Sfat pentru părinți: cum îi explici copilului când vă prinde că faceți sex!

Sfat pentru părinți: cum îi explici copilului când vă prinde că faceți sex!

Încă de la cele mai fragede vârste, copiii învață foarte repede lucruri noi și rețin informațiile pe care le primesc. Iar părinții constituie primul model în dezvoltarea inteligenței celor mici. Ce te faci, însă, când micuțul tău te prinde în situații jenante? Cum îi explici că momentele acestea nu sunt tocmai un lucru bun, demn de urmat?

Specialiștii vin cu câteva sugestii în baza cărora poți ieși din încurcăturile pricinuite de marile gafe pe care le faci în prezența copilului.

Din dorința de a-i oferi o creștere cât mai bună, faci nenumărate sacrificii. Oricât de obosit ai fi te concentrezi asupra dialogului pe care îl porți împreună cu el, îi răspunzi foarte clar, pe un ton destins, la toate întrebările pe care ți le pune. Te joci cu el, îl alinți, îi cânți, îl lași să asculte muzică pentru a face legătura dintre ritm și dans, faci tot posibilul să fii perfect în fața lui. Iar pentru a face acest lucru, nu de puține ori ești nevoit să-i ascunzi anumite laturi ale tale și ale familiei, tocmai pentru a-l proteja sau din simplul motiv că încă nu are capacitatea de a le înțelege.

"Unii părinți au tendința să se controleze în fața copilului, să fie extrem de atenți la felul în care vorbesc, la comportamentul pe care îl adoptă atunci când este prezent și cel mic. Într-o oarecare măsură această poziție este benefică pentru copil, însă atunci când părinții sunt tentați să afișeze mereu "perfecțiunea" în preajma lui există riscul ca acesta să nu-și mai recunoască părinții așa cum îi știe el", spune psihologul Oana Nicolau.

I-ai promis ceva doar ca să scapi de el

Vine de la joacă și-ți spune că s-a plimbat cu bicicleta celui mai bun amic al lui și i-a plăcut foarte mult, motiv pentru care își dorește și el una identică. Și îți tot repetă că vrea o bicicletă până când tu ești tentat să-i promiți că i-o vei face cadou de ziua lui. Dar ai făcut această promisiune doar ca să scapi de el. Apoi când toată familia se reunește, copilul, entuziasmat, spune: "Mami, tati mi-a promis că îmi cumpără bicicleta", iar soția reactionează dur: "Cum ai promis așa ceva? Știi doar că nu ne permitem acum".

Imediat ce îți dai seama că ai făcut o așa gafă de proporții, ar fi bine să îți ceri scuze pentru că ai făcut o promisiune pe care nu o poți onora. Explică-i copilului și motivele pentru care ai făcut-o și cele pentru care nu o poți îndeplini. Momentan.

Te cerți cu soacra și-i faci reproșuri soțului

În majoritatea cazurilor în care tinerii căsătoriți locuiesc cu părinții mai apar și dispute. Războiul dintre soacră și noră sau dintre ginere și soacră este întreținut de cele mai multe ori de reproșurile pe care i le aduci soțului. De exemplu, poți profita de faptul că prichindelul nu este pe lângă voi și îi spui: "Maică-ta nu e bună de nimic, să nu o mai văd prin preajma copilului, nu are nimic bun de învățat de la ea!" Nu este exclus ca în acel moment în ușă să-și facă apariția micuțul, care să-ți spună: "De ce vorbești așa de bunica? Mă învață tot feluri de lucruri interesante. Ieri, de exemplu, mi-a povestit despre planete".

Cum faci față situației? "În primul rând ar trebui să iei copilul și să îi spui că îți pare rău că te-a auzit vorbind în felul acesta despre bunica lui. Apoi trebuie să-i explici că dacă voi nu aveți o relație foarte bună, asta nu are nicio legătură cu relația dintre ea și micuț. Spune-i că te bucuri foarte mult că ei au o relație atât de bună. Această discuție nu numai că va liniști copilul, dar te va face și pe tine să te simți mai bine", mărturisește psihologul Oana Nicolau.

Vă prinde când faceți sex

Una dintre cele mai frecvente gafe care te poate discredita în fața copilului este momentul în care te surprinde în timpul actului sexual. Cu toate măsurile de precauție pe care le iei împreună cu partenerul de viață, situațiile neprevăzute pot să apară oricând.

Cum îl faci să înțeleagă că nu e nimic rău, dar ai omis să-i vorbești despre acest lucru? "Discută cu el. Eu și mama ta/ tatăl tău ne iubim foarte mult și uneori adulții, oamenii mari, simt nevoia să stea îmbrățișati în felul acesta pentru a-și arăta dragostea unul față de celălalt. Fiind un subiect delicat este indicat să fie o discuție simplă și la obiect", mai spune psihologul.

Vorbești urât când ești la volan

Te grăbești să-ți duci copilul la grădiniță sau la școală cu mașina personală și deja ești în întârziere la serviciu. În trafic este aglomerație și simți că timpul o ia razna. La nervi le adresezi cuvinte murdare colegilor din trafic, înjuri ca la ușa cortului, fără să-ți dai seama că micuțul tău te urmărește cu atenție de pe bancheta din spate.

Ce faci când îți spune: "Mami/ tati nu este frumos să vorbești asa"? Nu-ți rămâne decât să-i dai dreptate. Răspunde-i așa: "Ai dreptate dragul meu, am greșit, dar câteodată când mă enervez foarte tare uit că nu este frumos să folosesc astfel de cuvinte. O să încerc să fiu mai atent/ă. Îți mulțumesc că mi-ai atras atenția".

Un sfat pentru părinți

Oricât de mic ar fi copilul, dacă îi explici printr-un limbaj adecvat vârstei lui, el înțelege foarte multe situații. Mai mult decât atât, se simte integrat și important în cadrul familiei atunci când părinții discută și dezbat anumite probleme cu el.

Gafele sunt inevitabile, de la oamenii obișnuiti până la vedete și sefi de stat. Important este cum reușim să rezolvam o situație de acest gen. Primul pas în acest sens este să recunoaștem deschis, sincer și fără ezitare că DA! am făcut o gafă. Arătându-i asta copilului, el nu va fi mereu stresat să nu cumva să facă vreo greșeală, iar în momentul în care va greși va ști că există o cale de a rezolva problema!

Recomandări