Reguli de comportament și de bun simț pentru şoferi

Reguli de comportament și de bun simț pentru şoferi

Bunul-simţ trebuie să ne guverneze peste tot pe unde mergem. Dar mai ales în trafic, considerat a fi zona zero a bunelor maniere. Din păcate, efervescența drumurilor, dar și comportamentul unor șoferi pot fi copleşitoare pentru cei aflați în trafic, de aceea este necesar să te înarmezi cu multă răbdare. Cheia unei experienţe auto lipsite de probleme ține de capacitatea fiecăruia de a gestiona momentele tensionate.

Așadar, există câteva aspecte de care ar fi bine să ții cont atunci când ești participant la trafic:

Fii politicos

Odată aflaţi la volan, mulţi uită de politeţe. În special atunci când sunt ambuteiaje, aglomerație, apar și insultele, înjurăturile, claxoanele, şicanările în trafic, care, culmea, nu au rezolvat niciodată situația. Deci, pentru a ajunge la destinaţie în siguranţă şi fără incidente, atunci când urci la volan, înarmează-te cu răbdare, fii politicos şi evită conflictele. Lasă de la tine, pentru a evita neplăcerile. Orgoliul nu are ce să caute în trafic. Mai degrabă rezolvi eventuale probleme cu calm şi politeţe, decât cu urlete şi ţipete. 

Ai observat cum nimeni nu mai rosteşte în trafic „te rog”, „mulţumesc” sau „o zi bună”? Aceste expresii au devenit atât de rare încât, dacă le întâlneşti în trafic, trebuie să-ţi notezi ziua în calendar. Întotdeauna să le mulțumiți celor care îți acordă ajutor în trafic.

Nu te grăbi

O prima regulă, foarte importantă de altfel, este respectarea vitezei legale. Mulți șoferi apelează la detectoare de radar și la tot felul de tertipuri care să îi scape de amenzi, însă nu și de riscul de accidente. Astfel, prudența este cuvântul de ordine la volan.

Respectă regulile de circulaţie 

Semnalizarea corespunzătoare reprezintă o altă regulă extrem de importantă, care trebuie să fie respectată cu strictețe. Relațiile dintre șoferi se bazează pe această semnalizare și pentru a fi cât mai civilizate, semnalizarea trebuie să fie una corectă. Schimbările foarte bruște de direcție, fără semnalizare, duc deseori la accidente.

Este foarte important să gestionăm cu atenţie fiecare moment în timp ce șofăm. 

Nu parca la întâmplare

Porţile, zonele de livrare, intrările în parking-uri, precum şi culoarele pentru autobuze şi troleibuze sunt interzise pentru parcare. Nu parca şi nu staţiona în dreptul unei alte maşini. Când observi un conducător auto care se pregăteşte să parcheze, lasă-i timp să-şi facă manevra. Nu parca pe două locuri. Nu parca pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilităţi. 

Respectă curățenia în trafic

Pentru evitarea poluării sonore şi a atmosferei, nu lăsa motorul să funcţioneze inutil. Nu arunca chiştoace, sticle sau alte gunoaie pe fereastră, nu goli scrumiera în locurile unde staţionezi.

Nu asculta muzică la maximum

Tuturor ne place muzica, însă este normal ca fiecare să-și aleagă genul și interpretul. Doar pentru că tu ai un sistem audio de înaltă fidelitate și amplitudine, nu înseamnă că toată intersecția va trebui să asculte ce asculți tu. Redu volumul sau închide geamul. Va fi mult mai plăcut pentru toată lumea. Apropo, ar trebui să-i întrebi și pe cei care călătoresc alături de tine în mașină dacă sunt de acord cu ceea ce asculți și dacă nu îi deranjează volumul.

Nu folosi telefonul mobil

Nu degeaba organele de poliție nu le agreează în trafic. Scrisul de mesaje, navigatul pe internet sau convorbirile efectuate fără instrumente adecvate condusului nu produc decât daune. De cele mai multe ori fizice. Nouă sau altora. Și de foarte multe ori fatale.

Nu uita: Bunele maniere nu costă nimic. Un șofer manierat crește gradul de siguranță în trafic și face deplasarea pe patru roți mult mai puțin stresantă. Bunul simț, calmul, respectul pentru ceilalți șoferi și buna dispoziție o să îți facă viaţa mai uşoară în trafic! 

Recomandări