Preotul satului Lalova antrenează o echipă de fotbal feminin

Preotul satului Lalova antrenează o echipă de fotbal feminin

Preotul-paroh Ştefan Ciugui din satul Lalova, r. Rezina, antrenează o echipă de fotbal formată din fete cu vârste de 14-16 ani. Fetele cântă și în strana bisericii.

Pasiunea preotului pentru fotbal l-a determinat să formeze FC “Nistru Lalova”, compusă din fetele care cântă în corul bisericesc din localitate. Împreună cu echipa participă la campionatul raional de fotbal, iar unele dintre fotbaliste sunt selectate și în componenţa echipei reprezentative a raionului, participând la competiţiile de fotbal la nivel naţional. Prin muncă și perseverență, sub atenta supraveghere a preotului-antrenor, fetele au reușit să obțină rezultate excepționale la toate competițiile unde au participat.

Și pentru că pasiunea pentru sportul rege se intersectează de foarte multe ori cu obligațiile de slujitor al Domnului, adesea, în zilele de meciuri, preotul merge pe terenul de fotbal direct de la Liturghie. Alteori, deja după meciuri, preotul vine la biserică şi slujeşte Vecernea. La fel procedează şi fetele care cântă în corul bisericesc.

"Am jucat fotbal întotdeauna. Fac activitate de voluntariat şi îmi dedic timpul şi resursele de care dispun pentru o activitate de ocupare a timpului liber al fetelor. Unele fete mai cântă în corul bisericesc, deci nu mi-a fost complicat să stabilesc cu ele o linie de comunicare. Indirect, soţia este profesoară la gimnaziu şi le cunoaştem pe fete, iar participarea la campionat deja este un rezultat bun", ne zice părintele Ştefan Ciugui, care, dincolo de imensa pasiune pentru fotbal, este și un real sprijin moral pentru ele.

“Părintele mereu ne îndeamnă să avem încredere în noi şi să jucăm cu această încredere pentru victorie. Suntem de multe ori întrebate dacă ne ajută rugăciunea sau Dumnezeu pe terenul de fotbal. Ajută, pentru că, deşi venim la meci uneori chiar de la biserică, pe teren ne concentrăm să facem un joc bun, să ne susţinem una pe alta, să ieșim învingătoare”, ne-a declarat Ana Mândru, portarul echipei.

Pe celelalte poziţii le regăsim pe Gabriela Roşca (mijlocaş), Ana Arhiri (atacant), Natalia Arhirie (fundaş), Ludmila Purice (atacant), Maria Patic (mijlocaş), Paula Caraman - pe post de fundaş, iar micuţa şi firava Ana-Maria Spânu, la fel, este fundaş. Chiar dacă sunt de vârste diferite, pare să nu existe diferenţe între ele pe acest criteriu.

Așadar, pe micul stadion al gimnaziului din Lalova, unde, de obicei, au loc antrenamentele, fetele îşi făcut apariţia echipate corespunzător, pentru că părintele a avut grijă să investească și în echipamente pentru că au potențial. Le întreb ce contează în acest sport pentru dezvoltarea lor personală.

“Spiritul de echipă. Fără această calitate, nu ai cum să perseverezi”, susțin ele într-un glas, demonstrând că pot dribla și pasa cu exactitate, cu un singur scop: acela de a înscrie golul victorios!

Unica discrepanţă între fotbaliste ar fi că nu toate sunt fane ale echipei spaniole de fotbal “Barcelona”, însă obișnuiesc să urmărească meciurile de fotbal al echipelor mari, să analizează unele meciuri sau evoluări ale fotbaliştilor.

Chiar dacă joacă fotbal și cântă în strana bisericii, pentru fete şcoala rămâne o prioritate. Că sunt preocupate de învățătură o demonstrează notele de 8,9 și 10, dar și rezultatele frumoase de la olimpiade sau alte activități extracuriculare.

Fără să vrea şi poate fără să ştie, fetele din Lalova, împreună cu antrenorul lor, părintele Ştefan Ciugui, ne oferă, așadar, un spectacol inedit despre sport şi comunitate.

Text, foto: Gheorghe ŞOVA

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook cu numeroase articole și mesaje inspiraționale!

Recomandări