#nophilosophy. Augustina Șiman

#nophilosophy. Augustina Șiman

Întotdeauna am încurajat femeile să se depășească, să zboare – dacă simt că pot. Nu e filozofie, e un raționament simplu care te poate face fericită și în cele ce urmează o să explic de ce.

augustina siman

Fiind acolo unde ești deja, "cu picioarele pe pămînt", o să întîlnești oameni care, exact acolo se află... Simplu. În subconștient s-ar putea să ai așteptări care o să depășească latitudinea la care te afli, iar interacțiunea cu bărbații din jurul tău (până la urmă vorbim și despre amor aici) doar o să te frustreze, fiindcă ei s-ar putea să nu înțeleagă, fiindcă ei s-ar putea să nu împărtășească aceleași valori de viață. Unele dintre noi rămîn foarte mult timp în același mediu și la baza stereotipurilor învățate acasă sau preluate din societatea care ne înconjoară, din frică. Nu au nici un gram de curaj ca să îndrăznească să viseze la o facultate care le-ar pasiona (sincer, prin alegere proprie), la un serviciu la care să se grăbească pe tocuri, purtând un zâmbet radiant și o nuanță de ruj care le-ar complementa lumina... sau la un bărbat care, pur și simplu, să le iubească foarte mult, să le respecte și să le trateze egal.

Până aici totul e, de fapt, extrem de simplu. Lucrurile se complică atunci când apare o femeie care se încumetă... să zboare. Să aleagă un vis. Înalt. Și să fie de neoprit. Să nu urmărească nimic, decât pe ea însăși, să își fie stea polară, chiar dacă asta ar însemna să îndure câteva dubii la început – fiindcă, vorbind franc, încă nici o mamă nu ne-a învățat cum să nu vrem să fim soțiile cuiva, cum să nu știm să facem zeci de feluri de mâncare, cum să alegem o oră de sport în detrimentul unei întâlniri cu un bărbat sau cum să petrecem nopți îndelungate și la rând, învățînd.

Ea, puțin câte puțin, o să "zboare" (în tot textul acesta analitic "zborul" e unica metaforă, dar absolut necesară). O să își facă planuri, o să le trăiască, o să îi ia timp. Nu e de mirare că multe femei carieriste nu se mărită decât un pic mai târziu. Înălțimea "zborului" se măsoară în experiența noastră de viață și, precum nu toate păsările apucă aceeași înălțime, și oamenii care o să ne înconjoare o să fie diferiți, în funcție de experiență.

Prin însuși faptul că ai îndrăznit cândva să faci un pas către o ambiție, e mai mult decât firesc că o să întâlnești oameni care au făcut la fel... Și, regăsindu-te, s-ar prea putea să mai găsești ceva în plus.

Text: Augustina ȘIMAN

Recomandări