Sfat pentru părinţi: lăudaţi efortul, nu talentul!

Sfat pentru părinţi: lăudaţi efortul, nu talentul!

Matthew Syed susţine că este dăunător să lauzi capacitățile înnăscute ale copilului. În schimb, este benefică aprecierea adresată pentru dezvoltarea unor abilități care au necesitat efort.

matthew_syed_author_of_bounce

Syed, autor al cărții „Bounce: The Myth of Talent and the Power of Practice” se folosește în argumentarea sa de un experiment coordonat de psihologul Carol Dweck, care a studiat evoluția a 400 de elevi. Psihologul a ajuns la concluzia că a lăuda inteligența copilului îi diminuează forța motivațională și performața.

bounceMatthewSyed

Autorul explică faptul că laude precum „ce repede ai învățat! Ești tare deștept!” este dăunătoare, fiindcă transmite copilului că ceea ce contează este o înzestrare a lui care este fixă și mai puțin efortul de a se dezvolta folosind această înzestrare.

Cheia este concepția generală că talentul este suficient. Copiii cărora le sunt lăudate strict talentele nu vor mai face eforturi pentru a obține performanță. Similar, cei care se percep lipsiți de talent nu se vor strădui să își depășească limitele pentru că nu vor considera că acest lucru e posibil fără talent. „Gândiți-vă la copiii care spun “pur și simplu nu mă pricep la cifre” sau “n-am eu coordonarea necesară pentru un sport”, a explicat Syed pentru BBC.

Text: Sabina Nicolaev
Foto: farhanrehman.com

Recomandări