Muşeţelul, un calmant universal

Muşeţelul, un calmant universal

Muşeţelul, una dintre cele mai populare plante medicinale, folosită în scop medicinal încă din cele mai vechi timpuri, acţionează ca un balsam natural cu efecte calmante pentru sistemul nervos, pentru cel digestiv şi pentru pielea noastră. Îl recoltezi începând cu luna mai, îl pui la uscat şi-l foloseşti timp de doi ani.

Substanţele active pe care le conţine muşeţelul au efecte antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice şi antialergice. Muşeţelul poate fi folosit deopotrivă de adulţi, dar şi de copii, inclusiv de sugari. Specialiştii spun că acesta poate fi consumat atât sub formă de ceai, infuzie, cea mai des întâlnită formă, cât şi sub formă de tincturi sau unguente. Toate au proprietăţi miraculoase.

Iată la ce te ajută!

Intern

Muşeţelul este excelent pentru efectele carminative, uşor sedative, antispastice şi tonice. Se utilizează sub formă de infuzie (1 linguriţă de plantă la 1 cană apă, 1-2 căni pe zi) sau extracţie dublă: se macerează la rece 1-2 linguriţe de flori în jumătate de cană de apă, timp de 30 minute. Soluţia se strecoară, iar florile se infuzează cu o altă jumătate de cană de apă clocotită. Cele două lichide se amestecă, iar amestecul se bea de-a lungul unei zile.

Planta este indicată în afecţiuni precum: amigdalite, inflamaţii cronice respiratorii, faringite, reacţii alergice, astm alergic, colici, tulburări digestive însoţite de durere şi balonare (gastrită hiperacidă, ulcer gastric, colită), spasme intestinale, stări dispeptice, diaree, cistite, iritabilitate premenstruală, menstre dureroase, tulburări menstruale, dezechilibre hormonale la pubertate, insomnii (adjuvant), stres.

Pentru potenţarea efectului antiseptic şi antispastic la nivelul aparatului digestiv, se poate asocia ceaiul de muşeţel cu cel de coada-şoricelului.

Extern

Pentru acţiunea cicatrizantă, emolientă şi antiflogistică, muşeţelul poate fi folosit sub mai multe forme. Ca inhalaţii e indicat în afecţiuni ale căilor respiratorii superioare şi ale sinusurilor, în astm alergic. Astfel, un litru de apă fiartă se toarnă peste 4 linguri de muşeţel, iar aburul se inhalează sub un prosop.

Se poate folosi pentru clisme; la comprese şi spălături (în conjuctivite şi alte inflamaţii ale ochilor, pete şi iritaţii cutanate, prurit vulvar, erupţii cutanate care provoacă mâncărimi sau supuraţii.).

Pentru comprese, se toarnă 250 ml lapte fierbinte peste 1 lingură de muşeţel, se infuzează 1 minut, se strecoară şi se foloseşte călduţ. Mai puteţi face gargară cu infuzie: 3 linguri la 1 cană de apă, la care se adaugă 4 g de acid boric. Afecţiuni ce pot fi ameliorate: gingivite, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere, hemoroizi, răni purulente, ulceraţii, leucoree, reumatism, arsuri, eczeme. Sursa

Recomandări