Povestea impresionantă a unei fetiţe care își dorea portocale de ziua ei! FOTO

Povestea impresionantă a unei fetiţe care își dorea portocale de ziua ei! FOTO

Faceți cunoștință cu Ionela. Ieri a împlinit 10 ani și tot ce își dorea era ca de ziua sa să primească portocale. Ionela nu zâmbeşte niciodată. E tăcută şi tristă. Poate pentru că s-a maturizat înainte de vreme. Sau poate că are o copilărie furată mult prea devreme.

Ionela e unul dintre cei patru copii ai Anei Răilean (38 ani), din satul Rădeni, raionul Strășeni. Alături de alți doi frați și de mama sa, care este însărcinată cu al cincilea copil, sunt cazați la Centrul social anti-violență “Helmut-Wolf” din satul Ciuciuleni, raionul Hâncești, instituţie unde femeile agresate își găsesc adăpost și urmează un program de sprijin psiho-social.

Familia a intrat în atenția autorităţilor pentru că mama sa, care de trei ani locuiește cu un concubin din același localitate, făcea abuz de alcool, iar copiii creșteau în lipsuri și nefericire, primind bătăi în loc de afecțiune. Adesea, femeia se răzbuna pe Ionela pentru toate neajunsurile vieţii.

Nu spune nimănui că o doare sufletul. Că se simțea umilită atunci când mama sa rămânea cu smocuri de păr în mână, smulse din capul ei în urma bătăilor încasate. Toate aceste drame au făcut-o să devină un copil timid și speriat.

În urma unei anchete, cei de la Protecţia Copilului au ajuns la concluzia că acest copil se află în situaţie de risc şi nu mai poate fi lăsat în familia naturală, drept pentru care Ionela și fratele său Grigorie au fost dați, temporar, în plasament, iar mama și fratele mai mare au fost instituționalizați la Centrul social non-violență din Ciuciuleni.

Recent, autoritățile au reunit familia, iar mama copiilor spune, umilă, că și-a însușit lecțiile.

"Îmi pare rău că am greșit. M-am gândit mult… Vreau să mă apuc de lucru. Am vorbit cu concubinul și i-am spus că dacă va mai bea, nu are ce căuta lângă mine. Mă bătea pentru că era gelos. În ultimul timp mă bătea pentru că nu vroiam să beau cu el. Beam de frică să nu mă bată. Până m-am plâns la poliție și ne-au adus aici", ne spune Ana Răilean, hotărâtă să-și schimbe viața.

Și va fi nevoită să o facă, altfel autoritățile au avertizat-o că dacă condiţiile cumplite din casă nu se vor schimba va fi decăzută din drepturile părintești.

Dincolo de toate aceste probleme, visul Ionelei de a primi portocale de ziua ei s-a împlinit! Fetița a suflat în lumânările de pe tort și și-a pus o dorință. Visează la o viață mai bună! Și la vacanța de vară, când va reveni la asistentul parental, dna Alexandra Boligari, cea care a reușit să-i umple golul din viaţa micuţei atât de greu încercată de soartă și să-i redea speranța că viața nu este durere!

"Ionela este un copil deosebit. În primul rând, e foarte sensibilă. Inițial a venit cu rezultate la învăţătură foarte slabe, dar am lucrat cu ea intens și lucrurile au început a evolua. Este foarte talentată la pictură. Multe dintre desenele sale reflectau strigătele ei de disperare şi de neputinţă în faţa sorţii. E un copil frumos și am planuri mari cu ea", ne-a spus dna Alexandra Boligari, preşedinta Centrului de Protecţie Socială “Prometeu” din Strășeni.

www.thewoman.md mulțumește din suflet, în numele Ionelei și a fraților ei, dnei Elenei Gorșa, lui Ruslan Golban și familiei unui ministru din Guvernul Filip care a dăruit să rămână în anonimat, pentru surpriza frumoasă și pentru bucuria din ochii acestor copii.

IMG_0171

Text: Alina MATEI

Recomandări