Psiholog Ana Niculăeș: "Despărțirea este o etapă a dezvoltării personale"

Psiholog Ana Niculăeș: "Despărțirea este o etapă a dezvoltării personale"

Hai să fim sinceri, despărțirile sunt groaznice! Sunt dureroase și pline de haos, iar decizia de a părăsi ceva familiar și confortabil creează multă frică. De fapt, frica este unicul motiv care ne ține în relații nepotrivite pentru noi, uneori chiar toxice. Când ne hotărâm să încheiem o relație care simțim că nu duce nicăieri, chiar dacă pentru moment este confortabilă, acest pas este începutul unei călătorii de dezvoltare personală. Am descoperit acest lucru din prisma propriei experiențe și, conștientizând acest lucru, m-a ajutat să găsesc o abordare pozitivă.

despartire1

Cu părere de rău, deseori cele mai profunde experiențe de dezvoltare personală sunt rezultatul unor perioade pline de suferințe, pierderi și disperare. Cu toate acestea, doar simțind aceste emoții și autoanalizându-ne, putem trata rănile emoționale, astfel încât să fim gata pentru următoarea relație.

Marianne Williamson a spus: “Relațiile sunt niște probe care fac parte dintr-un plan mai complex pentru iluminarea noastră”. Fiecare interacțiune cu alte persoane are un scop și nicio relație nu este un eșec. În loc să ne biciuim atunci când ceva nu merge, am putea să ne felicităm pentru că am luat măsuri pentru a înțelege ce anume ni se potrivește și ce nu. Atunci când pierzi pe cineva, dar te-ai regăsit pe tine, ai câștigat.

Perioadele de despărțire ne oferă o posibilitate să ne cunoaștem în modalități în care nu am fi putut să ne cunoaștem dacă am fi în relație. Doar când deja ne-am despărțit putem face o evaluare ce mergea în relație și ce nu, de ce anume avem nevoie de la un partener și ce anume putem oferi. Dacă ne luăm timp să analizăm și să conștientizăm aceste aspecte, următoarea relație va fi mai armonioasă și mai rezistentă.

Perioada de despărțire este o oportunitate incredibilă de a afla în ce mod avem grijă de noi înșine. Dacă suntem tentați să ne ”înecăm amarul” în consum de substanțe sau repede intrăm într-o nouă relație, pentru a ne simți mai bine, nu vom învăța cum să fim fericiți noi înșine. Așteptarea că altcineva o să ne facă fericiți este o presiune prea mare pe umerii altcuiva. Când încheiem o relație este o șansă să practicăm autocompasiunea, să ne iertăm și să fim buni cu noi înșine, dar marea majoritate din noi nu sunt foarte buni la acest capitol.

despartire

Chiar dacă o despărțire pare să fie sfârșitul lumii, este de fapt o oportunitate pentru a te cunoaște și a te maturiza. Nimeni nu este perfect și fiecare din noi avem un bagaj emoțional pe care îl aducem din relațiile anterioare.

Te invitam să încerci EXchat, un dialog structurat și confidențial pentru inimile frânte, unde vei afla ce este un exaholic, care sunt simptomele unui exaholic, cât de greu este bagajul emoțional pe care îl cari din alte relații și ce anume poți despacheta, astfel încât să te eliberezi de emoțiile negative de care nu mai ai nevoie și să te pregătești pentru a fi gată pentru o nouă relație.

Text: Ana NICULĂEȘ, psiholog www.consuela.md

Recomandări