O călătorie în timp la Cetatea Histria

O călătorie în timp la Cetatea Histria

Viorica Tarlapan-Ataman, www.travelblog.md

Mă numesc Viorica Tarlapan-Ataman şi prin intermediul articolelor mele vă invit în călătorie.

Orice loc de pe lumea aceasta este frumos, fie că e la doi paşi de casă sau la mii de kilometri. Îmi place să citesc, să călătoresc şi dacă la lecturarea micilor mele articole veţi pregăti rucsacurile pentru o aventură, înseamnă că mi-am făcut meseria.

Am călătorit în peste 160 de oraşe din diverse ţări europene şi fiecare oraş am încercat să-l descopăr la pas, dar cu grabă! să reuşesc să văd cât mai mult.

Azi am ales să vă povestesc despre o cetate, Cetatea Histria, sunt impresiile mele destul de recente din călătoria prin Sudul României, pe pâmânturi dobrogene şi Delta Dunării.

Să vizitezi Delta Dunării în luna martie nu este cea mai bună alegere, dar îmi era străină zona, nu cunoșteam prea multe și am mers în Deltă în recunoaștere, să ne facem planuri pentru vară.

Totodată ne-am pus în plan să vizităm cât mai multe cetăți dobrogene, aș spune - adevărați vânători de cetăți.

Dobrogea a fost un teritoriu locuit din cele mai vechi timpuri, istoria i-a hărăzit Dobrogei de-a lungul veacurilor o soartă zbuciumată. Rând pe rând s-au perindat armate, popoare migratoare și toate au pus cumva amprenta asupra teritoriului.

Astfel, Dobrogea abundă în cetăți construite în diverse perioade, cu diverse scopuri, iar acum sunt situri arheologice, care așteaptă să fie studiate.

Dintre toate cetăţile, Cetatea Histria m-a impresionat mult, inclusiv situl arheologic şi muzeul amenajat pe teritoriu. În prezent, ruinele sale se află pe teritoriul administrativ al comunei Istria, în județul Constanța.

Am ajuns la destinaţie pe un vânt năprasnic şi am dat startul mai întâi cu muzeul, să ne mai încălzim, deşi mai mult mi-aş fi dorit să merg la cetatea propriu-zisă.

Dar şi Muzeul din Histria este foarte interesant. Amfore, basoreliefuri, stele funerare, altare toate te ajută intuitiv să reconstruieşti istoria de mai bine de 2000 de ani în urmă.

Un loc aparte în arhitectura muzeului îl ocupă sala mare de la parter, destinată prezentării unor materiale arheologice dintre cele mai diverse, impresionantă însă este o faţadă de templu din marmură dedicat “Marelui Zeu”.

După ce am trecut prin toate sălile muzeului am mers pe teritoriului sitului arheologic, pe ruinele Histriei, cetatea grecească, cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României.

Histria a fost întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 î.C. pe malul actualului lac Sinoe, prima colonie greacă pe ţărmul de vest al Mării Negre, distrusă prin secolul al VII-lea d.C. de invaziile avaro-slave.

Este o senzaţie nemaipomenită să calci pe locuri cu o istorie atât de bogată şi dacă ajungeţi la mare în România, vă recomand să rezervaţi o jumătate de zi pentru această excursie, mai ales că se află relativ aproape, la doar 60 km de Constanţa.

Text: Viorica TARLAPAN-ATAMAN, www.travelblog.md

Recomandări