Psihologul Lucia Maxim îți spune ce trebuie să faci dacă suferi în relația de cuplu

Psihologul Lucia Maxim îți spune ce trebuie să faci dacă suferi în relația de cuplu

Relația de cuplu e ca un balansoar, schimbarea unui partener, nemijlocit provoacă schimbarea celuilalt. Cel mai frecvent femeile recunosc că suferă și caută să redreseze, să reanime și să reînvie relația de cuplu. Ele se confesează prietenelor, se adreasează la psiholog, cer și soților să le însoțească în demersul terapiei de cuplu, însă nu întotdeauna primesc receptivitatea lor.

Bărbații au și ei capacitatea de a suferi, doar că recunoașterea că au o problemă în viața personală sau profesională îi așează într-o lumină nu prea bună în societatea în care puterea și curajul sunt ridicate la rang de calități, atribuite unui bărbat adevărat. Unii, însă, găsesc forța să recunoască că suferă și își doresc o relație de cuplu funcțională în care nevoile ambilor parteneri să fie împlinite.

Atunci când ești femeie sau bărbat și suferi în relația de cuplu, e de un real folos să rupi cercul vicios de învinuiri, blamare, comparație, judecată și etichetarea partenerului și să-ți identifici propriile nevoi, să-ți oferi compasiune pentru neîmplinirea lor și să cauți creativ strategii de satisfacerea nevoilor personale de care ești în cea mai mare parte responsabil. O poți face prin rugăminți sau cerințe clare, pozitive și specifice către tine sau partener.

Când suferința devine cronică e mai dificil să găsești putere și luciditate să-ți oferi compasiune, e mai simplu și bineștiut să învinuiești, să îl faci responsabil pe partener de toate nenorocirile și necazurile tale. În asemenea momente e potrivit să găsești pe cineva disponibil să-ți ofere empatie (nu simpatie, sfaturi sau milă). Această persoană poate fi colega/colegul, prietena/prietenul sau psihologul. Astfel, descărcându-te de emoțiile acumulate și primind ascultare empatică, îți poți restabili puterea de a găsi soluții și modalități de a-ți satisface propriile nevoi. 

E semnificativ să ne asumăm întreaga responsabilitate pentru propria noastră fericire, pentru buna noastră funcționare și să ne stabilim un plan de vindecare și armonizare și, ulterior, optimizare. Știu, că uneori, e mai dificil să conștientizăm că avem libertatea de a nu mai fi dependenți de ceilalți prin a ne împlini nevoile noastre, crezând că sunt ei datori să le ghicească și împlinească. Desigur, acest lucru presupune conștientizare, efort și implicare deplină în a ne aduce starea de bine și a ieși din suferință.

În final, așa cum menționam la început, schimbarea ta poate aduce schimbare și pentru celălat. Te vindeci, te armonizezi, știi să te respecți prin grija pentru nevoile tale, oferi respect și grijă și pentru celălalt, și realația cu partenerul se redresează și devine o relație de acceptare, apreciere și dezvoltare. trebuie, doar să acționezi în acest sens!

Așadar, alege să fii bine cu tine! 

Text: Lucia Maxim, psiholog cu o experiență de peste 10 ani în domeniul psihologiei copilului și adultului. Oferă consiliere și terapie pentru copii, adulți și cupluri. 

 

Recomandări