Rețete de Sărbători: Răcituri de cocoș

Rețete de Sărbători: Răcituri de cocoș

Dintr-un meniu tradițional de Crăciun nu pot lipsi răciturile sau piftia. Pe lângă faptul că sunt gustoase, răciturile, ne oferă și numeroase beneficii pentru sănătate.

Iată o rețetă delicioasă, autohtonă, de piftie de cocoș:

Ingrediente

Carne de cocoș crescut la țară
4 morcovi
2 cepe
1 rădăcină pătrunjel
2 foi de dafin
piper boabe
sare
1 căpățână usturoi
frunze de pătrunjel pentru decor
4 ouă fierte (opțional).

Mod de preparare

Se spală carnea, se tranșează și se pune la fiert în apă. Adaugă atâta apa rece cât să cuprindă carnea - cu 3-4 cm mai mult decât nivelul carnii.

După ce ai luat spuma, adaugă o lingură de sare, 2 cepe întregi, morcovul și rădăcina de pătrunjel și lasă să fiarbă.

Când carnea se desprinde de pe os, se adaugă condimentele, usturoiul și se strecoară zeama, iar carnea se alege și se taie bucăți de mărime potrivită.

Pune carnea în platouri mari, ovale,  decorează cu frunze de pătrunjel, cu rondele de morcov și, opțional, cu felii de ou, apoi completează cu zeama strecurată.

O pifite reușită trebuie să fie ataâ de limpede, încât să vezi fundul farfuriei.

Se lasă la rece cel puțin șase ore, până se prinde.

Beneficiile consumului de gelatină

Răciturile sunt o mâncare sănătoasă, simplu de făcut, care au la bază zeama de oase care conține gelatină. Fără gelatină, de fapt, nu s-ar “prinde”.

Introducerea în alimentație a gelatinei, cunoscută și sub numele de colagen, duce la îmbunătățirea sănătății pielii, a părului și încheieturilor, ajută la însănătoșirea tractul digestiv, repară mucoasa intestinală, stimulează sistemul imunitar, reglează producția de hormoni, sprijină ficatul în efortul lui de detoxifiere a organismului și este eficientă în tratamentul osteoporozei și osteoartritei. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile consumului de gelatină.

Poftă bună să aveți!

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări