În articolul de azi vă voi povesti impresii din excursiile pe care le-am făcut în Turcia, inclusiv recomandări pentru o vacanţă mai activă. De ce anume Turcia? Fiindcă este destinaţia preferată a peste 50.000 de turişti din Moldova. Presupun că mulţi dintre turiști sunt mai activi din fire și dornici de a vedea locuri frumoase, nu doar plaja.
Iată, deci, impresii din trei destinaţii care mi-au plăcut mult.
1. Excursie în oraşul Alanya
Alanya este un oraş frumos, dacă aveţi hotelul nu prea departe de oraş, recomand să-l vizitați. Se află la vreo 100 km de oraşul Antalya şi se întinde elegant pe coasta a două golfuri.
Un oraşul destul de vechi, a fost ocupat de diverse imperii - Ptolemaic, Roman, Bizantin şi Otoman, de aici şi coloristica orașului care, de altfel, e destul de mare, peste 400 mii de locuitori. Pe parcursul istoriei a avut şi mai multe nume, a fost Kalonoros - adică oraş frumos, asta pe când era în componenţa Imperiului Bizantin, apoi negustorii italieni l-au numit Candelori şi abia din 1935 şi-a luat numele de Alanya, nume dat de Ataturk.
Excursia începe de dimineaţă cu vizitarea câtorva magazine de aur, blănuri şi textile, eu nu sunt amatoare de shopping şi îmi trebuie ceva răbdare ca să trec cu vederea aceste “opriri”, mai apoi conform circuitului toţi ne-am îmbarcat pe o corabie pentru a face înconjorul golfului Alanyei. Uite, de aici încep adevăratele frumuseţi. Una din atracţiile turistice este castelul Alanyei - Alanya Kalesi, castelul este construit la 250 metri înalţime, pe un deal, cu 2000 de ani în urmă. Desigur că i-au fost aduse pe parcurs îmbunătățiri, inclusiv s-a construit o fortăreaţă de 6 metri înalţime. Noi, după ce am terminat cu minicroaziera pe mare, am urcat sus la castel, de unde se deschide o privelişte încântătoare asupra orasului şi golfului. De pe vaporaş se văd câteva peşteri iar ghidul vă va spune legende destul de picante, Peştera Piraţilor sau Peştera Îndrăgosţilor - cică aşa îşi arătau dragostea cuplurile, treceau prin niște grote foarte înguste din peşteră, iar mai apoi săreau în mare.
Următoarea atractie turistică este plaja Cleopatrei, se află în partea opusă a portului, o plajă cu nisipuri fine despre care legenda spune că i-a fost dăruită Cleoptarei de către Marc Antoniu. La sfârşit de croazieră din jurul Alanyei se ia prânzul la poalele munților Taurus, chiar lângă un râu de munte. Sper că v-am convins să alegeţi această excursie.
2. O experienţă inedită - Raftingul
Fiind cazaţi în Alanya, am mers până la locul de îmbarcare vreo 4 ore. Ne-au dat căşti, echipament, vestă şi barcă, pe care am cărat-o alţi vreo 500 metri în mână. Noi, foarte curajoşi am ales o barcă de 2 persoane. Alegere care, iniţial, s-a dovedit greşită, abia după vreo două ore de înjurături, nervi, ne-am obişnuit şi am început să vâslim. Asta da experienţă! Cred că în viaţa mea n-am încercat ceva mai fain şi emoţii pentru o viaţă.
Încercaţi să vă imaginaţi sute de oameni pe râu, apoi trebuia să fim atenţi la ghidul nostru, locurile de popas erau la toţi diferit, apoi râul cu apă extrem de rece, soarele îţi bate în cap şi imediat sunt câteva praguri, care pentru noi, începătorii, erau groaznice, total am trecut cam vreo 10 praguri. Râul adînc, apa limpede şi multe pietre mari, de care ne tot loveam cu barca, schimbându-ne cursul aiurea. Pe la mijlocul traseului se încep glumiţele, ba încercă cineva să te răstoarne, ba îţi aruncă cu apă în faţă…Va daţi seama că eram sute de oameni de-a lungul şi de-a latul râului.
Nebunia asta se termină la un moment dat cu predarea echipamentului şi cu o gustare uşoară la o minicafenea în josul râului.Tot acolo ne aştepta şi autocarul. Cam arşi de soare am ieşit din râu, dar cu atâtea impresii…. Cât pentru o viaţă.
3. Orașul din bumbac - Pamukkale
Este o excursie destul de obositoare, Pamukkale se află lângă orașul Denizli, cam 360 de km depărtare de Alanya, 230 km distanță față de Antalya și 270 km față de Kemer.
Deci, unde nu s-ar afla hotelul, trebui să mergeți destul de mult. Şi costă între 80-140 dolari, depinde în ce combinație o cumpărați, fie doar să vizitați Pamukkale, fie un tur combinat cu Efes sau Kekova.
Acestă formațiune geologică se află în apropierea râului Menderes, sunt zeci de gheizere din care izvorăsc aproape 300 de litri de apă pe secundă, toată această apă se revarsă peste terase și de fiecare dată se depun câteva grame de cretă. Apa are în jur de 35 de grade, are diverse nuanțe de alb și albastru, în dependență de compușii chimici, sunt cunoscute încă din Antichitate ca fiind miraculoase, cu proprietăți terapeutice.
Este foarte, foarte frumos, este o minune geologică a naturii, care practic nu se mai întâlnește în alt loc.
Terasele albe orbesc, apa din terase este de un albastru intens. După cum spuneam, este o excursie absolut obligatorie pentru Turcia și un alt motiv să mergeți acolo, sunt ruinele orașului antic Hierapolis.
Orașul Hierapolis a fost fondat de Eumenes II în anul 190 î.e.n, și la foarte scurt timp romanii l-au aflat ca un oraș balnear, se știe că a fost vizitat de însuși NERO și de Adrian.
Orașul este destul conservat, dar oricum fără hartă și fără ghid nu prea îți dai seama ce și cum a fost.
A rămas de pe atunci strada principală Frontius, porțile domițiene, Biserica Martiriul sf.Filip, Amfiteatrul, Agora, Templul lui Apollo, Necropola.
Orașul a fost distrus de mai multe ori din cauza cutremurelor foarte dese din această zonă și a fost reconstruit, refăcut din nou cu alte materiale, cumva se suprapun mai multe perioade.
Mult mai multe detalii se pot vedea și la muzeu, amenajat în orașul ruinat cu toate artefactele, sculpturile găsite și cu legendele și istoriile lor evident.
Și ultimul loc, care atrage ceva turiști este piscina Cleopatrei, deși mă îndoiesc că piciorul Cleopatrei a ajuns pe acolo, dar mitul cu frumusețea Cleopatrei a trecut peste veacuri, această piscină are așa puteri miraculoase…, să te facă mai frumoasă și viguroasă doar în 15-20 minute. Desigur e contra cost, vreo 30 lire turcești te va costa toată această bălăceală. Este foarte frumos, apa este vie, ca o șampanie, face bule pe lângă corp, în apă se văd diverse sculpturi antice rămase acolo probabil de la vreun cutremur. Partea proastă e că-i prea multă lume și prea mare înghesuială.
Spre final o recomandare! Cei, care aţi fost mai des în Turcia, deja sunteți familiarizați cu stilul de comerciant al fiecarui turc. Cei care nu aţi fost sa nu vă enervaţi prea tare, dacă pe lângă o excursie rezervată veţi fi plimbat şi prin 2-3 magazine. Or, aşa sunt stabilite circuitele în Turcia şi chiar dacă vreţi-nu vreţi, oricum veţi merge şi pe la diverse magazine, fabrici etc.
Text: Viorica TARLAPAN-ATAMAN, travelblog.md
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK