Aspectul fizic este foarte important pentru fiecare dintre noi și reprezintă cartea de vizită atunci când interacționăm cu ceilalți. Toți ne dorim să adoptăm un stil de viață sănătos, însă nu întotdeauna avem destulă voință pentru a reuși să facem ceea ce ne-am propus.
Pornind de la această idee, nutriționista și instructoarea de fitness, Victoria Ursu, a testat pe propriul corp cum e să te îngrași cu 10 kilograme pentru ca, ulterior, să le dai jos, tocmai pentru a înțelege ce simte o femeie atunci când ia proporții. Recent, ea a lansat și programul slăbesc.md, care vine în ajutor celor cu kilograme în plus.
Victoria, care sunt concluziile experimentului tău?
Experimentul de a lua pe mine 10 kg, iar ulterior de a le da jos, mi-a lăsat o mare amprentă. În toată experienţa aceasta m-am cunoscut pe mine şi am văzut cum gândesc şi oamenii din jur. Am înţeles cum e să fii femeie cu multe kilograme pe tine şi cum e să te porneşti să lupţi cu ele.
Într-o perioadă de 5 luni am trecut prin mine 2 procese diferite: îngrăşatul, apoi slăbitul. Pot afirma cu certitudine că ştiu prin ce trece un om atunci când începe lupta cu kilogramele în plus. Sunt suficient de pregătită să-mi ajut clienţii să nu mai lupte. Slăbitul, în general, nu ar trebui să existe ca proces pentru că oamenii ar trebui să se poată echilibra.
Însă, dacă dintr-un motiv sau altul, a apărut această necesitate, atunci mai bine s-o abordăm ca o aventură curioasă de cunoaştere pe sine.
La nivel de trăiri, ce ai simțit atunci când te-ai îngrășat?
Am trăit diferite emoţii atât la îngrăşare, cât şi la slăbire. De la începutul experimentului şi până am revenit la greutatea iniţială, le-am trecut pe toate în Jurnalul meu personal, intitulat „Femeia frumoasă nu se măsoară în kilograme”. Recent, pe pagina mea de facebook (slabesc.md), am iniţiat publicarea a 20 articole, toate cu titlul emoţiilor pe care le-am simţit:
+10. “Trăiri. Emoţii. Îngrăşare" 10 articole
- 10. “Trăiri. Emoţii. Slăbire" 10 articole
La final, pregătesc şi un desert!
Te-ai refăcut spectaculos după acest experiment. A fost ușor să slăbești? Prin ce metode ai reușit să dai jos kilogramele acumulate?
Pe de o parte a fost uşor, pentru că ştiu cum e să slăbeşti armonios, totodată a fost complicată partea emoţională pentru că am fost singură în tot acest proces. Am înţeles că cel mai important e să menţii flacăra vie a motivaţiei, să fii conectată cu tine, iar slăbitul să nu fie o idee fixă. Mai contează să fii şi încurajată, să vorbeşti cu cineva despre asta.
Slăbitul a avut la bază trei componente: regimul alimentar echilibrat (mi l-am creat pentru 10 săptămâni), disciplina de a merge la sală şi somnul.La ce alimente ar trebui sa renunțăm definitiv dacă vrem să arătăm suple și frumoase?
Ar trebui să renunţăm la obiceiurile proaste de a lua drept mâncare de bază şi/sau a ne regăsi emoţional în: dulciuri, patiserie, sucuri şi carbogazoase, alimente procesate şi alte produse frumos ambalate în etichete greu de înţeles.
Lipsa consumului de apă şi combinaţiile grele la fel contează. Vom renunţa definitiv şi la diete, înfometări şi alte metode-fulger, pentru că lasă amprente grele asupra sănătăţii.
Care sunt acele reguli concepute de tine pentru kilograme mai puține și stil de viață sănătos?
Mai degrabă sunt nişte recomandări care vin să susţină ceea ce am studiat, aplicat pe mine şi identificat la clienţii mei. Ca să ne simţim bine în propriul corp e necesar să avem respect şi iubire pentru noi. Doar atunci vom forma o relaţie frumoasă cu mâncarea, iar problema slăbitului nu se va pune vreodată. În rest, să ne formăm treptat deprinderi sănătoase pentru a alege şi combina înţelept produsele (asta se învaţă ceva timp), să gătim acasă mai mult decât cumpărăm în marketuri, să ne găsim plăceri şi în afara farfuriei.
Kilogramele în plus sunt o boală a sufletului, iar mâncarea nu trebuie să fie medicamentul.
Propria ta experiență te-a inspirat să demarezi un program de slăbire – www.slabesc.md. În ce constă acesta și cui îi este dedicat?
Programul slabesc.md pentru 10 săptămâni (personalizat sau de grup) a fost conceput pentru oamenii care vor să slăbească corect şi să înveţe cum să-şi menţină greutatea pentru întreaga viaţă. La baza acestuia stau 2 componente: nutriţia şi motivarea.
La conceperea lui m-au inspirat femeile care slăbesc singure şi nu reuşesc. Metodele folosite de la bun început sunt greşite şi nu au cum să dea rezultat vreodată. Se merge pe înlăturarea efectelor (arderea grăsimii), însă corect ar fi trebuit să se meargă pe cauză (înlăturarea deprinderilor nesănătoase şi vindecarea sufletului).
În Program slăbitul decurge uşor, pentru că ai alături de tine un specialist pregătit. Pe parcursul a 10 săptămâni, primeşti informaţii de specialitate (teoretice şi practice), ai parte de provocări care te scot din zona de confort, eşti supravegheat şi încurajat de nutriţionist, găteşti împreună cu alte femei după reţete pregătite, înveţi să te hrăneşti în baza regimului personalizat şi în acelaşi timp slăbeşti.
Esti adepta unui stil sănătos de viață, atât în ceea ce privește alimentația, cât și activitatea fizică. Care este programul tău zilnic?
Abordez un regim alimentar echilibrat: 3 mese şi 1-2 gustări. Dimineaţa îmi iau omleta cu legume sau terciul din ovăz cu nişte fructe uscate, prânzul e din carne slabă / peşte şi salate pe care le improvizez mereu, cina e ultima masă care, de obicei, e o proteină uşoară, iar gustările mele sunt fructele şi nucile. Îmi place să-mi diversific regimul, aşa că mai pot schimba tipurile de alimente. În ceea ce priveşte sportul, combin antrenamentele de aerobic cu forţa (îmi plac şi dansurile). Cu somnul am ajuns să mă disciplinez, dormind 8 ore. Restul timpului îl impart pentru activitatea mea de nutriţie şi sport, duminica obligatoriu e zi petrecută în familie.
Ce ai schimba în mentalitatea oamenilor atunci când vine vorba despre mișcare și stil de viață sănătos?
Prin articolele pe care le scriu, seminarele şi programele pe care le susţin pe partea de nutriţie, mă ambiţionez să schimb felul de gândire al oamenilor. Punctul de pornire spre un stil de viaţă sănătos trebuie să se formeze în noi, în educația noastră, în felul în care înţelegem lucrurile.
E greșit să ne răsfățăm peste măsură corpul cu mâncare, iar cu lipsa ei să-l pedepsim.
Îți multumesc!
Vă mulţumesc şi eu!
Text: Alina MATEI
Foto: Brilliance Review, arhivă personală
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK