Piața Grand-Place din Bruxelles, decorată cu un impresionant covor de flori mexican

Piața Grand-Place din Bruxelles, decorată cu un impresionant covor de flori mexican

Piaţa Grand-Place din Bruxelles găzduiește în aceste zile un spectaculos covor de flori compus din peste 500.000 de flori, aranjate pe o suprafață de 1800 metri pătrați de către artiștii horticultori din Gent, ajutați de 100 de voluntari. "Flower Carpet 2018" a fost proiectat de designerul mexican Ana Rosa Aguilar Aguado.

Tema covorului de flori din 2018, ajuns la cea de-a 21-a ediție, este dedicată regiunii Guanajuato din Mexic, o regiune cu o bogată cultură și tradiție florală. Mai exact, în orașul Uriangato din această zonă se desfășoară cel mai mare festival de artă efemeră din lume.

Pe covor sunt reprezentate scene și simboluri din cultura mexicană, cum ar fi păsările sau focul. Pentru prima dată, pe covor au fost incluse și simboluri religioase, precum San Miguel Arcángel, protectorul orașului Uriangato și Sfinții protectori au Bruxelles-ului, Mihail și Gudula.

"Grand Place este visul fiecărui artist floral, deoarece este cea mai mare scenă din lumea artei efemere", a declarat designerul Ana Rosa Aguilar Aguado, care are la activ peste 30 de covoare florale realizate în Mexic și participarea la evenimente internaționale din țări precum Spania și Japonia.

Organizatorii evenimentului "Flower Carpet 2018" au precizat că pentru realizarea covorului au folosit begonii, dalii, scoarță de copac și iarbă, însă preponderant begonii, pentru că Belgia este cel mai mare producător de bulbi de begonii din lume (80% din producția mondială). Un alt motiv este și pentru că begonia are o mare varietate coloristică de la roșu închis la alb sau culori mai deosebite precum cupru roșiatic, nuanța somon, portocaliu și galben.

Proiectul din acest an a fost finanțat în mare parte de autoritățile municipiului Uriangato și a regiunii Guanajuato din Mexic, care au alocat aproximativ 3 milioane pesos (aproximativ 130.000 euro), alte 50 de mii de euro fiind donați de autoritățile din Bruxelles.

"Flower Carpet" este un eveniment care se desfășoară o dată la doi ani şi este însoţit în mod tradiţional de un concert şi de un spectacol de sunet şi lumini.

Din 2013, în paralel cu "Flower Carpet" se desfășoară şi Festival floral, "Flowertime", care aduce în atenţia publicului creații ale unor artiști floriști belgieni și internaționali.

Astfel, și în acest an, pe platoul din faţa Bursei din Bruxelles, situată în imediata apropiere a Grand Place-ului, se va desfășura, începând cu 17 august, o expoziție prin care vor putea fi admirate talentele florale a zeci de artiști florari din întreaga lume care, cu siguranţă, vor genera bucurie în sufletele privitorilor.

Publicul va putea să admire "Flower Carpet" în perioada 16-19 august 2018 în decorul unic al pieţei Grand-Place în care se afla clădirea în stil gotic a primăriei oraşului Bruxelles. Această piaţă împlinește în acest an 20 de ani de la clasificarea sa drept sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO.

Primul covor de flori din Grand Place, realizat în 1971, a fost rezultatul muncii lui Etienne Stautemas, arhitect născut în 1927. Pentru artist nu a fost primul covor de flori, ci a fost rezultatul unei experiență deosebite, începută încă din anii 1950. Folosind beguniile, flori pe care le iubea, acesta a reușit să creeze, alături de echipa sa, nu mai puțin de 1800 de covoare cu flori în orase precum Ghent, Bruges, Luxemburg, Paris, Londra, Amsterdam sau Viena. Covoruld eflori realizat la Bruxelles a fost, însă, primul covor uriaș pe care Etienne Stautemas l-a realizat.

Text: Alina MATEI
Foto: flowercarpet.be

Recomandări