Reguli de igienă intimă

Reguli de igienă intimă

În privința igienei intime la femei, greșeli se fac frecvent nu numai din neglijență sau din lipsa de informare, ci și din prea mult zel: vaginul este plin de bacterii bune, care-l curăță și-l protejează în mod natural, iar acest echilibru fragil poate fi lesne dereglat prin spălări repetate.

Când vine vorba de modul în care e bine să ne îngrijim zona genitală, e valabilă expresia câte bordeie, atâtea obicee.

Totuși, regulile corecte, indicate de medici, sunt extrem de simple.

Apa caldă, săpun delicat

Cu exceptia perioadei menstruale, in restul zilelor, este suficient sa te speli cu apa calduta si sapun cu pH neutru dupa fiecare scaun. Pe durata menstrei, poti recurge la o toaletare mai riguroasa, fiindca sangele eliminat constituie un mediu propice microbilor. Hartia igienica se foloseste, dupa cum deja se stie, numai prin miscari fata-spate, ca microbii sa nu patrunda in vagin. Evita sapunurile sau gelurile de curatare antibacteriene, caci distrug flora bacteriana protectoare, lasand germenilor spatiu de actiune.

Un NU categoric spălăturilor vaginale

Acum multi ani, s-a impamantenit ideea ca spalaturile vaginale fac dovada unei igiene intime ireprosabile. Nimic mai fals. Vaginul se curata singur si nu necesita ajutor din exterior decat in cazuri exceptionale, la indicatia medicului.

S-a constatat ca, in cazul femeilor care se plangeau in mod repetat de vaginite cu secretii abundente si prurit local, sursa necazului era temerea lor ca nu-s destul de curate si parfumate „acolo, jos“.

Sfaturi pe scurt

Pentru a fi sigura de igiena și sănătatea zonei intime, nu te abate de la următoarele reguli:

Urineaza si spala-te inainte si dupa fiecare act sexual!

Foloseste intotdeauna un prosop curat, destinat doar zonei tale intime!

Renunta la sapunurile foarte parfumate, cu potential iritant!

Schimba tamponul intern dupa maximum patru ore si numai in locuriunde ai acces la apa si sapun pentru a te spala pe maini!

Nu introduce in vagin otet, zeama de lamaie ori sapun, cu scop igienic sau anticonceptional, ci mergi imediat la medic daca observi scurgeri anormale ori daca vrei sa apelezi la contraceptia de urgenta!

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări