Rita Ursalovschi: „Aniversarea fetiței mele face deliciul sărbătorilor de iarnă în familie!”

Rita Ursalovschi: „Aniversarea fetiței mele face deliciul sărbătorilor de iarnă în familie!”

În prag de Sărbători, Rita Ursalovschi, prezentatoare Publika TV, a acceptat să ne vorbească despre Crăciunul copilăriei sale, despre fetița sa Mădălina, care este aniversată pe 8 ianuarie și despre atmosfera specifică acestei perioade.

rita_madalina
Aniversarea copilei mele face deliciul sărbătorilor de iarnă în familie. E şi prilej de mai mulţi oaspeţi, mai multe cadouri şi dulciuri. Mădălina împodobește bradul din prima zi de iarnă şi scoate din cutiuţe beculeţele pentru a le pune la fiecare fereastră. Adoră şi aşteaptă cu nerăbdare perioada sărbătorilor. Emoţiile treptat îi cresc şi ei, şi mie, pe zi ce trece. Iar cel mai important este că, de ziua ei, dorește să fim împreună, nu mă lasă să ies din casă şi insistă să-i dedic timpul în exclusivitate ei.

În acest an aniversarea Mădălinei va fi serbată la bunei. Ei s-au pus de comun acord să organizeze ceva special. Pentru părinţii mei, Mădălina e unica nepoţică și ea preferă să-şi petreacă vacanţele la ei. Tortul şi bucatele preferate ale fetei sunt garantate pe masă, iar bunica ştie să-i satisfacă poftele, oricât de pretenţioase ar fi. Dispoziţia bună va fi condimentul zilei, cu multe îmbrăţişări, cuvinte calde şi sincere, toate pentru ea, eroina familiei în această perioadă minunată. Şi mă rog la Dumnezeu să ningă de ziua ei. Mădălina cel mai mult aşteaptă zăpadă, i-am povestit de multe ori cât de frumos a nins în seara când când am născut-o…

În fiecare an Mădălina primeşte cadouri şi de sărbătoarea Sfântului Nicolae, şi de Crăciun, şi de Revelion. Avem grijă să-i facem aceste surprize. Cum altfel să ţină minte bucuriile şi frumuseţile sărbătorilor? În anul trecut, când în vacanţa de iarnă fusese la bunei, descoperea cadouri în fiecare dimineaţă timp de o săptămână, iar acest lucru o făcea atât de fericită să ştie că Moş Crăciun e grijuliu faţă de ea, lăsându-i zilnic mici atenţii care o făceau să ţopăie de bucurie pe lângă pomul de Crăciun.

rita ursalovschi2

Copiii memorează în primul rând tot ce face atmosferă în casă, pe perioada sărbătorilor de iarnă: beculeţele colorate la geamuri, obiectele de decor în zonele casei unde suntem cel mai des împreună, lumânări parfumate, pomul din salon împodobit cu ghirlande şi o sumedenie de decoraţiuni strălucitoare, cu multe jucării la poale, cu ciocolate şi portocale, muzică frumoasă de Crăciun şi, evident, orele petrecute acasă paşnic şi cu o împlinire specială în serile de iarnă.

La zece anişori, am înţeles că în familia noastră mama îşi asuma rolul de Moş Crăciun. Am zărit-o întâmplător, într-un miez de noapte, cum punea sub bradul din colţ cutiile cu cadouri. Însă, după acel moment, nu am încetat să am aşteptări, speranţe şi să-mi pun dorinţe, pentru că anume aceste trei lucruri mi se asociază cu pesonajul fantastic al iernii şi cu magia sărbătorilor de iarnă.

rita ursalovschi

Tradiţia principală a familiei este să fim acasă în noaptea dintre ani - e un moment deosebit, pe care-l așteptăm întregul an. Până acum regula nu a fost încălcată.

Sunt câteva detalii, care-mi amintesc de iernile copilăriei mele: săniuşul, bradul înalt până în pod, de la care mirosea nemaipomenit, multe feluri de ciocolate şi torturile mamei: “Furnicarul”, “Cuşma lui Guguţă” şi tortul din vafe cu nuci.

Niciodată nu mă ţin de vreo agendă sau de vreun program pe care să-l realizez obligatoriu până la sfârşit de an. Anul întreg e destul de încărcat de emisiuni şi evenimente, până în 31 decembrie. Cu o organizare bună le faci pe toate, însă nu e grav dacă rămân nişte sarcini nefăcute; stresul trebuie aruncat de sărbători şi starea de bine e esenţială în această perioadă.

rita ursalovschi1

Şi, răspunzând la acest interviu, îmi dau seama că uneori, măcar pentru câteva clipe, e bine să te desprinzi de griji şi agitaţii interioare. Iar acest interviu este o ocazie să-i îndemn pe toţi să-şi facă timp să mediteze frumos în această perioadă, să adune gânduri bune, să schiţeze planuri nobile, să spună cuvinte sincere şi să trăiască la maximum momentele care hrănesc sufletul şi inima.

Un an fericit tuturor!

Text: Daniela BORODACHI
Foto: arhivă personală, Promo Time, Aquarelle

Recomandări