Masa de Paște este una dintre cele mai bogate din an iar vedeta este, incontestabil, friptura de miel. Există multe feluri în care se poate prepara o astfel de delicatesă culinară. Multe persoane nu agreează o astfel de carne, dar la fel de adevărat este că puțini știu să prepare așa cum trebuie mielul.
Frăgezimea și gustul fin al cărnii de miel le obții prin marinarea acesteia. Procesul durează de la câteva ore până la o zi, timp în care aceasta trebuie să stea la rece. Marinarea cu iaurt ajută la formarea unei cruste crocante și aromate pe suprafața cărnii.
Ingrediente pentru marinarea în iaurt a cărnii de miel:
- 1, 5 kg pulpă de miel
- 500 g iaurt grecesc
- 1 legătura usturoi verde
- 50 ml zeamă de lămâie
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 plic amestec de plante pentru grătar
- 6 linguri de ulei
- 2 lingurițe sare de mare
- 1 linguriță piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare:
Primul pas. Trebuie să tai marunt usturoiul, cimbrul și rozmarinul. Apoi, combini zeama de lămâie cu 4 linguri de ulei, după care încorporezi ingredientele mărunțite și presate ca să își lase aroma. Amesteci bine și potriveşti gustul de sare și piper. Răstorni compoziţia în iaurt și omogenizezi.
Al doilea pas. Pulpa de miel spălată bine se așează într-o cratiță suficient de mare. Torni marinata peste carnea de miel și o ”masezi”! E foarte important ca respectiva marinată să intre în carne. Apoi, o bagi la frigider măcar o noapte. Dar, dacă ai timp și vrei o carne fragedă, atunci o poți lăsa la rece două zile.
Al treilea pas. Cu două ore înainte de a te apuca de gătit, scoți din frigider carnea marinată și o lași să stea până ajunge la temperatura camerei. Foarte important: în acest timp încălzești cuptorul la 200°C. Când totul e pregătit, așezi pulpa de miel într-o tavă și o acoperi cu o folie de aluminiu. Atenție! Folia de aluminiu nu trebuie să atingă carnea.
Al patrulea pas. Friptura se coace timp de două ore, la 180°C! Cu 30 de minute înainte, îndepărtezi folia. O ții până se rumenește. O stropești din când în când cu sosul pe care l-a lăsat în tavă.
Ce beneficii are carnea de miel
Carnea de miel are o mulțime de beneficii pentru organism. Ca orice carne roșie, carnea de miel conține fier, element care ajută la combaterea anemiei. Carnea de miel conține și niacină, și multiple vitamine: B1, B2, B6, B9, biotină, B5, B12 și colină. Aceste vitamine stimulează metabolismul și previn acumularea de homocisteină în corp, substanța care crește riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Carnea de miel conține și acizi grași Omega 3 și Omega 6, elemente esențiale pentru organismul uman. S-a demonstrat că, atunci când este consumată în cantități corecte, carnea de miel poate reface țesuturile după un efort fizic intens. În plus, consumul de carne de miel poate reduce riscul de cancer și nivelul colesterolului din sânge.
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel
Deși are o mulțime de beneficii, carnea de miel este destul de greu de digerat, motiv pentru care nu este recomandată anumitor categorii de persoane. Cei care au probleme cu ficatul sau rinichii nu ar trebui să mănânce carne de miel. De asemenea, consumul de carne de miel nu este indicat persoanelor care au probleme cu pancreasul sau afecțiuni cardiovasculare.
Carnea de miel trebuie consumată cu moderație de persoanele în vârstă și de copii, deoarece poate provoca alergii puternice.
Poftă bună!
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK