Scriitoarea din România comparată cu Herta Müller și-a lansat romanul de debut la Chișinău

Scriitoarea din România comparată cu Herta Müller și-a lansat romanul de debut la Chișinău

"La limită"! Acesta este titlul cărții lansate recent la Chișinău de tânăra scriitoare Diana Farca (27 ani), șefa unei agenții de publicitate din Timișoara.

Evenimentul, organizat de Clubul Cititoarelor Moderne și librăria online Elibraria.eu, și moderat de jurnalista Tatiana Slivca, a avut loc în prezența a zeci de invitați, ziariști, bloggeri și iubitori de carte. Chiar de la început, autoarea i-a copleșit pe invitați cu laudele la adresa moldovenilor.

“Sunt încântată de întâlnirea cu voi și profund impresionată de atenția voastră pentru detalii. Sunteți buni. Aveți foarte multă bunătate în voi. Sunteți o combinație frumoasă între est și vest. Apreciez obiceiul vostru de la nunți de a dărui cărți în loc de flori. Sunt șocată, sunt multe datini la noi dar niciuna nu implică cărți. Mi se pare fabulos. Sunteți minunați, calzi, iubitori și apreciez asta”, a punctat Diana Farca.

Romanul de ficțiune ”La limită” se bucură de apreciere din partea scriitorilor din România, care au comparat-o pe tânăra autoare cu Herta Müller, scriitoare germane de origine română, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009.

Cartea sa de debut spune povestea prieteniei dintre un bătrânel neamţ, Albert von Guttenberg, considerat de cei din jur un bătrân ţăcănit, urâcios şi singuratic și un copil părăsit de tată, Alexandru, aflat în căutarea unui model patern. Treptat, între bătrânul tratat de ceilalţi copii ca un nebun şi Alex se leagă o prietenie frumoasă și în acest fel băiatul îl salvează pe bătrân de la moarte și îi dăruiește un motiv de a trăi.

Autoarea consideră că romanul său este o călătorie fascinantă în vieţile oamenilor puşi faţă în faţă cu abandonul, care înlocuiesc suferinţa cu acceptarea.

“Cartea e despre faptul ca normalitatea e un termen relativ, despre faptul că nimic nu e întâmplător. În carte sunt niște pilde fabuloase, mai ales a bătrânului, care vă ajută poate să vă răspundeți la niște întrebări. Acțiunea crește progresiv în toată cartea, la un moment dat aveți impresia că e despre ceva și, de fapt, e despre altceva. Sunt multe șiruri narative”, precizează Diana Farca.

Tânăra autoare a reușit să scrie romanul în doar două luni, când se afla într-o vacanţă petrecută în Suedia, acolo unde locuieşte tatăl ei.

“Vă spun vouă în premieră varianta necenzurată și sinceră, care zice așa – eram dărâmată afectiv, m-am dus la tata în Suedia, m-am înscris la un master, pentru prima oară în viața mea nu aveam planuri pregătite, m-am așezat într-o zi la masă și am început să scriu primele pagini. Toată cartea am scris-o dintr-o răsuflare, în două luni. Cred că a fost o reîntalnire a mea cu vocația. Pentru că am scris obsesiv, cu mici pauze de somn și mâncare. Am făcut o subtilă declarație de iubire pentru ceva ce nu consideram că va avea continuitate. Nu a fost scrisă nici măcar cu dorința de a o publica, doar m-am descărcat în aceste două luni. Eu sunt o persoană creativă și această creativitate a funcționat într-un fel în care nu mai funcționase de mult timp. Mi-a schimbat tot ritmul vieții. Sper ca romanul să vă ajute să vă redefiniţi limitele”, susţine Diana Farca.

Prima copie a romanului a fost citită, evident, de către tatăl său, cu care are o relație frumoasă și căruia i-au dat lacrimile după lecturarea cărții.

„Dar știți cum sunt bărbații… Ei nu recunosc că plâng. Mi-a zis că-l doare ochiul", se amuză autoarea.

Prefața romanului a fost realizată de Alex. Ștefănescu, cunoscut critic literar din România.

“Multe secvenţe din roman sunt emoţionante şi greu de uitat. După încheierea lecturii ai impresia că ai văzut un film, nu că ai citit un roman. Mă bucur că mă număr printre primii cititori ai acestei cărţi, care aduce o adiere de aer proaspăt în proza noastră de azi”, scrie Alex Ştefănescu, în prefaţa cărţii.

Autoarea a precizat că are multe idei și proiecte pentru viitorul profesional, printre care se numără traducerea “La limită” în germană, engleză și sârbă și ia în calcul și o ecranizare, pentru că romanul oferă o bogată experiență vizuală și a dezvăluit că lucrează deja la cel de-al doilea roman, care se va numi “Spitalul”.

Romanul "La limită" poate fi achiziționat la Chișinău de pe librăria online Elibraria.eu.

Text: Alina MATEI
Foto: Facebook

Recomandări