Părintele Vasile Ioana: 7 sfaturi pentru a menține puternică iubirea în cuplu

Părintele Vasile Ioana: 7 sfaturi pentru a menține puternică iubirea în cuplu

O relaţie de iubire este un angajament pe termen lung şi presupune dedicaţie, implicare şi multă, multă muncă. Să menţii pasiunea vie într-o relaţie pe termen lung nu este un lucru uşor. După un număr de ani de căsnicie, iubirea scade în intensitate și calitatea vieții de cuplu scade și ea.

Părintele Vasile Ioana a oferit, în emisiunea "Vorbeşte Lumea" de la Pro TV, 7 sfaturi pentru a menţine puternică iubirea în cuplu.

Părintele Vasile Ioana

1. Rutina este moartea pasiunii

Se întâmplă să facem în fiecare zi aceleaşi lucruri și, la un moment dat, apare rutina, cea care strică întotdeauna calitatea vieții de cuplu. De aceea, primul sfat este să ieșim din rutină, să încercăm în fiecare zi să facem și altceva, să-l surprindem pe partener cu ceva ce i-ar plăcea. Dacă tu o aștepți pe soția ta cu un buchet de flori, dacă o îmbrățișezi și îi spui că o iubești atât de mult și că o prețuiești – ai ieșit deja din rutină. Schimbați ceva mereu, asta va aduce o prospețime în relație! Fiți inteligenți și plini de imaginație.

2. Te iubesc așa cum ești

Avem, de fiecare dată, așteptări  prea mari de la soț sau soție. Vrei de la partener/ă să fie altfel decât este. Nu încerca să schimbi omul. Oamenii nu se schimbă decât prin harul lui Dumnezeu și înspre Dumnezeu, dar asta cu efort. De aceea, cele care încearcă să-și schimbe bărbații – greșesc. Nu condiționați iubirea. Deci, iubește-l așa cum este și încearcă să schimbi ceva din această perspectivă. E greșit să-l iubești pe om doar cu condiții.

Coboară-ți așteptările la zero. De ce? Pentru că tu nu ești perfect şi nici ea nu este perfectă. Tu nu ești sfânt şi nici ea nu este sfântă. Nu aștepta nimic de la partener/ă. Să te smerești, recunoaște că ești imperfect. Hai să ne acceptăm așa cum suntem. De câte ori ai așteptări mari de atâtea ori ești dezamăgit/ă și vei suferi. Nu ne iubim unul cu altul pentru ce se întâmplă, ci pentru ce suntem. Iubește-l așa cum este el/ea!

3. Relații bune cu rudele partenerului

În momentul în care te-ai căsătorit, ai luat la pachet și familia întreagă. Uneori, doamnele mai greșesc. E o legătură strânsă între soț și mama lui și ea îi reproșează acest lucru.

Bărbatul care nu are inteligența să împartă în mod cinstit dragostea lui are o mare problemă. Cum se face asta? Deci, tu trebuie să te gândești că în Biblie scrie așa: va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup. Deci, în cuplu, părăsești casa părintească și te unești cu femeia ta. Dacă soția simte că bărbatul dă dragoste mai multă mamei lui , a încurcat-o! Nevasta are dexteritatea să-i facă viaţa un iad bărbatului care nu poate să o iubească pe ea și numai pe ea. Datorită faptului că tratăm unele rude discriminatoriu, avem probleme.

4. Evită cearta

Cancerul familiei este cearta, starea asta de război permanent în cuplu este cumplită. Stresul acesta care vine peste noi e atât de mare încât suntem predispuși spre ceartă imediat. Omul virtuos, credincios, care crede în valori morale, vrea să-i facă viața frumoasă celuilalt. De aceea evită cearta, evită să-l jignești pe aproapele tău, evită să drăcuiești, evită tonul ridicat. Tonul trebuie să fie liniștit, de bucurie, de pace. Pentru că, dacă toată viața e o ceartă, tensiune, începe să apară în minte ideea de a pleca, de a ieși din cuplu.

De aceea, dacă vrem ca familia să fie frumoasă și calitatea vieții în familie să fie frumoasă, nu te mai certa. Chiar dacă începe să te certe – taci! Să vezi ce bine e! Unul să tacă.  Așa se așează pacea în familie.

5. Cucerește zilnic partenera/ul

Cea mai mare avere a unei familii este dragostea dintre soț și soție, nu contul bancar, nu casa, nu mașina. Dacă dragostea estre mare și puternică, ai mereu motivația să o cucerești. Adică, dacă nevasta ta ar trebui să te aleagă încă odată, te-ar alege tot pe tine? Tu trebuie să-i dai mereu motive să te aleagă. Mereu să fii vesel, să fii jovial, când vii acasă – să vină soarele în casă. E important ca în familie să creem mereu stări de bine! Doar așa partenerul se va simți mereu valorificat.

6. Petreceţi timp împreună

Alegeți să petreceți timp împreună, să călătoriți împreună. Vorbiți mereu. În majoritatea cuplurilor lipsa comunicării este un prim început de înstrăinare, ce trebuie tratat cu atenţie. Pentru a comunica eficient cu persoana iubită trebuie să înveţi să spui deschis, direct şi sincer ceea ce simţi. Mai înseamnă că trebuie să înveţi să-ţi asculţi partenera/ul fără a-l critica.

7. Fii virtuos

În familie apreciem și iubim relația frumoasă a bărbatului cu femeia pentru că urcăm împreună pe scara virtuții. Dacă tu ești bețiv, dacă tu fumezi tot timpul, dacă ai prietenii nocive, dacă nu ai grijă de relația ta și dacă nu ești virtuos, femeia nu mai are ce să aprecieze! Deci, fii virtuos, renunță la vicii! Viciile distrug pacea din familie.

Viața de familie este în trepte: urcăm sau coborâm. Dacă tu te lași de păcate, dacă ești fidel, virtuos, dacă ai grijă de familia ta, dacă te implici în familie, dacă te focusezi (pentru că societatea asta ne împinge să ne risipim) – vei avea o relație de calitate.

Ţine minte, familia nu e un cadou. Trebuie să muncești ca să ai o familie frumoasă. Haideți să muncim cu toții. Apreciez foarte mult valoarea normalității: relația dintre un bărbat și o femeie în familie, așa cum a fost întotdeauna!

Text: Alina MATEI

Recomandări