Nadejda Dubiţa, mamă de cvadrupleţi: "Am învățat să împart dragostea la patru!"

Nadejda Dubiţa, mamă de cvadrupleţi: "Am învățat să împart dragostea la patru!"

Pe 1 martie, Rebeca, Patrice, Lidia şi David Dubiţa, au împlinit trei ani. Cum au fost aceşti ani, ce planuri are şi cum i s-a schimbat viaţa de când a devenit mamă de cvadrupleţi, ne povesteşte Nadejda Dubiţa.

Așa arată o familie împlinită și fericită!

Nadejda, Dumnezeu v-a binecuvântat cu 4 minuni. Cum e cu 4 copii, mai ales în momentele în care fac năzbâtii?

Odată cu apariția copiilor în viața mea am înțeles că sunt cea mai fericită mamă. Aceste patru minuni au dat sens vieții noastre și ne umplu casa de bucurie și împlinire sufletească. Am învățat să trec peste grijile și responsabilitățile înmulțite la patru, dar și să împart dragostea, bucuria și caldura la toți patru egal. Da, nu e ușor să crești patru copii deodată, dar satisfacția pe care o primești atunci când îi privești nu ți-o poate da nimeni și nimic.

Copiii au împlinit 3 ani, cum ați aniversat ziua lor de naștere în acest an?

Anul acesta aniversarea a avut loc într-un cerc mai restrâns decât în anii precedenţi, am sărbătorit doar cu cei mai apropiaţi. În anii trecuţi, exact după aniversare, se îmbolnăveau, de aceea, în acest an, din cauza virozei care este acum, încercăm să evităm riscul de îmbolnăvire. Dorinţa lor mare a fost ca anul acesta să vină Mickey Mouse la ziua lor de naştere, iar nouă nu ne-a rămas decât s-o realizăm.

I-aţi încadrat la grădiniță?  

Copii încă nu frecventează grădiniţa, cred că de la 1 iunie vor merge. Sper să se acomodeze uşor şi să le placă la grădi, dar cred că-mi va foarte greu să mă despart de ei. Am petrecut aceşti ani doar împreună, zi de zi, sunt foarte ataşată de ei. Nu am acceptat ideeea de a-i încadra mai devreme la grădiniţă pentru că am considerat că încă nu sunt pregătiţi pentru asta.

Creşterea unor cvadrupleți poate fi considerată sport extrem. Ți-a fost greu? Care a fost cel dificil moment din viața de mămică de până acum?

Recunosc că primul an din viaţa lor a fost cel mai greu, acum deja sunt mari şi greutăţile sunt altele, dar nopţile nedormite, stresul, oboseala, totul se uită atunci când îi vezi alergând prin casă veseli şi gălăgioşi.
M-am adaptat unui mod de viaţă mai activ ca să le reuşesc pe toate la timp şi acum chiar nu-mi imaginez cum ar fi să am doar un copil, cred că m-aş plictisi. Cel mai dificil moment este atunci când copii se îmbolnăvesc, mai ales dacă o fac toţi patru odată.

Care a fost cel mai emoționant moment petrecut cu copiii tăi?

De momente emoţionante am parte zilnic, e suficient să-mi dea unul un sărut că ceilalţi stau în rând şi aşteaptă. Sunt geloşi şi atunci când vine unul în braţe ceilalţi mă înconjoară nerăbdători: „Şi eu, şi eu!”
De exemplu, anul acesta de ziua mea mi-au cântat de dimineaţă toţi patru cântecelul „De ziua ta mămico...”.

Cum este o zi din viața voastră împreună? Cum o petreceți? Cum vă jucați? Ce le place să facă?

Fiecare zi din viaţa noastră este diferită de cea de ieri pentru că, pe lângă orele de somn şi mâncare, noi descoperim ceva nou, învăţăm cuvinte noi, poezii. Ca oricarie copil de vârsta lor, le place foarte mult să asculte poveşti. Trebuie să le inventez întotdeuna un joc nou sau să-i impresionez cu ceva nou, pentru că dacă îi las fără atenţie încep să facă pozne prin casă, iar locul cel mai ispititor este bucătăria şi baia.

Care este jocul lor favorit?

Puzzle este ceea ce le place, dar mai nou am început să colorăm, am tot ezitat până acum să le dau creionul în mână pentru că am aşteptat să înţeleagă că nu e voie să desenăm pereţii. Sunt bucuroasă că până acum încă nu am nici un perete desenat. E o plăcere să stai într-o parte şi să te uiţi la ei cum se joacă împreună, cum comunică între ei.

Cum îi pedepsiți când fac prostioare?

Pedeapsa noastră este ungherul, iar atunci când toţi patru sunt foarte gălăgioşi, nu pot să-i liniştesc decât dacă le spun că eu plec de acasă şi ei o să rămână singuri. Ca fiecărui copil, le este frică de singurătate şi atunci se liniştesc imediat.

Cine vă sprijină în creșterea copiilor?

Momentan, de creşterea copiilor mă ocup singură, e mult mai uşor seara, când vine soţul de la serviciu şi le facem pe toate împreună. Dacă am nevoie să ies din casă, mama e cea care îmi ia locul, este unica persoană în care am încredere.

Care sunt dificultățile pe care le întâmpini ca mamă a 4 copii? Cum vă descurcați financiar?

N-am cum să mă plâng ca mi-e greu sau că întâmpin dificultăţi ce ţin de îngrijire, educaţie, formare ca personalitate a copiilor, pentru că eu am acest angajament din moment ce i-am adus pe lume. Din punct de vedere financiar, da, este greu, dar ei întotdeauna au avut prioritate în casă şi noi avem grijă să nu ducă lipsă de nimic, în măsura posibilităţilor. Părinţii şi rudele sunt alături de noi.

Care sunt cele mai importante „ingrediente” în creșterea sănătoasă a unui copil?

Cel mai important ingredient în creşterea sănătoasă a unui copil este dragostea şi armonia familiei în care el s-a născut. La fel şi legatura dintre mamă şi copil care nu trebuie ruptă, indiferent de circumstanţe, cel puţin măcar în primul lor an de viaţă. Chiar să fi avut doar un copil, nu m-aş fi gândit nicio clipă să angajez o bonă. De asemenea, şi alimentaţia sănătoasă este importantă, întotdeauna am ascultat sfatul medicului şi am grijă ce mănâncă copilul meu, pentru că ei cresc şi tentaţiile sunt mari când vorbim de dulciuri şi altele.

Vă mulțumesc!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări