Ritualul corect de îngrijire a tenului primăvara. Recomandări de la medicul dermatolog estetician, Vera Marcu-Malcoci

Ritualul corect de îngrijire a tenului primăvara. Recomandări de la medicul dermatolog estetician, Vera Marcu-Malcoci

Indiferent de vârstă, toate ne dorim un ten perfect, fără probleme, acnee, pete, cearcăne sau riduri. Cum ne pregătim tenul pentru sezonul cald, cum ne întreținem frumusețea și sănătatea, ne spune unul dintre cei mai buni specialiști în domeniu, dna. Vera Marcu-Malcoci, medic dermatolog estetician, șefa clinicii "DermaBeauty".

Trecerea de la timpul rece la cel cald reprezintă un stres pentru tenul feței și pentru pielea întregului corp. În această perioadă, în mod special, trebuie sa acordăm o mare atenție frumuseții care vine din interior.

1. Hidratarea

Momentul de bază și primul pas spre frumusețe îl constituie hidratarea. E important să bem până la doi litri de apă pe zi. Hidratarea corespunzătoare este un factor important pentru o piele frumoasă și sănătoasă. În absența unei hidratări adecvate, pielea devine ternă, își pierde din suplețe, se ridează foarte ușor și chiar îmbătrânește prematur.

2. Alimentația

După anotimpul rece majoritatea oamenilor au o carență de vitamine și microelemente, de aceea ar fi indicat să suplinim această deficiență atât prin suplimente, cât și prin alimentație. E indicat să consumăm produse bogate în grupul vitaminelor B, care au un efect de regenrare intensă asupra pielii, dar și nucile, migdalele sunt benefice pentru că au un conținut înalt de Omega 3, vitamina E, antioxidanți esențiali pentru îngrijirea pielii din interior.

3. Somnul

Un alt moment destul de important, pe care mulți îl neglijează, este somnul eficient timp de 7-8 ore pe noapte, care ajută pielea să se regenereze și să elimine melatonină, un hormon al frumuseții care se secretă doar pe timpul nopții.
Pentru că lipsa odihnei se reflectă și la nivelul feței, care capătă un aspect obosit, cu cearcăne și riduri fine în jurul ochilor.

În ceea ce privește frumusețea de la exterior, dr. Vera Marcu-Malcoci ne recomandă alți 3 pași importanți pe care este bine să îi urmăm:

1. Demachierea

Demachierea corectă a pielii se face de două ori pe zi, dimineața și seara și constă din două etape. Începem demachierea cu un gel sau mousse demachiant - pentru tenul gras sau cu o emulsie demachiantă – în cazul tenului uscat, apoi tonifiem pielea cu apă micelară, pentru a inșătura suplimentar imperfecțiunile și celulele moarte.

În perioada caldă recomand folosirea doar a apei micelare, un demachiant 3 în 1, mai ales pentru tenul normal și mixt, care înlătură impuritățile și machiajul.

În procesul de demachiere trebuie să ținem cont de tipul de ten pe care îl avem – normal, mixt sau gras.

2. Exfolierea

Exfolierea tenului printr-un scrub sau gomaj, o dată pe săptămână. După exfoliere e obligatoriu să aplicăm o mască regeneratoare, hidratantă sau seboreglatoare, dacă avem un ten gras.

Persoanele care au inflamații pe piele, acnee, trebuie să se evite scrub-urile și să dea preferință măstilor pe bază de argilă, care sunt seboreglatoare și matifiante.

Persoanele care au multe alunițe vor opta pentru exfolierea exclusiv prin gomaj, în mod special pe bază de extract de grâu, care este un exfoliant blând, aducând totodată strălucire pielii, finețe, suplețe și un ten perfect la exterior.

Ca etapă de finalizare a demachierii este esențial de folosit apa termală, de asemenea, de două ori pe zi, cu scopul de a hidrata suplimentar pielea și de a o mentine tonifiată și fermă. Recomand apa termală cu toată încrederea, doar să o alegem în funcție de tipul de ten, pentru că sunt ape termale cu conctentrație mare de săruri, destinate tenului gras și sunt ape termale cu o concentrație mai mică de săruri - destinate tipului de ten normal.

În alt context, apa termală poate fi folosită și pe parcursul zilei, dat fiind faptul că permanent ne aflăm în încăperi dotate cu aer condiționat, fapt ce ne usucă și deshidratează pielea. O putem utiliza peste machiaj, fără teama de a ne strca machiajul.

De asemenea, la început de primăvară, în mod special, recomand curățarea tenului cu ultrasunete. Scopul acestei proceduri nu ar fi doar curățarea punctelor negre, dar și exfolierea prin peeling-ul cu ultrasunete, care ajută la regenerarea tenului, la stimularea schimbului celular sau, mai bine zis, la o reînnoire, astfel ca tenul să arate neted, suplu și ferm.

În general, curățarea cu ultrasunete trebuie efectuată o dată la trei luni, și este recomandată atât pentru tenul normal și uscat, cât și pentru cel gras. Excepție face tenul acneic, inflamat, pentru pielea care prezintă dermatita alergică, exeme sau prezența viruslui herpetic activ.

3. Crema cu factor de protecție solară

Folosirea cremelor cu protecție solară pentru față și corp este absolut obligatorie în această perioadă. Se recomandă utilizarea de creme fotoprotectoare cu spectru larg UVA și UVB, cu un indice de protecție corespunzător fototipului cutanat, care trebuie aplicate la un interval de 2-3 ore.

Nu uitați că o piele frumoasă înseamnă o piele sănătoasă!

Text: Alina MATEI