Raiul și iadul campaniilor de caritate

Raiul și iadul campaniilor de caritate

Sunt dezamăgită de nişte colegi din breaslă şi am toate motivele să fiu. Sunt oameni care fac aceeaşi meserie ca şi mine, doar că la TV 2 Plus. Credeți-mă, nu aș fi vrut să răspund felului în care au prezentat o campanile caritabilă, inițiată de portalul pentru femei www.thewoman.md, portal pe care îl manageriez și reprezint, considerând că am lucruri mai importante către care să mă concentrez. Nu aș fi vrut să comentez nici minciunile (dezinformarea), nici isteriile din ultimele două săptămâni ale unei prezentatoare tv de la acest post, dar sunt oarecum forțată să iau atitudinte, pentru că la mijloc este implicată o ființă (culmea, din același trust) cu bune intenții, care respectă cu sfințenie, ca și mine de altfel, oamenii și care mai crede în bunul simț și corectitudine.

Mă gândesc că dacă noi, cei din presă, ne permitem să denaturăm atât de ușor și fără scrupule o informație, călcând în picioare orice etică în jurnalism, doar pentru a ne satisface orgoliile personale, din simplu motiv că altcineva ți-a luat-o înainte și a reușit, cu succes, să ducă la bun sfârșit o Campanie în care a depus suflet, atunci ce așteptări și respect să cerem din partea telespectatorilor/cititorilor?

Am să vă spun cu toată sinceritatea ce cred eu despre felul în care ați gestionat Campania caritabilă în sprijinul fraților Gurin din sat. Clococenii-Vechi, r. Glodeni, inițiată de www.thewoman.md pe data de 26 decembrie 2013: sunteți un exemplu de neprofesionalism în cazul de față. Și să vă explic și de ce.

În primul rând pentru că o Campanie care există de trei luni (dacă accesați www.thewoman.md vă veți convinge) și în care s-a implicat în toată această perioadă atât de multă lume cu suflet mare, nu o poți prelua tu, ca post de televiziune 2 Plus, la mijloc de martie 2014, afirmând că e Campania exclusivă a postului, fără să faci referire la sursa inițială sau măcar să specifici că se derulează deja o campanile în acest scop și noi, din solidaritate, susținem o cauză nobilă!

În al doilea rând, sunteți impertinenți. Să vă explic și asta: Pentru că nu poți să mediatizezi cazul celor 6 copii orfani de mamă și cu un tată alcoolic care i-a părăsit, copii care aveau nevoie de casă (sau 4500 de euro ca să o cumpere), să te duci la ei cu câteva sute de lei, euro și dolari, donați de telespectatori, și să ai tupeul inimaginabil să afirmi că ați reușit să le cumpărați casă. Ați vrut să afle întreaga națiune despre o campanie care nu e a voastră, crezând că dați o știre în exclusivitate! E... decent spus, ridicol! Îmi pare rău că trebuie să vă dezamăgesc, dar, așa cum ați prezentat voi finalul Campaniei, reiese că băieții au 2 case: una cumpărată de prezentatoarea pe care o cunoașteți și de ale cărei intenții ați știut din start, și o a doua casă cumpărată prin intermediul Campaniei TV 2 Plus? Ar trebui să rețineți, dragilor, că nu dându-ne mari cu ceea ce facem ne câștigăm respectul celor din jurul nostru, ci pur și simplu, fiind oameni de calitate, indiferent ce muncă facem!

Și în al treilea rând, pentru o brumă de publicitate ați lovit crunt în colega voastră de trust (o prezentatoare de la Prime TV), cea care, de facto, împreună cu familia sa, a donat casa copiilor Gurin. Cea care a ținut legătura cu acești copii toată iarna, interesându-se dacă au ce mânca, cumpărându-le lemne de foc, sprijinindu-i financiar și încurajându-i cu o vorbă bună.

În plus, v-ați revărsat furia, frustrarea, invidia și răutatea (exact în ordinea asta), demonstrând preocuparea “sinceră” pentru ceilalți, în loc să fiți mândri și să profitați la maximum de faptul că vă este colegă pentru a câștiga un capital de imagine și încredere din partea telespectatorilor.

Să vă explic ce ați făcut voi? Ați atacat-o ca niște haite doar pentru că ea a avut sufletul la locul lui, generozitatea și dăruirea faţă de acești copii, posibilitatea, înţelepciunea și dorința de a face un bine. Ea nu a luat atitudine în acest caz, nu a dorit să intre în acest joc penibil al orgoliilor, nu a așteptat lauri (drept dovadă a dorit ca numele ei să rămână în anonimat, dorință pe care eu nu o înțeleg și pe care mi-e atât de greu să i-o respect), dar știu că e dezamăgită și că a rămas cu un gust amar, având în vedere că în loc să se bucure și să-și trăiască în liniște satisfacția de a fi făcut un bine, a trebuit să dea explicații șefilor, să devină ținta bârfelor și a răutăților gratuite. De ce să ne prefacem că nu vedem acest lucru?... Că ați jignit un om! Că ați călcat peste fragilitatea sufletul ei, speculând bunătatea și pornirile frumoase.

În plus, v-ați ridicat poalele în cap și ați încercat cu orice preț și cu un tupeu incomensurabil, să împiedicați difuzarea la TV Moldova 1 a reportajului din 28 martie 2014 (atunci când a fost întocmit la notar actul de donație a casei) și ați fost “preocupați” și de colegii voștri de la Prime TV pentru că au avut bunăvoința și profesionalismul de a relata, corect, faptele.

Prefer să mă opresc aici pentru că sunt de principiul că atenția prea mare, dată unei astfel de situații, nu face decât să o crediteze. V-aș ruga doar să vă transformați înapoi în ceea ce sunteți de fapt, să respectați misiunea pe care o are o televiziune sau orice instituție de presă, să interacționați mai mult cu oamenii, să aveți curajul să spuneți lucrurilor pe nume, să vă apreciați colegii, să promovați valorile, să vă întâlniți cu toții, cei pe care îi urâți, înjurați sau comentați și să vă cereți scuze.

Vă doresc mult succes în activitate, proiecte potrivite vouă, inclusiv cu tentă umanitară, care să vă țină ocupați, astfel încât să nu mai aveți chef și energie de scandal. Nu e nimic mai onorant şi mai nobil decât să poți face lucruri frumoase pentru oamenii aflați în dificultate. Cu condiția păstrării proporțiilor de realism și adecvare la situații și conjuncturi.

Eu îmi continui proiectele și acțiunile de caritate, și mulțumesc, încă odată, atât colegilor de breaslă care mă susțin (Jurnal de Chișinău, Săptămâna, Prime TV, Moldova1, www.ipn.md și tuturor portalurilor de știri care, în cazul dat, au publicat informația onest și echidistant), fostului șef de la care am învățat normele deontologice ale meseriei, cititorilor www.thewoman.md, precum și politicienilor și oamenilor de afaceri care răspund cu încredere și entuziasm demersurilor mele.

Am enorme satisfacții din activitatea mea și aproape că îmi știu pe de rost agenda până spre finalul anului. În ea sunt incluse numeroase cazuri în care oameni disperați mă roagă să-i ajut, fie că au copii bolnavi sau că luptă cu sărăcia. Dacă e necesar, vă pot oferi câte unul pe lună spre rezolvare, fără pretenția de a mi se pune coroniță pe cap!

Nu regret nimic din ce am spus (scris)! Tot ce contează e că acțiunea caritabilă, inițiată de www.thewoman.md, a adus lacrimi de fericire și bucurii în ochii celor șase copii. Și asta e cel mai bun lucru care se putea întâmpla!

P.S. Dovada că cei 6 frați au primit casa în urma Campaniei noastre. Toți cei șase copii sunt proprietarii casei, cumpărate cu banii oferiți cu generozitate de prezentatoarea Prime TV! Îi mulțumim că le-a schimbat viața copiilor din familia Gurin!

Și reportajul Prime TV!

Cu drag,

Alina MATEI

Vă invit, tot cu drag și pe Facebook!

Recomandări