Rețetă: Turta dulce, desertul aromat al Craciunului

Rețetă: Turta dulce, desertul aromat al Craciunului

Unul dintre deserturile care te duc mereu cu gândul la Crăciun este turta dulce, acei biscuiți delicioși și aromați, foarte simplu de făcut chiar și acasă.

 

Iată motivele pentru care cea mai bună alegere de turtă dulce este cea pregatită de tine: ingrediente sănătoase, bucuria de a găti împreună cu copilul și mirosul încântător care îți va invada întreaga casă!

Ingrediente pentru aluat:

-400 gr de făină albă;

-1 lingură de scorțișoară;

-1 lingură de ghimbir uscat, măcinat;

-3/4 linguriță de praf de copt;

-3/4 linguriță de cuișoare măcinate;

-1/2 linguriță de nucșoară măcinată;

-1/2 linguriță de sare;

-170 gr de unt nesărat, la temperatura camerei;

-115 gr zahăr brun sau miere

– 1 ou mare;

-1 1/2 lingurițe de extract de vanilie;

– coaja de la o portocală (optional).

Pentru glazură:

-250 gr. de zahăr pudră;

-2-3 linguri de lapte;

-1/4 linguriță de extract de vanilie.

Mod de preparare:

Într-un castron mare se amestecă împreună făina, scorțișoara, ghimbirul, praful de copt, cuișoarele, sarea și nucșoara. Zahărul (mierea) și untul se amestecă în mixer timp de 2 minute până când se obține un amestec ușor și pufos.

Se adaugă oul și extractul de vanilie și se continuă mixarea la viteză redusă, se adaugă treptat făina și se amestecă până când se încorporează.

Aluatul obținut se împarte în 2 jumătăți, ambele se întind în formă rotundă, cu o grosime de aproximativ 2 cm, se împachetează în formă de plastic și se dau la frigider timp de cel puțin 2 ore sau peste noapte.

După ce s-a răcit, se preîncălzește cuptorul la 170 grade Celsius, se ia o tavă și se tapetează cu hârtie de copt. Aluatul de scoate din folie, se pune pe o suprafață plană, pudrată cu făina și se întinde într-o foaie subtire de circa 3 mm.

Se taie în formele pe care le dorești și se pune în tavă. Se coace timp de 8-10 minute sau până când aluatul începe să se rumenească și să devină crocant pe margini.

Se scoate din cuptor și se lasă la răcit timp de 5 minute, apoi se transferă pe un grătar de bucătărie și se lasă să se răcească complet. După ce ajung la temperatura camerei, pot fi decorate cu glazură.

Glazura se obține amestecând toate ingredientele într-un castron pâna se obține un amestec fin. Apoi, cu o pungă pentru decorat se desenează formele dorite pe bucățile de turtă dulce.

Turta dulce se păstrează într-un recipient închis cu capac până la două săptămâni. O poți agăța chiar în brăduț pe post de decorațiune sau o poți așeza într-un vas ce va sta în centrul mesei de Crăciun.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări