Săptămâna Mare este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Fiecare zi are o semnificație anume, după cum urmează.
Luni, în prima zi din Săptămâna Mare, are loc o denie specială, destinată povestirilor despre Iosif cel preafrumos, patriarhul Vechiului Testament, care a vorbit despre venirea lui Isus.
Iosif a fost primul fiu al Rahilei si a 11 lea fiu al lui Iacob. În Sfanta Scriptură se spune că frații lui Iosif erau invidioși căci el le vestise câteva vise pe care le avusese: „Eram la câmp cu toții și legam snopi. Snopii mei stateau drept, iar ai voștri se plecau spre ai mei”, „se părea că soarele, luna și unsprezece stele se aplecau și se închinau în fața mea”. La auzul acestor cuvinte frații au prins ură pe el, i-au pus gând rău și au decis să îl omoare.
Când tatăl lui Iosif l-a trimis pe acesta să îi aducă vești despre freții care erau la câmp, ei au decis să îl omoare și să îl arunce într-un puț. Mai apoi, aveau de gând să-i spună tatălui că l-a mâncat o fiară sălbatică. Unul dintre frați pe nume Ruben, s-a opus acestui gând rău și a zis: „Nu, să nu vărsați sânge! Aruncați-l mai bine în putul acela din pustiu, dar mâinile să nu vi le puneți pe el”. Frații au tăiat un ied și au murdărit haina lui Iosif cu sânge, după care au arătat-o tatălui lor. Iosif a fost scos din fântână și vândut pe 30 de arginți unor negustori.
Pilda smochinului neroditor
De azi incep deniile, iar tot azi se spune povestea smochinului neroditor. Despre smochinul neroditor, Sfântul Evnaghelist Marcu spune următoarele: „Iar a doua zi ieșind ei din Betania, Domnul a flămânzit. Și văzând un smochin de departe, având frunze, a mers să vadă dacă va găsi ceva în el. Venind la el, n-a găsit nimic decât frunze, că nu era încă vremea smochinelor. Și a zis Iisus smochinului: Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac” (Marcu 11, 12-14).
Prin aceasta pilda trebuie sa intelegem ca Dumnezeu asteapta de la noi rod bun si drept urmare suntem datori sa ii oferim virututile noastre si sa pazim poruncile lui, pentru a nu fi pedepsiti precum smochinul fara roada.
Ce trebuie să faci în Lunea Mare
Tot in aceasta zi, femeile incep curatenia de Paste, se aerisesc toate incaperile, iar covoarele se scutura de praful de iarna. Totul se curata bine, se varuiesc peretii, pentru ca totul sa fie proaspat si curat.
Marțea Mare este dedicată pildei celor 10 fecioare. Pilda celor 10 fecioare prezinta 10 fecioare: 5 „intelepte” si 5 „neintelepte”. Acestea merg inaintea Domnului Iisus Hristos si se pregatesc pentru nunta. Mirele intarzie si fecioarele adorm, insa la miezul noptii se vesteste sosirea lui.
Cele 10 fecioare neintelepte au candelele aprinse, insa untdelemnul este pe sfarsite asa ca cer imprumut de la celelalte.
Acestea refuza, motivand ca astfel si candelele lor se vor stinge. Fecioarele nebune merg indata sa cumpere untdelemn, insa in tot acest timp soseste mirele care intra la nunta si cele ramane acolo. Fecioarele nebune gasesc usa inchisa si striga „Doamne, Doamne deschide-ne noua”, insa mirele raspunde „Adevarat zic voua: Nu va cunosc pe voi”. Pilda se încheie cu următoarea învățătură: „Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”.
Ce trebuie să faci în Marțea Mare
Martea Mare, a doua zi din Saptamana Patimilor, gospodinele se ocupa de curatenia exterioara, se spala geamurile, se curata gradina de uscaturi, iar incepand de acum, barbatii trebuie sa stea pe langa neveste, pentru a le ajuta la treburile gospodaresti.
În Miercurea Mare se savarseste Taina Sfântului Maslu, amintind de ungerea lui Iisus Hristos cu mir în locuința lui Simeon Leprosul din Betania. Tot in aceasta sfanta zi Iuda a decis sa-l vanda pe Iisus pe 30 de arginti.
Miercurea Mare a fost petrecuta de Mantuitorul Iisus cu Hristos cu prietenii sai. O femeie din casa lui Lazar Il unge cu mir din nard si Mantuitorul ii iarta pacatele femeii. Vazand aceasta uncenicii s-au infuriat si au zis: ”De ce risipa aceasta? Caci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii sa se dea celor saraci”.
Iisus a raspuns insa cu multa blandete: ”Pentru ce faceţi suparare femeii? Caci lucru bun a facut ea fata de mine. Caci pe saraci totdeauna ii aveti cu voi, dar pe Mine nu Ma aveti totdeauna. Ca ea, turnand mirul acesta pe trupul Meu, a facut-o spre ingroparea Mea. Adevarat zic voua: Oriunde se va propovadui Evanghelia aceasta, in toata lumea, se va spune si ce-a facut ea, spre pomenirea ei”.
Iuda, ucenicul lui Hristos, vazand toate cele petrecute se umple de furie si decide sa Il vanda arhiereilor pe numai 30 de arginti. In aceasta zi de miercuri s-au facut primele planuri pentru prinderea si uciderea Lui Iisus.
Ce trebuie să faci Miercurea Mare
Miercurea Mare este ultima zi cand oamenii mai au voie sa se ocupe de curatenie, daca aceasta nu a fost finalizata pana acum. Seara, toata lumea se indreapta spre biserica, unde are loc o denie speciala, in care este spusa povestea Cinei celei de Taina, tradarea lui Iuda si capturarea lui Iisus de catre soldati.
În Joia Mare se amintesc patru evenimente majore: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Iisus Hristos, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.
Joia Mare este prilejul cu care sunt pomeniti mortii, iar femeile impart la biserica vin, fructe si colaci de post. Barbatii aprind in aceasta zi focuri in curti, pentru a arde vegetatia uscata, reprezentand un ritual si pentru sufletele celor care se intorc acasa. Tot in Joia Mare, inainte de a lua parte la Denia celor 12 Evanghelii, femeile trec la bucatarie, unde fac painea, pasca si cozonacul pentru masa de duminica.
Ce se face în Joia Mare
De asemenea, tot azi femeile nu trebuie sa uite de prepararea prescurei de paste, a pascutei, a cozonacilor si de vopsirea oualor rosii. Tot joia se fierbe si sunca de Paste. Vinerea nu se gateste deloc, si, prin urmare, ultima zi pentru gatit este joia.
In Joia Mare se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare. Se tine ca deobicei slujba deniei, iar preotul iese din altar purtand crucea lui Iisus in spate si zicand „Astazi a fost spanzurat pe lemn Cel ce a spanzurat pamantul pe ape”. In aceasta zi se vopsesc oale, care trebuie sa aiba doar culoarea rosie reprezentand sangele Mantuitorului.
În Vinerea Mare Iisus Hristos a fost condamnat, biciuit și, în final, răstingnit pe cruce. Iata ca sosise ziua pentru care Mesia fusese trimis in lume, ziua in care el avea sa isi dea sufletul in mainile Tatalui pentru mantuirea omenirii. Dupa ce a fost condamnat de Pilat, Hristos si-a purtat crucea in spate pana la locul rastingnirii, unde a fost batut in cuie intre doi talhari.
In clipa in care Hristos isi da duhul au loc cateva semne miraculoase: catapeteasma templului se rupe in doua, cerul se umple de nori negri, pamantul se cutremura, pietrele se despica si multi morti invie din morminte. Iudeii cer permisiunea sa ii zdrobeasca fluierele picioarelor pentru a-i grabi moartea.
A doua zi era Pastele, asa ca toti cei rastigniti trebuiau coborati de pe cruce. Iosif din Arimateea si Nicodim dau jos trupul Mantuitorului, il imbalsameaza, il infasoara intr-un giulgiu si il pun in mormant. Iudeii pecetluiesc piatra mormantului pentru ca nimeni sa nu-l poata lua pe ascuns de acolo.
Ce să nu faci în Vinerea Mare
Vinerea Mare este cea mai neagra zi pentru crestini, moment ce comemoreaza rastignirea Mantuitorului. Credinciosii nu mananca nimic toata ziua si nici nu se gateste, iar seara cu totii se indreapta spre biserica, pentru a canta Prohodul si a trece de 3 ori pe sub masa pe care se afla Sfantul Epitaf.
Exista cateva traditii care se tin cu strictete in Vinerea Mare. Nu se lucreaza la camp si nu se sacrifica animale sau pasari. Totodata, nu se spala, nu se coase si nu se face curatenie. Nu se consuma urzici sau otet, pentru ca Hristos a fost batut cu aceste plante si stropit pe buze cu otet.
Sâmbăta Mare este o zi de mare tristețe, căci Mântuitorul Iisus Hristos este în mormânt, dar și o zi de bucurie, în care ne păstrăm în suflet speranța că Fiul Lui Dumnezeu va învia și ne va mântui de păcate. Sfânta Scriptură spune că în această zi Iisus s-a pogorât în iad și a chemat neamul omenesc la viața veșnică.
Aceasta este ziua sfântă în care la Ierusalim se aprinde singură flacăra învierii, Sfânta Lumină coborându-se din cer și aprinzând speranța în sufletele creștinilor adunați în Biserica Sfântului Mormânt. Pe toată durata slujbei în biserică nu se află nicio lumânare și nicio candelă aprinsă, iar priveliștea este una măreață, care lasă fără suflare pe toți cei prezenți la marele eveniment.
Ce se face în Sâmbăta Mare
Sambata Mare, in ajunul invierii, femeile fac ultimile pregatiri pentru masa pascala. Mielul sacrificat se pregateste pentru ciorba, friptura si drob, se vopsesc ouale si se pregateste cosul pentru mersul la biserica, in care se pun cozonaci, oua, pasca, sare, usturoi, vin, etc.
Dupa ce au participat la slujba de inviere si au cantat in cor „Hristos a Înviat”, credinciosii iau pasca sfinita si se indreapta cu lumanarile aprinse spre casa, unde pot savura mancarurile pregatite din timpul zilei.
Duminica Paștelui este dedicata meselor în familie, unde oamenii ciocnesc ouale rosii si se bucura alaturi de cei dragi de masa imbelsugata. incepand de acum si pana la inaltare, oamenii se saluta folosind replicile „Hristos a Înviat” și „Adevărat a Înviat”.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK