O tânără pasionată de fotografie a pătruns în zona de excludere din Cernobîl: imaginile sunt șocante

O tânără pasionată de fotografie a pătruns în zona de excludere din Cernobîl: imaginile sunt șocante

O tânără pasionată de călătorii a devenit obsedată de Cernobîl. Ea a pătruns în zona de excludere și s-a întors cu o serie de imagini care îi bântuie pe toți cei care le privesc.

Este pasionată de fotografie și de călătorii. Îi place să pozeze cu o cameră obișnuită, nu cu una digitală, iar imaginea a devenit o parte din viața sa. Tuky, cum se prezintă pe Instagram, a fost dintodeauna fascinată de fotografie. "După ce am terminat liceul, n-am mai făcut fotografii timp de cinci ani. Tatăl meu a murit atunci și n-am mai avut puterea de a lua camera", a povestit pentru Bored Panda.

Cu timpul, ea și-a revenit și a început să se gândească la un proiect special. Interesul său pentru radioactivitate și despre toate aspectele științifice i-au provocat o ciudată obsesie pentru zona de excludere din jurul Cernobîlului. A început să se documenteze despre siguranța expunerii la radiații și despre posibilitatea de a face fotografii în zonă. 

"Am citit că unii fotografi și-au angajat ghizi privați și așa am făcut și eu. Am mers o săptămână în Ucraina și am petrecut două zile întregi în zonă. Am dormit în Cernobîl, am mâncat mâncarea localnicilor, m-am întâlnit cu oamenii de acolo. Mi-am luat camera mea Hasselblad 500C, dar și un Canon 40D pentru poze suplimentare, iar soțul meu a folosit un EOS 200, ca să putem face un fel de jurnal pe film alb-negru Fuji Neopan 1600 ISO", a explicat autoarea imaginilor.

Fotografiile răvășitoare pe care le-a făcut au în spate un efort însemnat. "Călătoria ne-a ridicat câteva provocări. Nu puteam pune nimic pe jos, nicio geantă... Mi-am luat un rucsac pe care l-am montat în față, ca să pot avea acces în interiorul lui. Am purtat un ham pe șold și pe piept ca să pot ține camerele. Era greu, era cald și umiditate mare. Dar a meritat din plin. Am folosit genți cu protecție pentru a-mi apăra camerele de radiații", a povestit ea.

Tuky a publicat apoi imaginile într-o carte care s-a vândut complet în două tiraje. "Soțul, fratele, cumnata și o prietenă apropiată m-au ajutat cu toții la această carte, de la editare la design", a explicat autorea imaginilor.

Fotografiile impresionante pe care Tuky le-a făcut la Cernobîl și în Pripiat arată zona devastată de explozia de acum 45 de ani. Tânăra a fotografiat o școală, un spital și o piscină din Pripiat, o unitate militară, dar și câțiva localnici care trăiesc acolo.

"S-a dovedit a fi terapia de care aveam nevoie în procesul de vindecare după moartea tatălui meu, așa că le-am dedicat cartea ambiților părinți", a mai spus autoarea imaginilor. 

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01:23.

El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Pripiat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său. Conducerea fostei Uniunii Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională abia în 1990, la patru ani de la accident. Sursa

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări