Radu Zaplitnîi, celebrul acordeonist moldovean stabilit la Veneția: ce lecții prețioase de viață a învățat de la Pierre Cardin

Radu Zaplitnîi, celebrul acordeonist moldovean stabilit la Veneția: ce lecții prețioase de viață a învățat de la Pierre Cardin

Radu Zaplitnîi, celebrul acordeonist moldovean, este stabilit de peste 15 ani în Italia, la Veneția. A cutreierat o jumătate de glob, dar a ales, deocamdată, să le cânte turiștilor serenade pe gondolă, alături de frumoasa sa soție, Dana Markitan.  Totodată, în calitatea sa de vicepreşedinte al Asociaţiei gondolierilor din Veneţia, gestionează toate activităţile legate de concertele de pe gondole în regiunea San Marco.

 

 

Mai mult, Radu Zaplitnîi este și reprezentantul oficial al Fabricii de acordeoane "Guerrini", responsabil de regiunea de Est a Europei și, foarte curând, va intra în posesia primului acordeon "Guerrini" care îi va purta numele. Este vorba de modelul "FF RZ".

Pe parcursul anilor acordeonistul a avut colaborări preţioase, cântând pentru mai multe staruri internaţionale. Despre cum l-a cunoscut pe renumitrul creator de modă Pierre Cardin și cum a cântat serenade pentru Rihanna, aflăm chiar de la Radu Zaplitnîi!

 

 

Radu, cum ai ajuns să îl cunoști pe celebrul Pierre Cardin? Când și în ce împrejurări v-ați cunoscut?

L-am cunoscut pe Pierre Cardin în perioada în care cântăm în Piazza San Marco din Veneția. Având casă și în Veneția, el venea adesea în plimbare sau pentru a organiza diferite întruniri cu cei mai buni prieteni, printre care actori faimoși și alte celebrități. De exemplu, în iulie 2009, a organizat un spectacol intitulat “Marco Polo”, în Piața San Marco, care implica o fuziune între muzică, dans, imagini și efecte speciale. Atunci am fost invitat la o audiție în incinta Castelului lui Marquis de Sade, lângă orășelul Lacoste, Franța, după care domnul Cardin mi-a zis: Bine ai venit în familia noastră! (Bienvenue da la famille).

 

 

Și, ca urmare, am început această colaborarea artistică care a durat circa 3 ani. Ani în care am cântat la Paris, la prestigiosul teatr „Espace Cardin", la restaurantul "Maxim's". Am locuit și activat în incinta casei "Palais Bulles", futurisul imobil ondulat care se află pe Coasta de Azur, în Theoule-sur-Mer.

 

 

Bineînțeles că am avut ocazia să beau o cafea alături de multe celebrități, precum Alain Delon, care locuia sau mai locuiește în „Espace Cardin".

 

 

Am remarcat o poză în care ești alături de Rihanna?

Da, am cântat cântat pentru ea vreo 50 de minute pe gondolă. Nu am vorbit prea mult pentru că era blindată de bodyguarzi, dar am acompaniat-o la un cântec de-a ei și am schimbat câteva vorbe despre chestii generale, despre cum e în Venezia etc. Surprinzător pentru ceilalți a fost că, deși vorbeam cu ea, nu știam cine este. Am aflat doar când am coborât, reporterii m-au trezit…

 

 

Cum este Pierre Cardin dincolo de imaginea pe care o știe toată lumea? Cum este creatorul de modă ca om?

Piere Cardin este cunoscut în calitate de designer, dar puțini știu că Imperiul Cardin (imperiu care cuprinde de la haine, parfumuri, genţi, încălţăminte, până la ceasuri, îmbrăcăminte pentru copii, pălării) numără în prezent 500-600 de licenţe în lumea întreagă. El a fost unul dintre pionierii conceptului de "business model" în domeniul licenţelor, care s-a impus ulterior în lumea modei: un contract prin care se încredinţează licenţa de fabricare a unor produse către o anumită firmă, în schimbul unei taxe, compania primind şi dreptul de utilizare a unui nume celebru. Pierre Cardin este considerat un adevărat lider în artă, afaceri şi diplomaţie publică.

 

 

Ca om, este o persoană foarte respectuoasă. Și mai ales curioasă. Imediat ce a aflat că sunt din Moldova a luat harta în mână și m-a bombardat cu tot felul de întrebări. După care am discutat mult despre Maia Plisețkaia, celebra balerină rusă cu care au fost prieteni de nedespărțit. Datorită lui am realizat multe proiecte în viața mea. Deschid un secret acum: la sfârșitul lunii februarie 2019 voi intra în posesia primului acordeon italian "Guerrini", care va purta oficial și numele meu de familie, Zaplitnîi, modelul "FF RZ".

 

 

De ce numele meu? Pentru că, în afara faptului că sunt acordeonist, sunt și dealear oficial al acestui brand, care de circa de 100 de ani se ocupă de fabricarea acestor instrumente. Eu, însă, ca inginer în acest domeniu, am adus schimbări utile în construcția sa care, sunt sigur, că vor fi apreciate în curând.

Ce lecții prețioase de viață ai învățat de la Pierre Cardin?…

Una dintre lecțiile pe care le-am învățat a fost că succesul în business este de a fi primul în orice. Și investiția pe care o vei face să fie atât de mica, încât să uiți de ea. Bineînțeles, pe cât e posibil, afacerile iubesc liniștea.

 

 

Mai ții legătura cu domnia sa?

Dacă mai țin legatura cu el... Spiritual vorbind, da, undeva prin telepatie el este alături de toți oamenii dragi. Eu știu și simt acest lucru foarte puternic. L-aș suna din când în când, dar el nu iubea să aibă cu el un telefon mobil - fire liberă și artistică. Cred că atât a fost necesar să stau lângă el. Și mi-a dat exact cea ce trebuia să am, nici mai mult, nici mai puțin. Dar nu exclud faptul că mă voi pomeni cu el în față, chiar aici la Chișinău.

 

 

Am citit undeva că aborigenii australieni și până în ziua de astăzi discută prin telepatie. Lucru care, în societatea occidentală, s-a neutralizat. Dar dacă, din când în când, ne-am opri un pic și am asculta sufletul nostru, ne-am da seama cât de unici suntem, fiecare dintre noi, și ce potențial avem. Da-ți praful la o parte și verificați acest lucru minunat.

Îți mulțumesc, Radu! Mult succes și în continuare!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală

 

Recomandări