O zi la conacul familiei Ralli-Arbore din Dolna!

O zi la conacul familiei Ralli-Arbore din Dolna!

Dolna. Vă spune ceva?Deși satul este ca multe altele din Moldova, uitate de civilizație și pierdute undeva în sec. XIX, totuși există un motiv întemeiat pentru care ați putea merge acolo: Conacul Familiei Ralli-Arbore.

Dolna

Familia Ralli, o familie de boieri de origine greacească, veniți în Moldova încă din sec XVIII, au construit acest conac la începutul sec.XIX. Cinci sate din împrejurimi aparțineau boierului, iar casa din Dolna era, de fapt, o casă de vacanță.

Boierul Zamfirachi Ralli avea o familie numeroasă, 5 băieți și 3 fete care în timpul anului locuiau în Chișinău, doar vacanțele le petreceau în Dolna, la conac. Aici, vara, organizau baluri și petreceri cu lăutari și țigani.

Dolna

În 1820 Al. Pușkin l-a întâlnit pe Ion Ralli-Arbore în Chișinău, feciorul lui Zamfirachi, s-au împrietenit, iar vara următoare l-a dus pe poet la conacul tatălui său. La Dolna, Pușkin a întâlnit șatra de țigani și pe frumoasa Zamfira, le-a urmărit tradițiile și obiceiurile timp de 2 luni de vară, ca mai apoi să creeze poemul “Țiganii”.

Dolna

După primul război mondial conacul a rămas satului. Aici a funcționat o bibliotecă, apoi școala muzicală și abia în anii ’70 s-a deschis muzeul care îl avem și astăzi, cu mici modificări, au fost schimbate ușile și ferestrele și refăcut acoperișul și cerdacul.

Dolna

Acum funcționează ca o filială a muzeului Pușkin din Chișinău. Deși familia Ralli-Arbore are o istorie mult mai bogată decât doar meritul de a-l găzdui pe poetul rus. Muzeul are două niveluri, pentru public sunt deschise doar camerele de la etaj, 15 la număr, decorate cu mobilă din sec XIX adusă de la diverse muzee din fosta URSS. Exponatele nu sunt lucruri personale ale familiei, doar câteva scrisori expuse au aparținut anume familiei Ralli.

Dolna

Dolna

Toate exponatele sunt frumoase, mai ales cele din sufragerie și camera orientală. Iar în camera pentru doamne am auzit melodia unei muzicuțe care datează din 1816. La fel și pianul este din 1808. De altfel, toate exponatele sunt din sec.XVIII și XIX, aranjate frumos și cu gust.

Dolna

Dolna

Cum ajungeți?

Din Chișinău o luați spre Strășeni, mai apoi în direcția Nisporeni, treceți de Vorniceni, de Lozova și, la scurt timp, veți vedea un indicator spre satul Dolna.
Casa-muzeu este în imediata apropiere de intrarea în sat, din păcate, nu veți găsi indicator, dar vă veți da seama după curtea și grădina frumos amenajată și îngrijită.

Dolna
Curiozități!

Și spre final, o curiozitate: în Madrid, în parcul Fuente del Berro, în anul 1981 s-a instalat statuia lui Pușkin, care e 100% copia celei din Dolna (1972), autorul ambelor statui fiind Oleg Komov.

Dolna
Și dacă suntem la capitolul curiozități, aflați că Zamfirachi Ralli-Arbore a mai avut un fiu, pe Zamfir Ralli-Arbore, scriitor și gazetar român. Acesta la rândul lui este tatăl Ninei Ralli-Arbore. Nina Arbore a fost o cunoscută pictoriță româncă, a făcut studii de specialitate la Paris în atelierul-școală al lui Henri Matisse.

Text: Viorica ATAMAN, travelblog.md

Recomandări