Premiul Nobel pentru Pace 2019 a fost câștigat de premierul etiopian Abiy Ahmed, care a pus capăt războiului țării sale cu Eritreea

Premiul Nobel pentru Pace 2019 a fost câștigat de premierul etiopian Abiy Ahmed, care a pus capăt războiului țării sale cu Eritreea

Premiul Nobel pentru Pace 2019 a fost decernat de Academia Suedeză, vineri, 11 octombrie, premierului etiopian Abiy Ahmed, care a pus capăt războiului de peste 20 de ani purtat de țara sa cu Eritreea.

„Comitetul Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace premierului etiopian Abiy Ahmed pentru eforturile sale de a realiza pacea și cooperarea internațională și pentru inițiativa sa decisivă în a rezolva conflictul de la frontiera cu Eritrea”, au transmis reprezentanții Academiei.

Abiy Ahmed a devenit prim-ministrul Republicii Democratice Federale din Etiopia pe 2 aprilie 2018. Odată cu numirea sa în funcție, țara sa și-a schimbat politica externă faţă de vecinii din Eritreea.

Conflictul dintre cele două state începuse în anul 1991, atunci când Eritreea şi-a obținut independența față de Etiopia. Războiul a durat câțiva ani, lăsând în urma sa peste 100.000 victime. După preluarea funcției, Abiy s-a întâlnit cu preşedintele Eritreei, Isaias Afwerki, alături de care a semnat reluarea acordului de pace şi a relaţiilor diplomatice bilaterale, acord care a redeschis granița comună a celor două țări, notează adevarul.ro.

De asemenea, premierul Etiopiei a eliberat din închisoare mii de opozanți politici, recunoscând abuzul forțelor de securitate şi torturarea prizonierilor din închisorile de stat. Printre reușitele lui Abiy Ahmed se numără punerea în practică unor reforme mai ample, precum liberalizarea parţială a economiei şi sprijinirea presei independente.

Totodată, Abiy Ahmed a susținut și rolul femeilor în politică. El a numit femei în jumătate din cele 20 de funcții ministeriale ale țării sale, inclusiv prima femeie în funcția de ministru al Apărării, scrie The Guardian. Imediat după anunțul că Abiy Ahmed a câștigat Premiul Nobel pentru pace 2019, cabinetul premierului etiopian a reacționat pe Twitter.

Anul acesta au existat 301 de candidați la Premiul Nobel pentru Pace, dintre care 223 de persoane și 78 de organizații, 2019 ocupând locul al patrulea în clasamentul anilor cu cele mai numeroase propuneri din istoria acestui premiu, potrivit site-ului nobelpeaceprize.org.

Premiul Nobel pentru pace a fost acordat de 99 de ori, printre laureaţi numărându-se persoane, instituții sau organizații internaționale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict. Sursa

Recomandări