Rodica Tcaci îţi dă 5 motive pentru a folosi scutecele lavabile

Rodica Tcaci îţi dă 5 motive pentru a folosi scutecele lavabile

Acum doi ani, Rodica Tcaci era o mămică obişnuită din satul Lozova, r. Străşeni, care se mândrea cu un soţ iubitor şi cu trei fetiţe minunate. Şi totuşi ceva a făcut-o foarte populară în rândul mămicilor cu copii de până la un an. Acel ceva sunt scutecele lavabile MamaRo pe care le confecţionează cu multă pasiune.

Rodica din câte ştiu eşti unica pe piaţa de la noi, care deţine o asemenea afacere…

Dacă nu era Doiniţa, probabil că nu ar fi fost nici scutecele lavabile. Totul a pornit acum trei ani când s-a născut mezina familiei. Chiar din primele săptămâni de viaţă fetiţa noastră a făcut dermatită de scutec, cu care ne-am confruntat aproape cinci luni de zile. Nu-i trecea cu nici un fel de creme sau talc. Între timp, am încercat toate tipurile de scutece de unică folosinţă, de aici şi de peste hotare, fără niciun rezultat.

Şi atunci ţi-a venit ideea de a coase scutece?

Nu chiar atunci. Mi-am amintit că am auzit de scutece lavabile încă de când eram peste hotare şi mi-am zis că merită să încerc. Nu aveam nimic de pierdut. Dar surpriză. Pe piaţa noastră nici pomină de aşa ceva, iar cele de peste hotare erau şi scumpe, dar şi greu de găsit. Şi atunci m-am gândit că, din moment ce pot coase, de ce să nu le fac eu singură? Nu vorbesc despre scutecele de pe vremea prunciei noastre, ci de scutece lavabile, deci refolosibile, moderne, atractive ca design şi foarte bune ca performanţă, o alternativă sănătoasă a “pamperşilor” de unică folosinţă.

De la zis la făcut a fost drum lung? Greu?

A fost şi nu prea. Am început să caut pe net cât mai multă informaţie despre ce înseamnă un scutec lavabil. După ce m-am făcut dobă de cunoştinţe în materie de scutece am început să caut stofe, pentru că scutecele nu pot fi create din orice stofă. Aveam nevoie de ceva care să lase pielea bebeluşului să respire şi, în acelaşi timp, să fie impermeabile. După mai multe căutări am găsit ceea de ce aveam nevoie în America. De atunci comand materia primă prin internet. Apoi am elaborat designul şi le-am cusut.

Ce reprezintă scutecele lavabile create de tine?

Scutecele pe care le-am creat sunt la exterior căptuşite cu un material textil impermeabil care fereşte hăinuţele copilului de umezeală. Interiorul este făcut din ţesătură groasă din fibră de bambus, bumbac, cânepă moale sau microfibră - foarte bune absorbante, care menţin toată umiditatea. La contactul cu pielea găsim un alt material subţire şi pufos care nu absoarbe, ci păstrează pielea bebeluşului uscată. Croiul acestor scutece este foarte apropiat de cel al chiloţeilor. Şi dacă până acum scutecul se scurta cu ajutorul unor capse, de acum reglarea este şi mai fină, deoarece se realizează cu ajutorul elasticului de la picioruşe. El este prevazut cu butoniere şi năsturei ascunşi, astfel încât poate cuprinde delicat orice grosime de picioruş, fără a lăsa urme sau a permite scurgeri. Din punct de vedere fiziologic, copii sunt diferiţi – mai slăbuţi, mai dolofănei, mai înalţi, mai scunzi, de aceea am decis să folosesc sistemul acesta de reglaj pentru a oferi mămicilor mai multă comoditate la folosirea unui scutec de mărime unică. Întreţinerea lor presupune clătirea, apoi spălatul normal în maşina de spălat, şi folosirea lor ulterioară.

Cum rămâne cu cele de unică folosinţă?

Scutecele de unică folosinţă sunt făcute, de regulă, din plastic şi chimicale. Întrucât sunt foarte comode, oamenii nu îşi dau seama de efectele negative fie pe termen lung, fie immediate asupra sănătăţii copilului şi numai părinţii care s-au confruntat cu aşa tip de probleme ştiu că este vorba de alergii, iritaţii sau dermatite ce apar în urma utilizării unui anumit tip de scutec.

Apropo, scutecele cusute de tine au salvat-o pe fetiţa ta de dermatită?

Desigur. Imediat ce am început să le folosesc, iritaţiile Doiniţei au dispărut ca prin minune. În două zile uitasem de dermatită, creme şi talc-uri.

Cum ai ajuns să îţi dezvolţi din aceasta o afacere?

Schema este una clasică. Toate prietenele mele, vecinele, rudele le-au văzut şi mi-au cerut să cos şi pentru copii lor. Aşa au apărut primii clienţi. Astăzi mă pot mândri cu faptul că scutecele cusute de mine sunt comandate nu numai la noi, ci mai ales în România. Cele mai multe comenzi pleacă anume încolo.

Care sunt punctele forte cu care îţi convingi clienţii că scutecele pe care le creezi tu sunt cele mai bune?

A calculat cineva câţi bani cheltuie un părinte în perioada aflării copilului în „pamperşi”? Cu siguranţă sumele sunt exorbitante. Scutcele create de mine reduc substanţial cheltuielile familiei. O mămică are nevoie de minimum cinci scutece lavabile, maxim 10 – 12 care pot fi folosite până se obişnuieşte copilul cu oliţa. Un scutec creat de mine costă 200 lei. Cinci scutece sumează o mie de lei. În plus, le puteţi utiliza şi la următorii copii sau le puteţi dărui. Per ansamblu, scutecele textile costă mai puţin decât cele de unică folosinţă, mai ales dacă se aleg pachetele cu reduceri sau scutecele handmade. Singura diferenţă este că folosirea primelor necesită o investiţie iniţială mai mare, pe când “pamperşii” sunt cumpăraţi pe măsură ce sunt folosiţi. Ar mai fi şi aspectul ecologic, deloc neglijabil. Statistica arată că peste 20 de bilioane de scutece sunt aruncate anual. Această cantitate poate umple o groapă de mărimea unui stadion şi adâncă de 5 kilometri, asta în condiţiile în care cu toţii ne dorim un mediu curat, sănătos şi nepoluat. De mai multe ori, comoditatea ne împiedică să facem ceva efectiv. Aspectul ecologic, este însă de prea puţine ori un motiv real pentru a alege ceva diferit, mai ales în cazul scutecelor textile care necesită depunerea unui efort suplimentar (se adună murdare şi trebuie spălate).

Acum la ce lucrezi?

Lucrez la un set alcătuit din scutec şi rochiţă, care sunt ca un tot întreg. Rochiţele sunt cu două feţe, respectiv pot fi combinate cu două scutece.

Rodica îţi doresc baftă şi cât mai mulţi clienţi fericiţi!

În concluzie, iată care sunt avantajele scutecelor refolosibile:

1. În primul rând vorbim de sănătatea bebeluşului
2. Sunt mai economice
3. Sunt ecologice
4. Sunt practice şi uşor de folosit
5. Bebe învaţă mai repede la oliţă

Text: Daniela Borodachi
Foto: arhivă personală

Recomandări