Renata Bodorin: "Trei generaţii de femei au creat-o pe Lileta!"

Renata Bodorin: "Trei generaţii de femei au creat-o pe Lileta!"

Renata Bodorin este o mămică de poveste ingenioasă care, împreună cu mama şi fiica sa, au pus bazele unei afaceri de familie superbe - „Lileta”. O lume a păpuşilor în care se creează obiecte cât mai prietenoase pentru copil şi casă, folosindu-se materiale vesele şi colorate - păpuşi decorative, păpuşi/animăluţe pentru joacă şi tot felul de obiecte de decor, toate croite după tipare originale. Vă invităm în lumea Lileta!

Luna aceasta s-a împlinit un an de când aţi dat viaţă Liletei. Cum şi de unde a pornit totul?

Primele gânduri legate de Lileta au apărut anul trecut prin luna ianuarie. Ca impuls au servit ornamentele pentru brad pe care le-am făcut împreună cu toată familia. Vorbesc despre cele trei generaţii de femei: bunică, mamă şi nepoţică, susţinute cu multă dragoste de bărbaţii noştri dragi. Oficial, Lileta s-a lansat la 1 aprilie 2012, cu colecţia de Paşti şi a avut un succes la care nu ne-am aşteptat.

Lileta e un nume destul de original...

Pe mămica mea o cheamă Lilia, iar pe minunea mea de fată o cheamă Letiţia, de mică i-am spus Eta, Leta, de aici s-a născut Li-Leta. Mi se pare un nume de brand fermecător, plin de dragoste, căldură şi de foarte multă frumuseţe.

Cum aţi sărbătorit primul an al Liletei?

Primul an l-am sărbătorit împreună cu echipa Lileta - o mână de oameni, dintre care jumătate fac voluntariat. A fost o seară cu flori, poveşti despre realizări şi planuri de viitor. Anul viitor mă gândesc să organizez ceva mai special pentru clienţii noştri dragi.

Ce realizări aţi avut, ce evenimente marcante s-au petrecut în viaţa Liletei pe parcursul primului an de viaţă?

Pentru Lileta fiecare lună a fost marcantă…Am avut multe realizări încă de la început, pentru că am fost primiţi foarte călduros de multă lume frumoasă. Au urmat mai multe evenimente, printre care Târg şi workshop la Banca Mondială, cu ocazia zilei copiilor de 1 iunie, Târgul caritabil „Feeria darurilor de Crăciun”, desfăşurat la un art-salon din capitală, „Spring Fashion Walk 2013”, balul de caritate „Salvează Viaţa”. Dar cred că cel mai mult mă încântă că doar într-un an de zile “liletele” noastre au ajuns în foarte multe ţări precum România, Rusia, Ucraina, Franţa, Germania, Olanda, Belgia, Italia, Canada, Suedia, Austria, Azerbaidjan, SUA, Norvegia, Bangladesh, Montenegro şi lista poate continua. E o hartă impresionantă şi asta doar într-un an de zile!

Ţinând cont de faptul că multe mămici se ocupă cu acest gen de hand made, cu ce vine nou conceptul Lileta?

Lileta nu a fost creată ca un hobby de mămică, eu având jobul meu de bază şi alte activităţi, ci mai mult ca o demonstraţie artistică a mamei mele, care este creatoarea “liletelor”. Mămica este arhitect de profesie, designer de calitate şi are o experienţă de cusut de peste 30 de ani. Ea este creatoarea acestor tipare originale. Datorită ei venim cu această gamă largă de produse: decor, păpuşi decor şi păpuşi/animăluţe pentru joacă.

Ce conţine colecţia de Paşti din acest an? Ce solicită clienţii în afară de iepuraşii de Paşti?

Colecţia de Paşti din acest an este mai modestă decât cea de anul trecut din cauza că suntem supraîncărcaţi cu comenzile de păpuşi. În afară de iepuraşii, care sunt foarte solicitaţi şi pe care ne-ar plăcea să îi vedem dăruiţi alături de un cozonăcel şi nişte ouă roşii, clienţii noştri pun accent pe coroniţele de Paşti. Mi-ar plăcea ca într-o bună zi să mă trezesc în Chişinăul în care de Paşti şi de Crăciun se agaţă o coroniţă la fiecare uşă…. Sunt solicitate găinuşele, cocoşeii şi inimioarele decorative pentru masă. Pe acestea din urmă le umplem cu orez şi le parfumăm. Ele au menirea de a aduce belşug în casă.

Cât timp vă ia să faceţi o păpuşă?

Vreau pentru început să fac o precizare. Nu eu fac păpuşile. Păpuşile sunt create de mama mea, iar timpul de realizare a “liletelor” diferă. Păpuşile de fetru, pentru joacă, îţi pot lua de la şase ore în sus. Mai complicat e cu cele exclusive. Uneori se nasc foarte greu. În mediu, o păpuşă exclusivă îţi ia între 20 şi 30 de ore. Ele nu iubesc graba, le place să fie gândit fiecare detaliu, de la potrivirea stofelor şi până la linia sprâncenelor sau mărgele… Eu nu mă implic în crearea lor, aş fi vrut, dar nu am experienţa şi talentul mamei mele. Mă ocup, exclusive, cu chestii organizatorice, iar Letiţia este atât muză, cât şi critic...

Care a fost cea mai mare provocare de când aţi început această afacere?

Prima provocare a fost lansarea propriu–zisă. Provocări sunt la fiecare comandă pe care o preluăm de la client, mai cu seamă proiectele individuale, gen Dodo, Bobiţă şi Buburuză, care totdeauna îmi stârnesc fluturaşi în burtică.

Momentan la ce lucraţi?

Lucrăm la comenzile de Paşti, dar avem mai multe idei. Planificăm în acest an să mai lansăm încă o linie de păpuşi.

În afară de afacerea Lileta, cu ce te mai ocupi? Care e activitatea ta de bază?

Eu conduc o fabrică cu investiţie belgiană de vopsit biciclete de top clas… Sunt cele care le vedeţi pe La tour de France (zâmbeşte). Pe lângă asta sunt îndrăgostită de fotografie şi mai am împreună cu o prietenă un blog despre alimentaţie sănătoasă „Gourmandeye”.

Pe cât de implicată este Letiţia în afacerea Lileta?

Letiţia este mândră să fie Lileta. Este foarte implicată şi se consideră membru cu drepturi depline. Ea este cea care critică cu multă obiectivitate toate colecţiile şi nu o dată anumite modele au fost prefăcute la solicitarea ei. Letiţia este cea care umple inimioarele cu orez de Paşti, iar de Crăciun - cu fructe uscate. Ea cu mândrie ne-a reprezentat pe podium la ”Spring Fashion walk 2013”. Ea creşte înconjurată de multe “lilete” şi a avut favorite de care s-a despărţit cu multă înţelegere. S-a întâmplat doar o dată când şi-a dorit foarte mult o păpuşă din colecţie şi i-a dus dorul…Evident, Letiţia are dreptul la comenzi individuale. Din când în când îşi dă comandă de ceva, alege stofele, culorile, dimensiunea etc. …Ştie foarte bine ce îşi doreşte. Este un client perfect.

Cum priveşte soţul această îndeletnicire a ta?

Soţul meu Octavian este parte din echipă, ne susţine şi ne încurajează foarte mult. „Mergeţi înainte pentru că faceţi foarte bine ceea ce faceţi”, a devenit un slogan pe care soţul ni-l repetă des. Plus la aceasta, are multe contacte ale clienţilor, ne ajută cu livrările, şi chiar vine cu idei privind dezvoltarea afacerii. Cred că fără el nu am fi reuşit atât de multe.

Mulţumim pentru interviu

Text: Daniela Borodachi
Foto: facebook.com/Lileta.handmade

Recomandări