuie să știm că plasticul se descompune într-o perioadă de la 100 până la 400 de ani. 

Inna Cerga a lucrat la acest proiect timp de 6 luni!

Foto: Inna Cerga

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări